Szakdolgozatírás: hibák, melyeket ne kövess el

Megírni egy szakdolgozatot igen nagy dolog. Sok munka, kitartás és céltudatosság is kell hozzá. Most, adunk néhány tippet, hogy elkerülhesd azokat a csapdákat, melyekbe már sokan belesétáltak.Témaválasztás


Feltétlenül olyan témát válassz, ami tényleg érdekel, mert elég sokat kell majd utánaolvasnod, és rengeteget kell vele foglalkoznod.

 

Még egy szempont, hogy olyanról írj, ami esetleg a későbbiekben az álláskeresésben is segíthet neked: tehát vagy kapcsolódik valamilyen potenciális munkáltató dolgaihoz, vagy szakmailag használható lesz a leendő munkahelyeden.

Szakirodalom


Érdemes utánanézni, hogy van-e kellő mennyiségű elérhető szakirodalom könyvtárban és interneten egyaránt – de csakis lehivatkozható források -, mert kellemetlen meglepetést okozhat, ha kiderül, hogy nincs is elég tudományos iromány a témádhoz, vagy csak idegennyelven lelhető fel, s akkor még fordítanod is kell egy csomót.

 

A szakirodalom kiválasztásánál kérd a konzulensed segítségét, mert nagyon csúnyán mellé lehet fogni egy-egy témának, hogyha csak úgy random keresgélünk a könyvtárban.A konzulens


És ha már a konzulensnél tartunk. Az ő megválasztását is alaposan át kell gondolni! Persze a tárgykör már befolyásolja, hogy egyáltalán kik jöhetnek szóba, de ezen túl mindenképpen szimpatikus oktatót keress, aki lehetőleg alapos és lelkiismeretes, továbbá elérhető és nem túlterhelt!

Idő és időzítés


Van az a városi legenda, miszerint egy-két hét alatt meg lehet írni a szakdolgozatot, csakhogy ez nem teljesen igaz. Az első időszakban az anyaggyűjtés rengeteg időt emészt el, ráadásul a konzulenssel történő egyeztetések is időbeli elcsúszást okozhatnak.

 

Úgy időzíts, hogy a végén majd el tudd még olvasni legalább kétszer, és az egyes bekezdések közötti átkötéseket, illetve összefüggéseket rendesen ki tudd dolgozni. Legyen az egésznek egy íve!Forrás és hivatkozás


Csak szakmailag hiteles forrásokból dolgozz, illetve ne próbáld meg más szakdolgozatát koppintani, mert ez manapság már nagyon könnyen kiderülhet, főleg, amióta digitálisan is be kell nyújtani a dolgozatokat.

 

Különösen a források hatékony kezelésének érdemes utánajárnod, mert sok időt elvesz, ha újra meg újra meg kell keresned azokat a forrásokat, amiket felhasználtál a dolgozatodban, de nem jegyezted fel korábban a feltüntetendő adatokat.A stílus és szóhasználat


A szakdolgozatodnak szakértői szemléletet és tudományosságot kell tükröznie, úgyhogy fontos lesz majd, hogy felhasználd a szakirodalomban levő szakszavakat, szófordulatokat. Ezeket előre is kigyűjtheted, de figyelj oda, hogy komplett hosszabb szövegeket ne másolj át! A terminológiát el kell sajátítanod, de legalábbis jól kell tudnod alkalmazni ahhoz, hogy profinak tűnjön a dolgozatod.

Mennyi az elég?

A képzési szintednek megfelelően találd ki a témát, illetve annak a mélységét! Alapszakon nem 300 oldalas PhD dolgozat az elvárás.Az indokolatlan grafikák és táblázatok használata ronthatja a képet, de valamennyi szemléltetés azért szükséges. A mértékről kérdezd a konzulensed!

Itt a vége, fuss el véle!

 

Ha tudod magadról, hogy nem annyira jó a helyesírásod, illetve nem vagy túl aprólékos, akkor feltétlenül kérj meg valakit, hogy nézze át a szakdolgozatodat, hogy formailag és nyelvtanilag helyes legyen. Egyrészt mert ezt is osztályozzák, másrészt nagyon sokat tud rontani az összképen, ha a dolog tele van hibákkal! Mivel nehéz észrevenni a saját tévesztéseid, így még jó adottságokkal sem árt külső szemlélőt bevonni.


Nem is gondolnád, a formázással mennyit el lehet pepecselni! Legalább 2 napot hagyj rá, ha tudsz!


Mivel kinyomtatva is be kell adni és sokan megcsúsznak a befejezésével, veszélyes dolog a leadás napjára bejelentkezni a nyomtatószalonba. A technika ördöge is bekavarhat, légy előrelátó!Ha te már elkészítetted a szakdolgozatod, miközben a többiek még javában bajlódnak vele, akkor csapj le a legjobb munkákra! Nézz szét kínálatunkban!

Képek forrása: www.pixabay.com

További híreink
Követésre érdemes YouTube-csatornák, amikből még tanulni is lehet
október 10.
5 perces olvasmány

A YouTube általában a szórakozással, kikapcsolódással, unaloműzéssel kapcsolódik össze a fejünkben, de lehet tanulásra, információ gyűjtésre is használni.
Anyám!!!!
október 26.
2 perces olvasmány

Anyám! Az ősz következő terítékre kerülő filmje nálam az Anyám! című pszichothriller volt.
Augusztus hónap dolgozója Budapesten: Balogh Attila
szeptember 27.
1 perces olvasmány

Augusztusban rendhagyó módon választottuk meg budapesti irodánkban a Hónap Dolgozóját! Egy kedves diák kollégánk nyerte el a címet,
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!