Hogyan használd ki jól a passzív félévedet?

Bármilyen okból is kell a félévedet passziváltatnod, érdemes alaposan megtervezni ezt az időszakot és kialakítani azt a stratégiát, ami révén előnyt kovácsolhatsz belőle. Van néhány ötletünk, hogyan tudod jól kihasználni ezt a periódust.

0# Tudnivaló


Diákmunkát iskolaszövetkezetnél nappali tagozatos, passzív jogviszonnyal rendelkező hallgatók csak 25 év alatt tudnak vállalni. Mivel diákigazolvány érvényesítő matrica nem jár a passzív félévre, így jogviszonyigazolást kell szerezned a munkavégzéshez.

1# Tegyél szert minél többféle munkatapasztalatra!


Ha még tanulmányaid elején jársz, akkor hasznos lehet szétnézni több munkahelyen is, megismerkedve ezáltal a munkaerőpiac valóságával. Próbáld ki magad több munkakörben, vállalj sok alkalmi munkát, hogy önismereted fejlődjön. Nemrég írtunk arról, hogy miben fejlődhetsz az egyes diákmunkák végzése során, gondold át, hogy Neked mire lehet szükséged a későbbiekben.

2# Kóstolj bele leendő szakmádba!


Próbálj elhelyezkedni olyan cégnél vagy szervezetnél, ahol tanulmányaid végeztével dolgoznál. Jó, ha időben rájössz, mire vállalkozol, így még akár lépéseket is tudsz tenni annak érdekében, hogy majdan könnyebben boldogulj! Diákmunkából számtalanszor született már főállás, így kapcsolati tőkének sem utolsó.

3# Fejleszd a képességeidet!


Attól függően, hogy mi leszel, ha nagy leszel, a hivatásodhoz szükséges képességeiden javíts akár diákmunka vállalása révén, akár képzés vagy tréning útján! Amikor visszatérsz az iskolapadba, máris kamatoztathatod a befektetett energiát, így a diplomád megszerzése után még értékesebb lehetsz a munkaerőpiacon.

4# Sajátíts el valami újat!


Jó, ha az ember több lábon áll. Mivel most felszabadult egy csomó időd, tanulj valami olyat, ami később is jó szolgálatot tehet. Gondolkodj el azon, mi lehet még testhezálló számodra!

5# Tanulj nyelv(ek)et!


Már minden diplomához kell nyelvvizsga, de manapság a munkáltatók egy része is megköveteli minimum az angolt. Ne elégedj meg a középfokú nyelvvizsgával, gyakorold a nyelvet, hogy a leendő munkád során használni is tudd!

 

Megéri felsőfokú szintre fejleszteni, ha még nem tartasz itt, mert rendkívüli előnyre tehetsz szert ezáltal. Ha van lehetőséged külföldön tölteni egy kis időt, akkor felgyorsíthatod a dolgot, ha nincs, akkor keress intenzív tanfolyamot akár online, illetve csatlakozz olyan szervezetekhez, ahol külföldiekkel tartanak kapcsolatot.

 

Vágj bele akár még egy nyelv elsajátításába! Ha intenzíven csinálod és sok időt bele tudsz rakni, akkor pár hónap alatt társalgási szintre fejlesztheted, s utána már csak szinten kell tartani.

6# Gyűjts pénzt!


Ha anyagi okokból kellett megszakítani a tanulmányaidat, akkor a fenti pontokat szem előtt tartva figyelj oda a bevételeidre és a kiadásaidra!

 

Járj utána, hogy miként tudnál helyben jól fizető állást vállalni arra a pár hónapra, amíg újra nem kezdődik számodra az egyetem, ezzel időt nyerhetsz és pénzt spórolhatsz magadnak. Amennyiben ügyesen kontrollálod a költekezéseidet, jelentős megtakarítást érhetsz el.

Nézz szét munkáink között és találd meg a céljaidnak megfelelőt!

Képek forrása: www.pixabay.com

További híreink
Zenék tanuláshoz, avagy hogyan befolyásold az agyad
december 10.
3 perces olvasmány

Vizsgáljuk meg egy kicsit tudományos oldalról a kérdést! Mi is lehet ennek az oka?
Belföldi kirándulóhely tippjeink
július 21.
9 perces olvasmány

Összeszedtünk néhány kedvenc kirándulóhelyet Magyarországon belül - mi már leteszteltük őket, és nyugodt szívvel tudjuk ajánlani. Böngészd át, hátha kedvet kapsz hozzá Te is! ;)
A miskolci Hónap Depósa: Gál Réka
június 09.
3 perces olvasmány

Gratulálunk a címhez, a munkádhoz és mi is kívánjuk, hogy váljanak valóra az álmaid!
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!