A legjobb házi jégkrémek

A sok eső után, végre tombol a nyár, és ekkora hőségben kinek ne esne jól egy kis hűsítő finomság? Azért, hogy egészségesen, adalékmentesen, alak– és pénztárcabarát módon tudjuk ezt megoldani, hoztunk Nektek olyat top recepteket, melyeket könnyen meg tudtok otthon valósítani.

Igazi csokifagyi avokádóból, házi gyümölcsöntettel


Hozzávalók:

  • 1,5 érett avokádó
  • 75 ml sűrű kókusztejszín/kókuszkrém, vagy bármilyen növényi főzőkrém, -tejszín
  • Méz/cukor/édesítő ízlés szerint
  • 1 ek. cukrozatlan kakaópor
  • Vanília aroma ízlés szerint (elhagyható)
  • 1 csipet só
  • 40 g étcsokoládé
  • 3 marék fagyasztott erdeigyümölcs-keverék (vagy bármilyen fagyasztott, bogyós gyümölcs)
  • Útifűmaghéj vagy zselatin fix 

A csoki felét olvasszuk meg vízgőz felett. Ez a művelet mikróban is végrehajtható, csak akkor ügyeljünk rá, hogy alacsony hőfokon olvasszunk, 1-2 perc alatt és 15-20 másodpercenként mindenképp kavarjuk meg a csokit. Amíg hűl, készítsük el az avokádós alapos. Az avokádókat félbevágjuk, magját eltávolítjuk és kanállal kifordítjuk a héjából. Villával, késes aprítóval vagy turmix segítségével simára dolgozzuk. Fontos, hogy teljesen homogén legyen, ekkor lesz igazán finom a jégkrém. Ezután mehet hozzá a felolvasztott csoki, a kakaópor, a vaníliaaroma, az édesítő és a csoki másik fele apróra kockázva. Bátrabbak mentát is tehetnek bele. Alaposan keverjük össze. Egy fagyálló edényben legalább 5-6 órára a fagyasztóba tesszük. Amíg hűl, elkészítjük a gyümölcsöntetet is.3 marék, fagyasztott erdeigyümölcs-keveréket tegyünk egy serpenyőbe, alacsony hőfokon olvasszuk fel, majd rotyogtassuk egészen addig, amíg teljesen szét nem fő. Amikor már felforrt és bugyog, akkor adjuk hozzá ízlés szerint az édesítőt, cukrot vagy mézet és vegyük kisebbre a lángot. A zselés állag elérése érdekében tehetünk hozzá zselatin fixet vagy útifűmaghéjat 0,5-1 teáskanálnyit. Folyamatosan kevergessük, amíg be nem sűrűsödik, mert könnyen odaég.

 

Ha zselatinnal dolgozunk, akkor érdemes lehűzni a szószt a tűzről és néhány percig állni hagyni, mert ha közvetlenül a forró keverékbe tesszük, akkor összecsomósodik és nem fejti ki a kocsonyásító hatását. Ezután megvárjuk, amíg kihűl, végül, amikor a jégkrém elkészült, csak rákanalazzuk, és együtt fogyasztjuk.

Házi vaníliajégkrém

Bár ez nem annyira diétás, de isteni finom és a nagy melegben megengedhetünk magunknak ennyit egy kemény munkanap után.


Hozzávalók:

  • 5 dl tej/növényi tej
  • 5 dl tejszín/növényi tejszín
  • 15 dkg cukor/méz/édesítő ízlés szerint
  • 1 tk. vaníliakivonat vagy 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • 1 csipet sót

Öntsük bele egy magas falú keverőtálba a tejet és a tejszínt, és keverjük robotgéppel alaposan össze. Kisebb fokozattal indítsunk, majd fokozatosan emeljük a fordulatszámot, mert amíg híg a keverék addig nagyon csapkod. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a cukor, édesítő vagy méz feloldódásáig keverjük.

 

Öntsük egy zárható edénybe és tegyük legalább 4-5 órára a fagyasztóba. Az idő felénél érdemes kivenni, megkeverni majd visszatenni. A fenti gyümölcsszósszal, tejszínhabbal vagy a másik fagyival együtt fogyaszthatjuk is.

Joghurtos alapú jégkrémek


Hozzávalók:

  • 150 g natúr joghurt
  • 0,5-1 dl 100%-os narancs vagy bármilyen gyümölcslé
  • 1-2 evőkanál méz/cukor/édesítő
  • Két marék málna (fagyasztott is lehet) vagy erdeigyümölcs, villával összetörve, esetleg valamilyen gyümölcslekvár a hűtő aljából
  • Opcionális: zabkeksz vagy zabpehely apróra zúzva

A natúr joghurtot alaposan összekeverjük a gyümölcslével és az összetört gyümölccsel. Egészen nyugodtan hagyhatunk benne nagyobb gyümölcsdarabokat, ha szeretjük. Ezután mehet bele a zabkeksz vagy a zabpehely, ami kicsit az állagán fog javítani, de teljesen kihagyható, ha nincs otthon.

 

Öntsük egy fagyálló edénybe és hagyjuk egy éjszakára fagyni. Az a jó ebben a receptben, hogy akármilyen gyümölcslevet használhatunk, ami otthon van, ráadásul bármilyen gyümölccsel kombinálhatjuk. De ha nem annyira szeretjük az erősebb gyümölcsös ízeket, akkor a gyümölcslé teljesen elhagyható, ekkor érdemes megkóstolni fagyasztás előtt a joghurtos egyveleget, hogy jót tudjunk utána falatozni belőle.Mindenkinek kellemes, hűsítő falatozást kívánunk!

Forrás: nosalty.hu; nlc.hu; sutitakarok.cafeblog.hu, Képforrások: pixabay.hu, pexels.hu

További híreink
Így legyen hasznos a sorozatmaraton!
július 30.
4 perces olvasmány

Egy második nyelv elsajátítása manapság szinte alapkövetelménynek számít.
Tagságérvényesítés 2022/23 II. félév!
február 13.
5 perces olvasmány

Újra elérkezett a TAGSÁGÉRVÉNYESÍTÉS ideje! Ne hagyd ki különben MÁRCIUS 31-től nem tudsz tovább dolgozni!
Vissza a moziba!
június 03.
4 perces olvasmány

- avagy mit nézzünk meg végre?
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!