Így készülj fel okosan a szóbeli érettségire

Nyakadon a szóbeli, már minden tételt begyűjtöttél, de még fogalmad sincsen, hogyan kezdj hozzá? Hogyan zsúfold be azt a sok információt az agyadba? Mi segítünk! Összegyűjtöttünk pár hasznos tippet, amivel könnyebben mehet a tanulás.

 

1. Ne halassz mindent az utolsó pillanatra!

 

Oszd fel a megtanulni kívánt tételeket napokra, majd ezekből minden nap ismételj át párat, miután újabbakat tanultál, hogy biztosan ne felejtsd el a korábbi anyagokat.

 

Minél több időt hagysz magadnak a tanulásra, annál jobb. Ez a módszer sokkal hatékonyabb, ha van rá egy hónapod, és nem csak 1 hét alatt akarsz megtanulni ugyanakkora mennyiségű tételáradatot.2. Keress vizuális anyagot a tételekhez!

 

Erre tökéletes lehetőséget nyújt a Zanza.tv, ott megtalálod a középiskolás anyagokat videó formájában, de ez a honlap már évközben is nagy segítséget nyújthat, szinte mindenki használja (köztük már a tanárok).

 

Az is segítség lehet, ha a tételek mellé kinyitod a könyveket, és megnézed a hozzá tartozó képeket, majd hozzá olvasol pár forrást, így a sok információból biztosan meg fog ragadni a lényeg.

 

Sokszor viszont az is bőven elég, ha szövegkiemelővel kihúzod azokat a tudnivalókat, melyeket fontosnak gondolsz, vagy számodra nehezebben ragadnak meg, esetleg a tétel részeit más-más színű kiemelővel jelölöd. Így, amikor visszamondod ezeket az anyagokat, megjelenik majd a tétel kinézete, és ez segíteni fog előidézni azt az információt, amire éppen szükséged van.3. Gyűjts ki kulcsszavakat!

 

Minden tételhez gyűjts össze 8-10 kulcsszót, ezekre is támaszkodhatsz. Így, ha nem jut eszedbe hirtelen szóról szóra a tétel, idézd fel ezeket a szavakat és a többi is jönni fog magától.

 

4. Oszd be a tanulási idődet!

 

Ne csak arra figyelj, hogy egy napon hány tételt tanulsz meg, figyelj arra is, ezt mennyi idő alatt teszed meg. Az agy nem képes egy bizonyos időn túl több anyagot befogadni, így mindenképpen szükséged van a szünetekre is. Korábbi cikkünkben már olvashattatok a Tide nevű alkalmazásról, ami pontosan ebben segít. Beállíthatjátok, hogy mennyi időt szeretnétek tanulásra fordítani (itt az optimális 30-45 perc), és azt is, hogy ezután mennyi szünetet szeretnétek tartani.

 

Fontos megjegyezni, hogyha hatékonyan szeretnétek az anyagot elsajátítani, akkor a 15-20 perces szünet alatt mindenképpen szellemileg pihentető dolgot csináljatok. Semmiképpen se nyissátok meg a telefonotokat, ne pörgessetek hírfolyamot, vagy kapcsoljátok be a TV-t, hiszen ezeknél a cselekvéseknél is rengeteg plusz információval bombáznak minket, ami az agyunkat csak még túlterheltebbé teszi.

 

Főzzetek inkább egy kávét/teát, szellőztessetek ki, esetleg végezzétek el a szünet alatt a tervezett edzést.5. Mozogj!

 

A szellemi frissességhez elengedhetetlen a mozgás. Menj el tanulás után, előtt, közben futni, jógázz egy kicsit, vagy csak csinálj pár felülést. Bármilyen mozgás megteszi, a lényeg, hogy kicsit felfrissülj tőle.

 

Lehet, hogy úgy érzed, annyira fáradt vagy a rengeteg asztal felett való görnyedéstől, hogy képtelen leszel edzeni, de hidd el: a szervezet igényli az egész napos ülés után a mozgást!

6. Kapcsold ki az internetet a telefonodon!

 

Lehetséges, hogy eddig ez hangzik a legnehezebben megvalósíthatónak, hiszen a telefonunk mindig a kezünk ügyében van, folyamatosan érkeznek az értesítések, mindenről azonnal tájékozódunk. De, ha folyamatosan ránézünk a telefonunkra minden egyes új üzenetnél, nem tudunk kellően koncentrálni a tanulásra, és kizökkennünk a folyamatból, aminek eredménye, hogy az idő sokszorosa alatt tudunk megtanulni egy tételt.

7. Aludj eleget!

 

Az érettségi szünet közepette, amikor nem kell másnap iskolába menned, illetve minden barátod otthon van, a legnagyobb a kísértés egy-egy átéjszakázott buli, vagy egy hajnalba nyúló sorozat nézés. Ez mind szép és jó, viszont a hatékony tanuláshoz szükséges legalább 8 óra alvás.

 

Illetve, az sem mellékes infó, hogy az agyad a délelőtt folyamán képes befogadni a legtöbb infót. Szóval itt meg is dőlt az a taktika, hogy alszol délig, vagy nagyon szélsőséges esetben 3-ig, és majd délután vagy este pótolod be a tanulást.8. Mondd fel hangosan!

 

Sokat segít, ha magadnak, vagy valamelyik családtagodnak/barátodnak felmondod hangosan a tételeket. Itt rájöhetsz, mik a hiányosságok, illetve önbizalmat is ad a későbbiekben.

 

Könnyen bele lehet esni abba a hibába, hogy miközben átolvassuk a tételt, azt hisszük, hogy tudjuk, így nem is fordítunk rá akkora figyelmet, de amikor a visszamondására kerül, nem vagyunk képesek felidézni őket.Reméljük hasznosak voltak a tippjeink számotokra, sok sikert kívánunk az érettségihez, és ha már nincsen elég időtök, azt javasoljuk, tegyétek a tételeket a párnátok alá! J

Képek forrása: pexels.com, pixabay.com

További híreink
Március hónap dolgozója: Sípos Klaudia
április 12.
1 perces olvasmány

Klaudia supervisor beosztásban dolgozik, tehát ő segít a diák munkatársak koordinálásában, illetve angol nyelven is kommunikál a munkája során. Az ezzel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt nekünk.
„Már megvan a szekrényben” - Halloweeni jelmezek könnyen, gyorsan, egyszerűen!
október 27.
6 perces olvasmány

Hallowwen jelmezek otthon, könnyen, DIY
1986. április 26.
június 18.
4 perces olvasmány

Jöjjön a mi véleményünk a Csernobil sorozatról.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!