A legszebb öröm a söröm

Augusztusban megérkezett az igazi nyári meleg, és egyre jobban csúszik a jéghideg sör, mi pedig ennek örömére összeszedtünk 5 érdekes tényt a folyékony kenyérként is ismert italról. 1. Az első sör

 

A legelső sörszerű italt minden bizonnyal az ókori Kínában főzték le, i.e. 7000 környékén. Ez az ital rizsből készült és még inkább volt egy sör-bor hibrid, mézzel, szőlővel és galagonyával ízesítve, mint az a komlós ital, amit mi ismerünk.

 

2. Fizetés helyett sört?

 

Egyiptomban a piramisok építőit naponta 4-5 liter itallal fizették ki. A fennmaradó feljegyzések alapján ezek árpakenyérből készült és datolyával ízesített sörök voltak, így a dolgozók folyadékbevitelt, a hűsítést és a tápanyagot is megfelelően tudták biztosítani szervezetükben. Szóval ezek alapján ők fektették le a méltatlanul elhalt sörcafetéria alapjait?3. Inkább sör, mint víz?

 

A középkorban, amikor még a víz tisztítása nem olyan profi módon működött, mint napjainkban, jóval több alkoholos nedű fogyott, mint víz, így védekeztek a fertőzések és vírusok terjedése ellen.

 

4. Az első citromos sör

 

A citromos sör ötlete egy élelmes német kocsmárostól származik: a nagy melegben a szomjas biciklisták gyakran betértek hozzá egy szomjoltó sörre, viszont előfordult, hogy a sörkészletek nem voltak elegendőnek a megfáradt vendégeknek, így a kocsmáros limonádéval öntötte fel a rendelkezésre álló, véges sörmennyiséget. Innen ered a citromos sör ötlete és neve is: a radler a német Fahrrad, azaz bicikli szóból származik.5. A világ legerősebb söre

 

BREWMEISTER SNAKE VENOM nevezetű sört skótok gyártják. 2013-ban felülmúlta magát a cég, és megalkotta a 67,5%-os Kígyóméreg, azaz Snake Venom nevű sörét. Füstölt tőzeg maláta és pezsgő felhasználásával készült, és kb. 80 $-ért meg is volt vásárolható, de ma már szinte lehetetlen hozzájutni.


Képek forrása: tizdolog.hu; m.blog.hu; ripost.hu; monyobrewing.com

További híreink
Szilveszteri (bal)esetek – ne igyon, aki nem bírja!
január 03.
5 perces olvasmány

Az alábbi történetek valós eseteken alapulnak, a szereplők nevét a személyi jogok védelme miatt megváltoztattuk, vagy eltüntettük, vagy nem is tudtuk.
Téli szépségápolási tippek
február 15.
3 perces olvasmány

A téli időszak alatt a bőrünk és hajunk a nagy hidegnek kitéve több törődést, gondoskodást igényel.
Állatok Világnapja- felelős állattartás története
szeptember 29.
6 perces olvasmány

A felelős állattartás tömeges hiánya, az állatkínzások mindennapivá válása egy komoly probléma 2017-ben. Kollégánk, Lilla meséli el az Ő és Barka történetét. Olvass tovább!
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!