Tippek beadandóíráshoz

A házi dolgozat elkészítése időigényes munka, amihez sokféleképpen hozzá lehet látni és állni, de ha már csinálni kell, akkor csináljuk úgy, hogy az eredmény is kecsegtető legyen. Az alábbi tippek segítségével profibb(nak tűnő) esszéket írhatsz.0. Teremtsd meg az optimális környezetet, ahol könnyedén tudsz alkotni!


Legyen kéznél minden, ami kell (pl.: innivaló, rágcsa, kabalamaci, böngyörgetnivaló stresszlabda, stb.), hogy komfortos legyen a közeg, de a zavaró körülményeket iktasd ki. Jobb, ha lenémítod a telód, és kilépsz a közösségi oldalakról is pár órára!


1. Informálódj!


Tudd meg, hogy milyen téma jöhet szóba, pontosan mit várnak el formailag, mennyiségileg és tartalmilag. Legyen órai jegyzeted, mert később kelleni fog!2. Írj vázlatot, de legalábbis gondold át, hogy fogod felépíteni az irományod!


Szedd össze, hogy a kérdéskörhöz milyen ismereteket tudsz felsorakoztatni! Mondhatnánk azt is, nézd meg, miből főzöl, és ha kevés a hozzávaló, akkor gyűjtögess még!


3. A címet, a bevezetést és a befejezést hagyd a végére!


Felesleges az elején ezekkel indítani, úgyis többször át kell írni, ahogy alakul a dolgozat. A bevezetésbe írj bele valamilyen személyes motivációt (nem mindig sikerül találni, de ha igen, az jó pont), és utána vázold fel, miről fog szólni a tárgyalás! A befejezésben pedig összegezd, hogy honnan indultál és mire jutottál, esetleg milyen irányban lehet még gondolkodni ennek kapcsán.4. Legyen véleményed a témáról!


Ha személyes nézőpontokat tudsz belevenni a beadandódba, anélkül, hogy a szakmaiság rovására menne, akkor nyert ügyed van. Hogy még véletlenül se nyúlj darázsfészekbe, az órai anyag vagy az oktató publikációi alapján járd körbe, milyen irányzatot képvisel a tanárod!5. Használható, de releváns forrásból dolgozz!


Ha neten keresel szakmai anyagot, akkor kerüld el a kétes, nem tudományos oldalakat. Kutass például a google scholarban! Feltétlenül olvass bele a dolgozatod témájához kapcsolódó szakcikkekbe, melyeket akár bele is vehetsz a beadandódba, természetesen csakis rendesen lehivatkozva, de arra is jó lehet, hogy a szakmai szófordulatokat magadra szedd. Az órán elhangzott vagy a rendelkezésre álló tananyagban fellelhető szakszavakat mindenképpen építsd be a szövegbe!6. Írj választékosan, de ne körülményesen!


Az „azt gondolom” helyett „a véleményem szerint” máris kicsit árnyaltabb, s ráadásul még több karakter is. Kerüld a se eleje, se vége, fél oldalas körmondatokat, meg a nyers, túlságosan rövid kijelentéseket is! Néha egy jól irányzott kérdés is tud dobni a remekművön.

 

7. Írj érdekesen, de a hangvételed legyen formális!


Nem a haverjaidnak írsz, hanem a tanárodnak. Ennek megfelelően válogasd meg a használt szavakat, kifejezéseket, ugyanakkor legyen kifejező, akár képileg is megragadható a fogalmazásod, hogy – a lehetőségekhez mérten - élmény legyen olvasni! Ehhez önmagad számára is érdekessé kell tenned!8. Az első benyomás fontos, így nézzen ki jól, amit csinálsz!


Formázásra és helyesírás ellenőrzésre ne sajnáld az időt, mert sokkal többet számít, mint gondolnád! A Word helyesírásellenőrzőjét is érdemes lefuttatni, de alapból jelzi a kérdéses dolgokat színes aláhúzással, ezekre nézz rá! Amiben bizonytalan vagy, azt az MTA oldalán könnyen lecsekkolhatod, illetve használhatsz szinonimaszótárt is a szóismétlések elkerülése érdekében.

 

Ide tartozik a megfelelő tagolás is. Legyenek bekezdéseid, de ne hagyj túl nagy réseket sem! És kérlek, használd a SORKIZÁRT beállítást!!!10. Olvasd el az elejétől a végéig „szűz szemmel”, mintha először találkoznál ezzel az írással!


Erre azért van szükség, hogy kiszúrd a különféle hibákat és a homályos, nehezen érthető, nem logikus vagy akár felesleges részeket. Akkor jó egy dolgozat, ha kerek egész, van mondanivalója, logikus, érthető és könnyen áttekinthető.Reméljük, ezzel a néhány gondolattal segítettünk, hogy az idei ZH és beadandó időszak gördülékenyebb legyen… és tudjátok: sose hagyjon el benneteket a remény!


Képek forrása: www.pixabay.com


További híreink
Március hónap dolgozója Miskolc: Minkó Nikolett
április 29.
4 perces olvasmány

A Telekom műszaki hibabejelentő részlegén operátor és diákmentor pozícióban.
Könyvajánló a vizsgaidőszak végére
január 23.
4 perces olvasmány

Vége a vizsgaidőszaknak és tételek helyett inkább elolvasnál egy regényt? Ha nevetésre, izgalomra, romantikára vagy egy kis szemléletváltásra vágysz és imádsz olvasni, akkor ez a cikk neked szól.
Ha tavasz, akkor piknikezés!
április 26.
5 perces olvasmány

Beköszöntött a jó idő, kinek ne lenne kedve egy kis piknikhez egy tanulással vagy munkával töltött nap után a barátokkal?
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!