Mit nyersz ha külföldön tanulsz vagy dolgozol?

Elgondolkodtál már azon, hogy milyen lehet külföldön tanulni? Esetleg már utána is olvastál, de még nem vagy igazán meggyőzve? Most néhány pontban összeszedve megmutatjuk neked, hogy milyen előnyökkel jár a külföldi tapasztalatszerzés és miért érdemes már diákként kipróbálni.


Ha külföldi továbbtanuláson gondolkodsz, vagy csak szeretnél egy félévet eltölteni egy másik országban egyetemi tanulmányaid alatt, akkor számos programban részt tudsz venni, amelyek finanszírozzák a kiutazásodat, ezzel segítve az európai mobilitás fejlődését. Évről-évre egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel, és csodálatos élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodva térnek haza. Na de mik is ezek pontosan?Önállóság


Már a kiutazás előtt szembesül az ember azzal, hogy önállóan kell elintéznie az iskolai vagy lakhatási ügyeket, azonban ez a későbbiekben még inkább így lesz. Minden országban más az ügyintézés menete, gyorsasága és stílusa, amihez fontos, hogy alkalmazkodni tudjunk. Mindazonáltal így rövid időn belül olyan képességekre tehetünk szert, melyek nem csak a kint tartózkodás alatt, hanem a későbbiekben is megkönnyítik az életünket. Nagy előnyt jelent minden téren, ha nem ijedünk meg egy felmerülő problémától és hamar megoldást tudunk találni rá.

Széles látókör


Egy idegen ország kultúráját, szokásait, konyháját és nyelvét ismerhetjük meg akár már fél év külföldön tartózkodás alatt. Részévé válhatunk egy másik világnak, ami többé vagy kevésbé különbözik a sajátunktól. Ennek során olyan impulzusok érnek minket, amelyek alapvetően megváltoztathatják a nézeteinket egy adott országról, népcsoportról vagy akár önmagunkról is. Amennyiben nyitott vagy a világra, új kultúrák és emberek megismerésére, akkor a külföldi tanulás a legkönnyebb módja ennek megvalósítására.

Kapcsolati tőke


Egy új világ megismerése során számos emberrel is találkozunk, akár a helyi lakosokról, akár a többi országból érkezőkről legyen szó. Így nem csak az adott ország kultúrájába, de egy-egy új barát révén számos másikba is betekintést nyerhetünk. Különböző vallásokkal, szokásokkal és hiedelmekkel ismerkedhetünk meg, valamint a kialakult kapcsolatok során egy szeletet saját kultúránkból is átadhatunk, amely eljut a világ távoli pontjaira.Sőt, ez egyben egy önismereti túra is, hiszen mások megismerésén keresztül önmagunkat is egészen biztosan más fényben látjuk majd.

Lehetőségek kapuja


Valóban klisésnek tűnhet azt mondani, hogy új ajtók nyílnak meg előtted, ha külföldön tanulsz vagy tanultál, azonban ez az igazság. Nem csak az önéletrajzodban mutat jól egy ilyen tapasztalat, de ténylegesen nagyobb esélyekkel indul egy állásinterjún vagy bármilyen felvételin az a jelentkező, aki több nyelvet beszél, anyanyelvi környezetben gyakorolta azt és ismer egy másik kultúrát. A széleskörű tapasztalat nem csak évek alatt gyűjthető össze, hanem egy rövid, azonban annál intenzívebb időszak alatt is.Ehhez csak annyit kell tenned, hogy kihasználod az előtted álló lehetőségeket!


Sokan félnek a költségektől vagy attól, hogy távol kerülnek a szeretteiktől, és ezért nem mernek külföldre utazni és ott tanulni rövidebb vagy hosszabb ideig. Azonban ma már számos ösztöndíjprogram közül válogathat az ember, amelyek akár teljeskörűen fedezik a kint tartózkodást, és ha az ember Európán belül utazik, a mai közlekedési lehetőségeknek hála csupán pár órára van szeretteitől, így bármikor meg tudja látogatni őket.


Használjátok ki a lehetőségeiteket már az egyetemi éveitek alatt, hiszen életre szóló élményekben lehet részetek, amely a későbbiekben is hasznotokra fog válni!

Forrás: kulfoldremennek.hu, kép forrása: goldenscholarship.com, pixabay.com

További híreink
Benti hobbik a mindennapokra!
február 08.
6 perces olvasmány

Kint a hideg, a lakásban kellemes meleg, de mivel üssük el hasznosan a bent töltött időt?
Újrahasznosítás kreatív módon
július 08.
4 perces olvasmány

Tudtad, hogy a koalákat nemrég kihalt fajnak nyilvánították? És hogy a jégsapkák olvadása miatt több jegesmedve halt éhen a közelmúltban?
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!