Növeld az esélyeid: legyél Te is gyakornok!

Egyesek szerint a diák csak tanuljon, az a dolga, ráér majd dolgozni később is. És igen, kell tanulnia a diákoknak – ez nem vitás –,  de mivel a tanulás egyre inkább élethosszig tartó folyamat, s nem a munkaerőpiacra való belépés kizárólagos előzménye, így nem beszélhetünk sorrendiségről, a kettő egymás mellett fog haladni többször is az ember élete során.

 

Számtalan érv szól amellett, hogy minél előbb belekóstoljunk a „munkás életbe” - a kötelező szakmai gyakorlaton túl is. Következzen néhány tőlünk!


1. Diákként még úgymond tét nélkül megismerkedhetünk a munka világával, így mire élesben megy a dolog, addigra már nem lesz annyira idegen a helyzet.A munkahely egy sajátos, egyedi közeg, ahol meghatározott szabályok vannak és egy közösség, melyben dolgoznunk kell majd. A munkahelyi szocializáció része például, hogy időben bejárunk dolgozni; tartjuk a kitűzött szüneteket; szólunk, ha nem tudunk valamiért munkába menni; a kiadott feladatokat legjobb tudásunk szerint ellátjuk; felelősséget vállalunk; együttműködünk másokkal, de önállóan is képesek vagyunk ellátni a munkakörünket; betartjuk a határidőket, stb. Ezeket meg kell tanulnunk teljesíteni, és betartani!

 

Aki ebben gyakorlatot szerez még tanulmányai idején, az könnyebben veszi az akadályokat, amikor már a munkaszerződést köti.


2. Jó, ha minél többféle munkahelyi környezetbe csöppenünk.Hiszen ezáltal fejlődhet a helyzetfelismerő képességünk, és könnyebben be tudunk majd illeszkedni munkatársként az adódó helyre, hiszen már lesz egyfajta edzettségünk ebben.

 

3. Gyakornokként és diákmunkásként is érvényes, hogy aki bizonyít, akár munkaajánlatot is kaphat az adott cégtől, mivel a vállalkozások is szeretik kipróbálni a munkaerőt; sokszor utánpótlásnevelés céljából foglalkoztatnak diákokat.4. Lehetőség van arra, hogy hosszú távú elköteleződés nélkül kipróbáljuk magunkat többféle munkakörben és munkakörnyezetben. Akár a gyakorlat ideje alatt, akár diákmunka keretein belül, de mindenképpen megéri.

 

Ez segítheti az önismeretet, így mire végzünk az aktuális tanulmányainkkal, már jobban tisztában leszünk az igényeinkkel és a lehetőségeinkkel.

 

5. Még időben kiderülhet, hogyha tévúton járunk! Előfordulhat, hogy az a szakma, amit választottunk, munkaként nem olyan, mint ahogyan azt elsőre elképzeltük, sőt talán rájövünk, hogy egyáltalán nem nekünk való. Gyakornokként még van időnk újratervezni, vagy átgondolni, hogy hogyan tovább.6. Sok helyen releváns tapasztalatot várnak el, így ha már diákként dolgozunk, előnyben részesülhetünk, amennyiben olyan diákmunkát végzünk, amely kapcsolódik valamilyen módon a betölteni kívánt álláshoz.


7. Épül a kapcsolati tőkénk, azaz megismerkedhetünk olyan emberekkel, akik a későbbiekben még segíthetnek is az álláskeresésben, főleg, ha hasznos közreműködői tudunk lenni a cégnek.

Van néhány eltérés aközött, ha külön szerződéssel töltjük be a kötelező szakmai gyakorlatot, vagy ha iskolaszövetkezeten keresztül. Ezt is érdemes pár szóban áttekintenünk ahhoz, hogy tudjátok mit hogyan éri meg kipróbálni:

 

  • Iskolaszövetkezet keretein belül akár magasabb órabért is kaphatunk annál, ami kötelező szakmai gyakorlatok esetében jár.
  • Dolgozhatunk tovább is a cégnél, amely befogadott minket gyakorlatra, ha kölcsönös a megelégedés (hónapokig vagy évekig is).
  • Ha nem csak pár hónapra szegődünk el, akkor esélyes, hogy folyamatosan egyre komolyabb feladatokat bíznak ránk, így több mindenbe beleláthatunk.
  • Ahova diákmunkás kell,ott van tényleges feladat, szükség van a munkánkra, így majd a szakmai gyakorlati beszámolóba is lesz mit beleírni, nem kell annyit kozmetikáznunk rajta. Általában ilyen esetekben nem csak kávéfőzésből áll a gyakorlati idő!

 

Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy miért nem csinálja mindenki így? Nos, mert csak bizonyos területeken lehet diákmunkásként a gyakorlatot elfogadtatni, mint például:

  • pénzügy,
  • HR,
  • mérnöki munkák,
  • programozás,
  • informatika,
  • logisztika.

 

És még egy jó hír: utólag is be lehet számíttatni a diákmunkát a kötelező szakmai gyakorlatba! Ezáltal még előnyre is szert lehet tenni a többiekkel szemben, sőt nagyon sok időt nyerni!

 

Alapozzuk meg a együtt a jövőtöket! Depósnak lenni nem diákmunka, Depósnak lenni közösség!

Képek forrása: www.pixabay.com

További híreink
Hóhelyzet: a 10 legviccesebb hóember a nagyvilágból
január 05.
2 perces olvasmány

A hóemberek megépítéséhez 80%-ban hóra van szükség, 10%-ban lelkesedésre és újabb 10%-ban pedig azokra az apróságokra, amivel díszíteni szeretnétek őket.
Wonder Woman filmkritika
június 23.
2 perces olvasmány

Nem vagyok egy DC fan, sőt igazából a Marvel filmek a kedvenceim, ám mikor megláttam a Wonder Woman előzetesét, úgy döntöttem, adok neki egy esélyt...
Február hónap dolgozója Budapesten: Papp Zsófia
április 03.
1 perces olvasmány

A februári hónap dolgozója Budapesten Papp Zsófia lett, aki HR területen végzett munkájával érdemelte ki ezt a címet.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!