Így győzd le a tavaszi fáradtságot

Lassan már tényleg itt a tavasz. A nappalok hosszabbak lesznek, a téli bundát felváltják a kiskabátok, a havas tájakat az ébredő természet…

 

Ez az óriási változás szinte mindenki szervezetét megviseli, ezt hívjuk tavaszi fáradtságnak. Ekkor ugyanis gyakran tapasztalhatunk levertséget, fáradtságot és bizony kedvtelenséget is. Mai cikkünkből megtudhatjátok, mi okozhatja az említett tüneteket, illetve megmutatjuk a legegyszerűbb és legkézenfekvőbb megoldásokat is.

 

A hormonok játéka

 

Azt gondolhatnánk, hogy jön a tavasz, kivirul minden és mindenki energikussá, sugárzóvá válik. Tulajdonképpen ez közel sincs így, legalábbis nem olyan szélsebesen, mint ahogyan azt sokan elképzeltük. A testünkben ilyenkor ugyanis különböző folyamatok indulnak el, felkészül arra, hogy több ideig van világos, tehát több ideig "kell" ébren lenni, és kevesebbet "kell" aludni. Minden a szerotinin és melanin hormonok körforgása miatt van.Amíg télen, mikor jelentősen megnövekszik a sötét, szürke, napsütés nélküli órák száma, addig a melanin nevű hormon van túlsúlyban. Ez az elvalváshoz szükséges, így fokozva az alvás igényt.

 

A tavasz és a jó idő bekövetkeztével azonban megváltozik a helyzet, és a szerotonin válik dominánssá: ettől érezzük majd, hogy kevesebb alvásra van szükség, energikusabbá, motiváltabbá tesz minket.

 

Azonban amíg ez az átállás, finomhangolás nem következik be, addig a kis kialakult zavar miatt kellemetlen tünetekkel kell számolnunk, különösen, hogy a téli időben a szervezet jóval kevesebb szerotonint termel. 

 

A táplálkozás szerepe

 

Némi változtatással sokkal könnyebben átvészelhetjük ezt a pár hetet, amennyiben segítünk a szervezetünknek abban, hogy több szerotonint termelhessen, illetve, hogy hamarabb egyensúlyba kerüljön minden a testünkben.

 

A változatos, kiegyensúlyozott étrend az alapja mindennek. Nagyon fontos, hogy rostban gazdag élelmiszereket vegyünk magunkhoz, és mindennap fogyasszunk zöldségeket, gyümölcsöket, tejtermékeket, hiszen minden egyes ételnek megvan a szerepe abban, hogy hozzájáruljon a kimerült üzemanyag raktárak feltöltéséhez.Ha szükségét érezzük, keressük fel háziorvosunkat, és végeztessünk rutin vérvételt, melyből kiderülhet, hogy mik azok a vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, amiből esetleg többet kell bejuttatnunk a szervezetünkbe. 


A kiegyensúlyozott étkezés mellett figyelni kell a rendszerességre is. Inkább együnk többször, de mindig kisebb adagokat. Ez nem csak az anyagcsere-folyamatok javítására alkalmas, hanem arra is, hogy egyenletes legyen a napi energiaszintünk, vércukor szintünk.

 

Emellett a megfelelő folyadékfogyasztásról sem szabad megfeledkezni. Részesítsük előnyben a vizet, természetes gyümölcsleveket. Ez az időszak tökéletes a méregtelenítő kúrák elvégzésére is, így ennek megfelelően gyógyteákat is fogyaszthatunk. 

 

A testmozgás szerepe


A fáradtság legjobb ellenszere a mozgás.
Amennyiben nem azért vagyunk fáradtak, mert véget ért egy hosszú, munkával és rohanással teli nap, hanem egyszerűen ok nélkül érezzük így magunkat, akkor ideje tenni ellene. A naposabb, melegebb napokat kihasználva fontos, hogy ne a házba húzódjunk be, hanem lépjünk ki, tegyünk nagy sétákat, biciklizzünk, kiránduljunk, vagy hódoljunk kedvenc sportunknak, hobbinknak. A friss levegő és a természetes napfény szintén elengedhetetlen szerepet tölt be a kiegyensúlyozott közérzet eléréséhez. 

 

Mindenkinek csodás tavaszi napokat, és könnyű átállást kívánunk!

Források: webbeteg.hu, stylemagazin.hu,
Képek forrása: pixabay


További híreink
Terjed a street food
augusztus 07.
3 perces olvasmány

De mi is az a street food? Egyre jobban elterjedt szó, egyre többet használjuk, de lássuk, mit is jelent pontosan!
Érvényesítsd a Meló-Depó tagságod!
augusztus 28.
2 perces olvasmány

Érvényesítsd tagságodat 2017/2018. 1. félévére!
Február hónap dolgozója Budapesten
március 13.
1 perces olvasmány

Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!