Nyári tippek, avagy hogyan élhetjük túl a kánikulát

Ismerős a szitu, amikor épphogy csak kiléptél a hűtött lakásból és máris a bokádig leizzadtál vagy hőgutát kaptál 5 perc séta után? Ilyenkor mindannyian elgondolkozunk, hogy vajon van-e olyan bevált módszer vagy praktika, amivel legalább csak egy kicsit élhetőbbé tehető ez a hőség. Léteznek ilyen módszerek, és mi hoztunk is Nektek néhányat!Ivásra fel!

 

Mindenhol azt harsogják, hogy a nagy hőségben sok-sok folyadékot kell fogyasztani, legalább 3 litert, hogy kellően hűteni tudjuk a szervezetünket. Azonban tudtad, hogy a legjobban nem a hideg italok segítenek a nagy melegben, hanem a langyosak?

 

Ugyanis, amikor nagyon hűvös innivalót fogyasztasz, a szervezeted megpróbálja a kívülről érkező rettentő meleget és a belülre érkező hideget egyensúlyba hozni, így egy pohár jeges víztől csak még jobban fogsz izzadni. Érdemes ezért szobahőmérsékletű folyadékot inni, ahogy a sivatagokban is meleg teát vagy langyos vizet fogyasztottak.Evés csak mértékkel!

 

Bár a legtöbben nem éhesek ebben a rekkenő hőségben, de valahogy jól is van ez kitalálva az evolúció által. Ugyanis nagy mennyiségű energiát vesz igénybe, hogy a szervezeted megeméssze a nehezebb ételeket. Így, hogy bírd a strapát, vitamindús ételek fogyasztása ajánlott, amelyek folyadékban gazdagok, mint például a görög-és sárgadinnye. A savanykás gyümölcsök is csökkentik a szomjúságot, mint a meggy és a grapefruit, valamint a bogyós gyümölcsök.

 

Fogyassz sok zöldséget, hús-és tejterméket, csökkentsd a só s cukor bevitelét, és a liszt mennyiségét. Így nem csak a szervezetednek kedvezel, de az alakodra is pozitívan fog hatni.Tusolj többször!

 

Ha már ilyen mértékű figyelmet szentelsz a szervezeted belső hűtésének, akkor a külső hűtésre is figyelj oda. Ha van rá lehetőség, akkor reggel és este is, sőt napközben is érdemes hűvös vízzel tusolni.

 

Mindig vedd figyelembe, hogy mennyire hevült fel a tested. Először az aktuális testhőnél csak kicsit hűvösebb vízzel kell tusolni, és fokozatosan hűteni a vizet, a végtagjaidtól a törzsed irányába haladva. De mi van akkor, ha egész nap dolgozol, vagy a tűző napon vagy a városban? Erre is van megoldás!

 

A hűvös levegő mellett a vízpermet is gyorsan és hatékonyan hűti a szervezetet kívülről. Erre a város számos pontján elhelyeztek párakapukat, melyek vízpermetet fújnak az alattuk elhaladókra. Párezer forintért pedig be lehet szerezni egy kézi vízpermetezőt, ami kis ventillátorként is funkcionál, így a hűsítő élmény akár a táskádban is elfér.Nyilvános fürdés? Na ne?!

 

Amikor már tényleg kezdesz megőrülni a kánikulától, akkor a nyilvános kutakat veheted célba. A legjobban az hűsít, ha az az arcod, karod, tarkód és a csuklód mosod meg, illetve a bokád, így mi azt tanácsoljuk: nyilvános „fürdés”? Na ná!Ha még ennél is jobban le szeretnél hűlni, akkor érdemes egy strandot vagy fürdőt meglátogatod. Ahol nem csak egész nap tudod hűsíteni magad, de még a nyári színed is meg tudod szerezni.

 

Érdemes azonban 12 és 3 óra között az árnyékban tartózkodni és mindenképp ügyelni a fényvédelemre is. Leginkább a 30 és 50 faktorszám közötti napvédő krémeket, sprayket vagy olajakat ajánljuk. Barnulásra fel!Csak stílusosan!

 

Természetes, hogy ilyenkor legszívesebben mindenki egész nap fürdőruhában lenne, hiszen alig lehet bármilyen ruhadarabot is elviselni. Ha a lenge, vékony pamut vagy lenn anyagból készült inget, nadrágot vagy szoknyát választjátok, akkor jártok a legjobban, mert átjárja őket a levegő és mégis olyan kényelmesek, akár egy pizsama.A rövid ujjú, világos ruhadarabok nem annyira melegítenek, mint a sötétebb társaik, így bátran öltsétek fel a fehér pólókat és nadrágokat!


Mindenkinek jó napozást és kitartás kívánunk a nyárra!

Forrás: s12emagst.akamaized.net; pixabay.hu; pexels.com

További híreink
Nincs elég moly, avagy a fenntarthatatlan fast fashionről
szeptember 26.
5 perces olvasmány

Cikkünkben a fast fashion fenntarthatatlanságáról hoztunk néhány sokkoló adatot, ugyanis ameddig a fast fashion ilyen népszerű beszélni is kell róla.
Dúl Georgina lett a hónap dolgozója Szegeden
május 18.
3 perces olvasmány

Köszönjük a munkádat és még egyszer gratulálunk az április hónap dolgozója címhez!
Érvényesítsd a Meló-Depó tagságod!
augusztus 28.
2 perces olvasmány

Érvényesítsd tagságodat 2017/2018. 1. félévére!
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!