#maradjotthon és #mosskezet

Napról napra változnak a dolgok az eddig megszokott és kényelmes életünkben. Két hónappal ezelőtt még nem tudtuk eldönteni, melyik koncertre menjünk, hova üljünk be kajálni, sörözni, ha jön a jó idő, és két óra között 3 kávézó is útba esett, ahol le lehetett csapni egy erős feketét. 

 

Most, egy régi, science fiction filmbe illő is lehetne, ha utcára megyünk: sokan megértették, hogy otthon kell maradnunk, nem csak a saját, de mindenki más, legfőképpen szüleink és nagyszüleink érdekében. Az éttermek, boltok zárva, a szükségesen és kötelezőn kívül nincs is miért kimenni a négy fal közül.Mostani cikkünkben azokhoz szeretnénk szólni, akik még bátran mászkálnak: kérünk mindenkit, ne vegye a helyzetet félvállról. Ügyeljünk a személyes higiéniára, és maradjunk otthon, ha tehetjük! 

Hogyan figyelj magadra és a környezetedre?

 

A csapból is ez folyik, hiszen globális problémát jelent mindenki számára, de napról napra egyértelmű, hogy ezekről nem lehet jelenleg eleget beszélni: 

1. 2020, az év, amikor a kézmosást tanulja meg az emberiség


Az első, és legalapvetőbb óvintézkedés, hogy naponta többször, alaposan mossunk kezet! Ha olyan helyen vagyunk, ahol erre nincs lehetőségünk, akkor alkalmazzuk a manapság kincset érő kézfertőtlenítő szereket.2. Ne érj hozzá(m)!


A testi kontaktus minimalizálása talán az egyik legnehezebb, de a legfontosabb intézkedés. A haveri, családi ölelések, kézfogások mellőzése legalább annyit segíthet a járványhelyzet csökkentésén, minthogy nem járunk közösségbe. Figyeljünk arra is, hogy ne csak másokhoz, de kézmosás nélkül a saját arcunkhoz, szánkhoz se nyúljunk.Ami még nagyon hasznos lehet: az eszközök tisztán tartása. Ha a családban többen is használtok egy laptopot vagy telefont, tabletet, ne felejtsétek el naponta többször ezeket is fertőtleníteni.

3. Minden nap egy alma…


Ugye mindenki be tudja fejezni ezt a kis mondókát? Nos, az alma is tartalmaz C vitamint, de azért nem elegendőt a koronavírus ellen, így mindenképpen fontos hogy napi rendszerességgel szedjünk C és D vitamint is!

4. Tüsszentés, köhögés


Ha makkegészséges vagy, akkor is kaparhatja egyszer-egyszer valami a torkodat, vagy irritálhatja az orrod. Ilyen esetben figyelj rá, hogy könyökhajlatba, vagy papír zsebkendőbe tüsszents, köhögj! Egyrészt, így nem kapsz megvető pillantásokat a boltban, de ami a legfontosabb: kisebb eséllyel terjeszted a kórokozókat!5. A távolságtartó viselkedés most menő!


Ha tudjuk, látjuk, hogy valaki beteg vagy maszkot visel, akkor igyekezzünk tőle távolságot tartani, de véssük eszünkbe: egészségesnek tűnő embertársaink is lehetnek hordozók, így mindenkitől érdemes megtartani az 1-2 méter távolságot.6. #maradjotthon


Nos, a magyar társadalom számára ez a két szó nem elégszer hangsúlyozható. A járvány terjedését leginkább azzal előzhetjük meg, hogy nem megyünk közösségbe, kerüljük a tömeges helyeket, és csak annyit töltünk a bevásárlóközpontokban, gyógyszertárakban és egyéb szükséges helyeken, amennyi feltétlenül szükséges.

 

Persze, vannak emberek, akik ezt nem tehetik meg, de pontosan az ő érdekükben is fontos, hogy akinek lehetősége van rá, az vegye komolyan a megelőzés ezen pontját.Remélhetőleg a #maradjotthon kezdeményezés részeként pedig, az is egyértelművé válik előbb-utóbb mindenki számára, hogy ez az utazásokat is érinti.


Írjunk előre bevásárló listát, és egyedül menjünk el, lehetőleg a legközelebbi helyre. Ha a szomszédunkban idős néni, bácsi lakik, esetleg kérdezzük meg őt is, szüksége van-e valamire, tegyünk érte, hogy ő is kerülni tudja a tömeget!Ha pedig sikerül otthon maradni, akkor igyekezzünk naponta többször szellőztetni. A friss levegő nem csak a kedvünket fogja feldobni, de a kórokozókat is „kifújja a házból”!

Miért gondoljuk fontosnak, hogy mi is írjunk erről?


Egyrészt mert nap mint nap tapasztaljuk, hogy még sok fiatal – és idős – mászkál az utcákon, és bár naponta beszél róla mindenki, mégis elkészülnek a saját szabályok és kiskapuk.

 

Szeretnénk felhívni a figyelmeteket mi is, és példát mutatni, felelősséget vállalni a jelenlegi helyzetben.

 

Azért, hogy ennek minél hamarabb vége legyen, hogy ne legyenek visszavonhatatlan károk, és azért, hogy ha ennek vége, újra annyi legyen a gondunk, hogy melyik kávézót ejtsük útba két óra között!

 

Kitartást, egészséget és türelmet kívánunk mindenkinek!


További híreink
10+1 szokatlan munka
július 30.
5 perces olvasmány

Vannak tipikus munkakörök, melyekkel többször lehet találkozni a hétköznapi életben, és vannak, melyekre vagy nem munkaként tekint az ember, vagy nem is akar rájuk úgy gondolni.
A nonverbális kommunikáció fontossága egy interjú során/munkahelyen/meetingen
szeptember 26.
4 perces olvasmány

A nonverbális kommunikáció fogalma senkinek nem ismertelen iskolai tanulmányai miatt, de mik azok, amikre érdemes odafigyelnünk fontos helyzetekben?
5+1 társas, ami fejleszti a kreativitást!
június 22.
4 perces olvasmány

A társasok nem csak kiváló társasági élményt nyújtanak, de néhányuk még a kreativitást is fejleszti. Mutatjuk, hogy mik a kedvenceink!
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!