Azok a fránya kötelező olvasmányok…

Mindenki megszenvedett velük, hiszen magával a "kötelező" szóval már elég nagy problémája van egy diáknak, hát, ha még olvasni is kell. Azonban mindenki életében meg maradt egy-egy (már ha elolvasta őket), ami a kedvencévé vált, főleg, ha felnőtt fejjel újra elővette.Ezúttal a Meló-Depó munkatársai elárulják nektek, hogy nekik melyik volt a kedvenc kötelező olvasmányuk.

 

Vivi:

 

Exupery: A kisherceg 


Azért, mert mindegy, hogy hányszor olvasod, annak tükrében, hogy milyen életszakaszban vagy, mindig újat tud mondani. Személyes kedvencem lett a történet azért, mert az általános iskolás osztályommal egy zenés színdarabot készítettünk belőle és többször is előadtunk.Molnár Ferenc: Pál utcai fiúk 


Az első kötelező olvasmány (azt hiszem az egyetlen), amin sírtam. Nagyon nehezen kezdtem el olvasni, mert fiús téma, de aztán azt hiszem 1 nap alatt kivégeztem. Nemecsek jelleme könnyen megszeretteti magát a diákkal, és a végén pedig megtanít tisztelni a kisebbet, a csapatot, az összetartást, mindezt tök emészthető hosszban és nyelvezettel. Aki pedig nem szeret olvasni, az nézze meg a Vígh-ben, mert az is egy csoda! ;)

 

J. D. Salinger: Zabhegyező / Ilyenkor harap a banánhal 


Ez már kicsit nehezebb téma, író… a középiskolás magyar fakultációs olvasmányaim kedvence. Viszont a Zabhegyezőhöz türelem és nyitottság, meg egy kis irodalomszeretet kell – így előtte inkább a banánhalat ajánlom, mert az egy rövid novella egy komoly társadalmi problémáról: a háborúzásról és a PTSD-ről. Engem azelőtt nem tudtak igazán megérinteni a háborús filmek, történetek, aztán elolvastam ezt a novellát és úgy éreztem háborúzás helyett mindenkinek inkább szeretnie kellene egymást…Lilla:

 

Petőfi Sándor: János vitéz 


Azért ez a kedvencem, mert gyerekként apukám sokat olvasta nekem esti meseként, és amikor a suliban vettük, mint tananyag én már kívülről tudtam. Jó élményeim kötődnek hozzá, szeretem a cselekményét, a szereplőket, a különböző világokat, melyek megjelennek benne.

Aletta:

 

Molnár Ferenc: Pál utcai fiúk és Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője.


Mert ez a kettő volt a legizgalmasabb számomra, bele tudtam magam élni a cselekménybe, vártam a történet végét. Szeretettel gondolok vissza ezekre a könyvekre, és ajánlom mindenkinek!Zsani:

 

Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde című művéről maradtak jó emlékeim, mert olvasás közben az ember teljesen elrugaszkodhat a valóságtól. Szórakoztató kis színjáték.

Luca:

 

Jókai Mór: Az arany ember


Szerintem nagyon érzékletesen írja le benne mind a tájat, mind a történéseket, valamint hihetetlen érdekes a boldogság megjelenítése a könyvben. Elgondolkodtató, hogy valakinek ez, valakinek az jelent örömöt, illetve ki mitől válik jó emberré mások és a saját szemében.

Dóra:

 

William Golding: A Legyek ura


Egy nagyon izgalmas és egyben hátborzongató történet, amely bemutatja, hogy egy új, megszokott környezettől eltérő helyzetben hogyan alakul a főszereplők személyisége.Egy csoport angol fiú egy repülőgép-szerencsétlenség következtében egy lakatlan szigetre kerül, távol a civilizációtól, ahol megpróbálnak értelmes rendet, társadalmat kialakítani. Egy ideig vidám, kicsit ironikusan idilli játéknak tűnik a helyzetük: a jól nevelt angol fiúk remekül megbirkóznak a nehézségekkel, felfedezik a szigetet, hierarchiát, egyfajta mini társadalmat alakítanak ki. A történet előrehaladtával egyre több konfliktus alakul ki a szereplők között, és előjönnek az alantasabb ösztönök, a hatalomvágy, kegyetlenség. Ha kíváncsi vagy a történet végkifejletére, érdemes elolvasni a művet!


Kriszta:

 

Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön


Ezt második osztályos korunkban, nyáron kellett elolvasni. Pici gyermek lévén, akkor még nem nagyon fogtam fel, hogy miről is szól igazán ez a regény. Idősebb fejjel újraolvastam, és teljesen átértékelődtek bennem a dolgok, úgy érzem ténylegesen "eljutott hozzám" Móra Ferenc üzenete. A szeretet, az élet.Ajánlom mindenkinek, hogy ha teheti, akkor lapozza fel néhány, rég elfeledett kötelező olvasmányát, mert mind csodás történetek, amelyekkel sajnos túl korán találkoztunk. 

Babett:

 

Madách Imre: Az ember tragédiája


Nagyon egyszerű oka van, hogy miért ez volt e kedvenc kötelező olvasmányom. Először is lenyűgözött az, hogy egy 1862-ben megjelent műnek, Madách Imre látásmódjának még mindig mekkora aktualitása van.

 

A másik oka, hogy ennyire szerettem ezt a művet, és tudtam kívülről minden színt, hogy az érettségi esszéírásnál mindig fel tudtam használni, hiszen nem volt olyan téma, amiről ne szólna egy kicsit Az ember tragédiája.Mindenkinek azt ajánlom, hogyha nem is szerette próbálkozzon meg vele még egyszer, akár csak színházban való megtekintés formájában. Képes változtatni az ember látásmódján.


Ha a vizsgaidőszak végén marad egy kis időtök, mindenképp vegyétek elő a ti kedvenceteket, érdekes tapasztalat lesz újraolvasni! J

Kép források:librarius.hu; gyoriszalon.hu; varazsszavak.blog.hu; sarvarvar.hu;
diafilm.osaarchivum.org; collectorism.com; port.hu; filmkatalogus.hu; klinebooks.com

További híreink
Október hónap Depósa Takács Réka!
november 28.
3 perces olvasmány

Szakmák, amiket már csak hírből ismerhetünk
október 08.
4 perces olvasmány

A technikai fejlődés miatt folyamatosan új szakmák teremtődnek, emellett viszont rengeteg régi állás merül feledésbe.
Diákmunka kisokos – szülőknek
július 08.
5 perces olvasmány

Mivel sok szülői kérdés érkezik hozzánk, úgy gondoltuk, röviden összefoglaljuk a tapasztalatokat, tanácsokat, melyeket érdemes szem előtt tartani.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!