Újrahasznosítás kreatív módon

Tudtad, hogy a koalákat nemrég kihalt fajnak nyilvánították? És hogy a jégsapkák olvadása miatt több jegesmedve halt éhen a közelmúltban?

 

Sajnos egyre több környezeti katasztrófa jelzi azt, hogy együtt kell tennünk a környezetünkért. Ehhez hoztunk Nektek néhány könnyen megvalósítható, pénztárcabarát megoldást.


Újrazacskó

 

Amikor elmész a boltba és valami finom harapnivaló után nézel, akkor egy péksütivel és néhány szem zöldséggel máris 2-3 nejlon zacskót használsz el, pláne ha bevásárló szatyrot is elfelejtettél vinni… mindennapos eset, ugye? 

 

A műanyag szemét csökkentése a legkardinálisabb kérdés a környezetvédelemben, így érdemes erre mindenkinek egy kicsivel több figyelmet fordítani. Már a drogériákban is kaphatóak színesebbnél színesebb vászonból készült bevásárlótáskák, melyek azon kívül, hogy jól néznek ki, moshatóak és nem szakadnak szét félúton hazafelé.

 

Sőt, egyes üzletekben már kisebb, hálós tasakok is kaphatóak, melyek a gyümölcsös-zöldséges pult mellett található nejlonzacskókat hivatottak helyettesíteni. Ezeket akár Ti is elkészíthetitek és méretre szabhatjátok úgy, hogy a saját vásárlási szokásaitokhoz illeszkedjenek. Egy régi, elhasznált pólóra, tűre és cérnára lesz csak szükség. Vágj le egy neked megfelelő szélességű csíkot a pólóból, majd a ruhacsíkot hajtsd félbe és varrd össze a két oldalát. A tetejére megkötőnek zsinórt vagy a pólók nyakánál található vastagabb anyagból akár két fülecskét is varrhatsz.

 

Vásárlásra fel!Nyugodt alvás és környezettudatosság?

 

Veled is előfordult már, hogy álmatlanul forgolódtál éjszaka? A bedugva hagyott töltők és elektromos eszközök azon kívül, hogy zavarhatják az alvást, jelentős mértékű áramot képesek fogyasztani. Így, a legalapvetőbb tipp, ami még pénzt is spórol, hogyha csak akkor használod a töltőket, amikor ténylegesen tölteni szeretnéd vele a telefonotokat és a laptopotokat.

 

Nem csak a rezsin is spórolhatsz, de még jó éjszakád is lesz!Vidd magaddal!

 

Mindenkinek van egy kedvenc pohara vagy termosza, amiből még finomabbnak érzi a reggeli frissítő kávét. Ha magaddal viszed a termoszod, akkor a napközben vásárolt kávét vagy innivalót ebbe is tudod kérni, így nem növeled a szemétmennyiséget.

 

Ha már a szemétnél tartunk: ha van olyan nejlonzacskód, ami otthon kallódik már hónapok óta, akkor ezt is fel tudod használni. Dobj be egyet a táskádba, mert a nap közben használt zsebkendők vagy ennivalós zacskók éppen beleférnek, és nem kell kétségbeesetten keresni a következő kukát az utcán. Ha van kedvenc flakonod, palackod, amit mindig magadnál tartasz, akkor bármelyik étteremben szívesen újratöltik minimális összegért, így egy újabb a műanyag flakonnal sem kell a környezetet terhelni.Csak természetesen!

 

Ha természetes, olcsó és hatásos tisztítószerre vágytok, akkor használjatok ecetet! A 10%-os háztartási ecet literje 3-400 Ft körül van és fertőtlenítésre, vízkőoldásra, penészeltávolításra, sőt még ruhaanyagok puhítására, mosógép tisztítására is tökéletesen alkalmas.

 

Hígítatlan formában a szennyezet felületre juttatva, körülbelül 10-15 perc eltelte után már tiszta, vízkőmentes és fertőtlenített lesz a tisztított, lemosott terület. Érdemes figyelni arra is, hogy a fém alkatrészek felületét ne roncsolja az ecet: fontos 4-5 perc után leellenőrizni, hogyan halad a tisztulás.

 

Emellett pedig, ha mosás előtt az öblítőhöz töltesz egy kevés ecetet, akkor a ruhák színét is megóvod, illetve a mosógépet is véded a lerakódásoktól. Ne aggódj, nem lesz ecet szagú a ruha, de 1-2 teáskanál egy nagy adag ruhához elegendő lesz.Re-papír

 

A vizsgaidőszak végeztével felmerülhet, hogy a „végreátmentem” vizsgák jegyzetei is felhasználhatóak egy jó kerti partin. Bár csábító a gondolat, de ha lapoknak csak az egyik oldalát használtad jegyzetelésre, akkor akár kisebb darabokra vágva a másik oldala tökéletes lesz még írására. Ha pedig inkább a technikát vesszük igénybe: remek jegyzetelő-és listaíró alkalmazások léteznek, melyekkel még ki is pipálhatjuk az elvégzett feladatainkat. Így nemcsak helyet, de papírt is spórolunk magunknak.Ezekkel az apró változtatásokkal Ti is sokat tehettek a környezetetekért. Csatlakozzatok a #plasticfreejuly kezdeményezéshez, hiszen nekünk csak egy kis odafigyelés, de a Földnek hatalmas segítség!

 

Forrás: hulladekmentes.hu; noklapja.nlcafe.hu; pixabay.hu; pexels.com

További híreink
November hónap Depósa nem más, mint Berta Petra!
december 20.
3 perces olvasmány

November hónap Depósa nem más, mint Berta Petra, aki már több, mint egy éve dolgozik velünk éttermi kisegítőként!
Szeptember hónap dolgozója Budapesten: Sánta Adrienn
november 05.
1 perces olvasmány

A szeptember hónap dolgozója Budapesten Sánta Adrienn lett, aki már lassan 2 éve dolgozik a Pepco munkatársaként az egyetem mellett.
Anyám!!!!
október 26.
2 perces olvasmány

Anyám! Az ősz következő terítékre kerülő filmje nálam az Anyám! című pszichothriller volt.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!