Minden, amit tudni érdemes a diákhitelről!

Mi is az a diákhitel? Segítség a diákok számára, vagy mumus az egyetemi évek alatt? 

 

Már ha meghalljuk azt a szót, hogy hitel, egy negatív érzés kerekedik felül rajtunk. A diákhitel viszont egy egyedi konstrukció, mégis sokan nem értik, hogyan működik. Lássuk, hogy is van ez?

 

A diákhitel nem egy elutasítandó dolog, érdemes élni a lehetőséggel, amennyiben anyagi nehézségek miatt nem tudnánk a felsőoktatási tanulmányainkat végezni. Rengeteg diák veszi igénybe ezt a segítséget és szerzik meg ennek köszönhetően diplomájukat.


Szükségem van-e rá?

 

Ennek a kérdésnek a felvetése és megválaszolása a legelső és legfontosabb dolog! Először gondoljuk át, hogy mire kell költenünk a tanulmányaink alatt és ezek nagyjából mekkora költségeket takarnak.

 

Természetesen ezeket nehéz kiszámítani, de a diákhitel weboldala ebben is segítséget nyújt nekünk, itt ugyanis találunk egy Pénzügyi Tájoló-t, ami egy felsőoktatási költségtervező. Ha néhány alapadatot felviszünk egy egyszerű számítással gyors képet kapunk a kiadásokról, bevételekről.

 

Érdemes viszont a pontosabb kép érdekében a részletes számítást választani. Itt minden bevételünket, kiadásunkat magunk adhatunk meg, illetve az iskola pénzügyi támogatásait is felajánlja a rendszer és a kollégiumi kiadásainkat is számszerűsíti. Legyünk őszinték és írjunk be minden lehetséges bevételt, kiadást!A Diákhitel1 és a Diákhitel2 között lényeges különbségek vannak.

 

Lássuk őket:

Ki veheti fel…

…a Diákhitel1-et?

A felsőoktatásban tanulók döntő többsége jogosult a Diákhitel1-re.

 

…a Diákhitel2-t?

Csak önköltséges képzésen tanuló hallgatók vehteik igénybe.

 

Mire költhetem…

…a Diákhitel1-et?

Bármire, nincs szükség az összeg elköltésének igazolására.

 

…a Diákhitel2-t?

Csak a képzési költséget lehet belőle finanszírozni.

 

Mennyit vehetek fel…

…a Diákhitel1-el?

Szabadon választható, hogy havi szinten mennyi összeg legyen az adott segítség, de maximum 70000.- forint igényelhető.

 

…a Diákhitel2-el?

Amennyi az adott félév képzési költsége.

 

Mikor kapom meg a pénzt…

        …a Diákhitel1-nél?

        Havonta, vagy félévente átutalással érkezik a megadott bankszámlára.

 

        …a Diákhitel2-nél?

        Az összeget egyből az iskolának utalják, így semmi teendő nincs a tandíj befizetésével.

 

Mennyi a kamat…

        …a Diákhitel1 esetén?

        A Diákhitel kamata változó. Az jelenleg érvényes kamatláb: 1,99%.

 

        …a Diákhitel2 esetén?

        0%, vagyis csak a felvett összeget kel visszafizetni.

 

Meddig lehet igényelni…

        …a Diákhitel1-et?

        Ha már az első utaláskor szeretnénk pénzt kapni, akkor őszi félév esetén szeptember 15-ig, tavaszi félév esetén február 15-ig.

 

        …a Diákhitel2-t?

        A beiratkozással egyidejűleg.

 

Abban az esetben, ha önköltséges képzésben tanulunk, a Diákhitel1-et és a Diákhitel2 is felvehetjük ugyanarra a képzésre.

 

Hogyan tudom igényelni?

 

Nagyon egyszerűen, néhány kattintással igényelhető, a weboldalon keresztül, ahol a „Hiteligénylés” gomb átirányít a https://www.diakhiteldirekt.hu/ oldalra, ahol ugyancsak a „Hiteligénylés” menüpont alatt személyes adatainkkal ki kell töltenünk egy elektronikus űrlapot, majd ezt kinyomtatni és eljuttatni valamelyik diákhitel központba.

Abban az esetben, ha rendelkezünk ügyfélkapuval, a papírmentességet is elérhetjük, hisz e-aláírással is igényelhetjük a folyósítást.


Neptunon keresztül is elindítható a folyamat, onnan minden adatot átemelnek a képzésről, így semmilyen igazolást nem kell mellé csatolnunk. Ezután hátradőlhetünk, mert az egyetemi éveink alatt a féléves megújításon kívül semmilyen teendőnk nem lesz.
Lássuk, mit kell tudni a hitel visszafizetéséről:

 

A törlesztést csak a hallgatói jogviszony megszűnését követő negyedik hónap első napján kell elkezdeni.

 

Mennyit kell törleszteni?

 

Az első két évben az előző év minimálbérének összegéből számolják, idén ez 7200.- forintot jelent. A harmadik évtől kezdődően pedig az első két évnek a jövedelmi adataiból állapítják meg. A törlesztő részlet összege minden évben módosul, ezért decemberben érdemes figyelni a központi üzeneteket.

 

Az összegnek minden hónap 12. napjáig kell megérkezni. A fizetést megtehetjük utalás formájában, vagy bankkártyával is. Lehetőségünk van előtörlesztésre, előteljesítésre, végtörlesztésre is.

A törlesztéshez is találunk nagyszerű kalkulátorokat a diákhitel honlapján, érdemes ezt is előre átböngészni, hogy tisztába legyünk vele, hogy mennyit is kell majd fizetnünk az egyetem elvégzése után.

 

Illetve az alábbi táblázatok is sokat segíthetnek a kalkulálásokban:Természetesen mindemelett ha időtök engedi, érdemes diákmunkát is vállalni, ezzel csökkentve a hitel összegét. A hitel törlesztését már a tanulmányi évek alatt is megkezdhetitek, hiszen a munkavállalásból is tudtok spórolni egy kis pénzt.

 

Ehhez nagy segítséget tudunk nyújtani számotokra, csak böngésszétek át munkáinkat és jelentkezzetek, ha bármelyik tetszene! 

 

Források: diakhitel.hu; diakhiteldirekt.hu;Képek forrása: arhiv.minap.hu 

További híreink
5+1 társas, ami fejleszti a kreativitást!
június 22.
4 perces olvasmány

A társasok nem csak kiváló társasági élményt nyújtanak, de néhányuk még a kreativitást is fejleszti. Mutatjuk, hogy mik a kedvenceink!
A virslin és az instant levesen túl – Alap tippek kolis, albérletes kezdő szakácsoknak
december 02.
7 perces olvasmány

Az élet rengeteg váratlan szituációt hozhat számunkra, azonban bármi történjen is velünk, egy biztos: enni azt mindig kell. A probléma a „de mit?” kérdésnél szokott kezdődni.
Természetes barnaság? Napozás vs. szolárium
július 11.
3 perces olvasmány

De hogyan érjük el ezt a barnaságot? Feküdjünk ki a napra, vagy menjünk el szolizni?
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!