Sportolj a szabadban, fuss Budapesten!

A tavasz beköszöntével újra itt a lehetőség, hogy kiszabaduljunk a levegőre, és elkezdjünk a szabadban sportolni. Szerencsére, rengeteg módon tehetjük ezt meg, ha tudjuk, mit keressünk.

 

Elég körbenézni a lakóhelyünk körül: biztosan találunk egy szabadtéri kondi parkot, nyitott futópályát vagy akár egy ligetet, ahol szabadon sportolhatunk. Ezzel pénzt is spórolhatunk, hiszen nem kell edzőtermi bérleteket venni.

 

Összegyűjtöttünk hasznos tudnivalókat és tippeket, melyek megkönnyíthetik számotokra a helyszínkeresést és a sportolást.

 

Na de hova menjek?

 

A freesportparks.hu térképén megtalálhatjuk a számunkra ideális helyet. Kiválaszthatjuk, hogy milyen fajta sportot szeretnénk űzni, és ehhez igazodva tudunk keresni gördeszka pályától kezdve, futópályákon át, street workout parkokat is. Sőt, akár hozzá is adhatunk helyeket a térképhez, hogy mások is megtalálják őket.És mit sportoljak? Nem csak a futás!

 

Általában, ha szabadtéri mozgásra gondolunk a futás jut eszünkbe, azonban sok más tevékenység is van, amivel hozzájárulhatunk az egészségünkhöz. Csinálhatunk saját testsúlyos gyakorlatokat: húzódzkodás, guggolás, fekvőtámasz és a plank variációi mind rendelkezésünkre állnak.

 

Használjuk fel a kondigépeket a parkokban. Ezek segítségével fókuszáltan tudunk edzeni és ráadásul megtöri a monotonitást is.Keressünk egy padot!

 

Ha mást nem is, de egy padot biztosan talál az ember. Kis kreativitással minden testrész megmozgatható: kitörés, bicska, lebegő ülés és a különböző statikus tartó gyakorlatok csak pár azok közül, amit egy ligetben lévő padon elvégezhetsz saját testsúllyal.


Legyen társaságod!

 

Néha unalmas lehet egyedül izzadni, ilyenkor érdemes a labdasportokat is észben tartani. Mindig van lehetőség összeverődni kis csapatokba a pályán, és megküzdeni az ellenfelekkel kosárlabdában vagy fociban. Erőnléti edzésnél is jó, ha van egy versenytárs, akit meg lehet előzni.

 

Vigyázz az egészségedre! 

Habár magától értetődő, hogy pótolni kell a folyadékot, nyáron ez halmozottan érvényes. A melegben való sportolástól felgyorsul az anyagcserénk, és észre se vesszük, már fáj a fejünk, szédülünk, kiszáradunk. 4-5 liter vizet ajánlott bevinni ilyenkor a szervezetbe.

Na de azért kanyarodjunk egy kicsit vissza a futáshoz is. Budapesten számos futóversenyt rendeznek az idei évben is. Ezeken részt venni olyan, mintha egy fesztiválon lennénk: Több száz, akár több ezer emberrel futhatunk együtt, ami még nagyobb inspirációt ad teljesítményhez.

 

Ha valaki már régebb óra foglalkozik a futással, akkor az alábbi eseményeket ajánljuk:

·         7. kerületi Futó- és Gyaloglónap – május 4., Városliget.

A következő távok közül lehet választani: egy könnyed 1,5 km futva, gyalogolva, vagy 5 km kocogva.

·         24. ALDI Női Futógála – május 19., Népliget.

„Sajnos” ezen csak női versenyzők futhatnak, de nagy szeretettel várják a férfi szurkolókat is a helyszínre. Távok tekintetében viszont széles a paletta: 2,5 km, 5 km, 10 km, családi futás és páros távok.

·         Nemzeti Futóverseny – június 8., Hősök tere.

Ez egy új kezdeményezés, 5 és 10 km-en indulhatsz, és ha te vagy a legjobb, tiéd lehet a nemzet futója cím is.

 

Ha valaki holnap kezdi a futást: legyenek akkor a kitűzött célok a következő, őszi események:

·         34. Wizz Air Budapest Félmaraton – szeptember 8., Pázmány Péter sétány.

Ha sok lenne a 21 km, akkor jelentkezzetek duóban, vagy trióban, vagy a 2,3 km-es Lágymányos-körre.

·         34. Spar Budapest Maraton – szeptember 28-29., Pázmány Péter sétány.A legnagyobb őszi, két napos futó rendezvény. A néhány km-es távoktól egészen a maratonig tudsz válogatni az aktuális készültségednek megfelelően.Jelentkezni az összes futóversenyre a https://nevezes.futanet.hu oldalon lehet, ahol bővebb információkat is olvashatsz.

Kellemes felkészülést és sikeres szintidőt kívánunk mindenkinek!

 

Forrás: fitbuilder.hu; life.hu; freesportparks.hu; optime.hu; futanet.hu
Képek forrása: en.industriasagapito.com; welovebudapest.com, sparbudapestmaraton.hu/
x0


További híreink
Kávézóhangulat otthon
augusztus 26.
3 perces olvasmány

Barátokat vársz? Ezekkel a különleges kávékkal könnyen kávézóhangulatot varázsolhatsz az otthonodba!
Bikinire fel: a Depósok kedvenc strandjai
június 29.
6 perces olvasmány

Itt a nyár és a strandszezon, mindenki vízpartra vágyik a hőségben. De a nagy kérdés hova?
Változik az OKJ rendszer: erre számíthatunk
szeptember 24.
2 perces olvasmány

Majd nem 90 képzéssel kevesebb indul majd 2020-tól az átalakuló OKj rendszerben.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!