Fizikai vagy szellemi diákmunkával járnék jobban?

Sokszor felmerül a kérdés bennünk diákokban, hogy az iskola mellett vállaljunk-e munkát, és ha igen, milyen jellegűt.Cikkünkben Orsit kérdeztem a tapasztalatairól, aki végzett már fizikai és szellemi munkát is.

Miért döntöttél úgy, hogy elkezdesz iskola mellett dolgozni?

Anyagi okok miatt. Nem éreztem helyesnek mindig a szüleimtől kérni pénzt bulizásra. Később rájöttem, hogy bonyolult összehangolni az órákon való részvételt, a tanulást és magát a munkát, de ezáltal időgazdálkodás szempontjából is rengeteget fejlődtem az elmúlt időben.

Ha jól tudom, végeztél már fizikai jellegű diákmunkát. Erről mesélnél?

Még otthon mezőgazdasági jellegű munkákat végeztem, mert másra nem volt lehetőség a lakhelyemen. Megterhelő volt, de sok mindenre megtanított, többek között arra, hogyha látszódik a munkádon a becsületesség, azt tényleg értékelni fogják. Azt is megtanultam, hogy mindig tájékozódni kell pontosan a munkáról és körülményeiről, hogy ne érjenek meglepetések. Később konyhai kisegítő munkát végeztem, ahol csapatban dolgoztunk, nagyon szórakoztató volt a társaság. Egyedül is végeztem éttermi kisegítő munkát, akkor meditatívnak éreztem. Van, ahol aprólékos munka kell és odafigyelés, ami a koncentrációt is erősíti, és kikapcsolódás is egyben.

Milyen szellemi jellegű munkát végeztél eddig?

Telefonos ügyfélszolgálati tevékenységet végeztem, ami az emberekkel való tiszteletteljes kommunikációra tanított, bárhogyan is szóltak hozzám – nem volt szabad kiakadnom. Türelmesnek kellett lennem, még ha ordított is a gyerek a telefonba, még akkor is ha harmadjára kellett megkérdeznem ugyanazt. Ezentúl egyéb adminisztratív jellegű munkát is végeztem, ami megtanított a kiadott feladatokat precízen végigvinni. Látni kell az egyik feladatnak a későbbi hatását a másik feladatra, következményekkel számolni (“ha ezt elrontom vagy összekeverem akkor sokkal rosszabb lesz, ha bogarászni kell”).

Mit tartasz alapvető különbségnek a fizikai és szellemi munkánál?

A többféle munkatapasztalat által sok gazdasági háttérfolyamatot ismertem meg, ami rendkívül érdekes volt számomra. A fizikai munkában azt szeretem, hogy a tanulás mellett kikapcsol, és amikor befejezem a munkát, akkor hazaérve sem tornyosulnak a következő teendők a fejemben, ezen kívül alkalmi jelleggel is könnyen tudtam végezni, ugyanis nem szükséges hozzá komoly betanulás. Szellemi munka esetén hazaérve még van egy lista a fejemben a teendőkről, illetve az éppen folyamatban lévő változásokról. Ott van bennem ilyenkor természetesen az is, hogy rengeteget tudok fejlődni általa - gondolok itt a kommunikációs készségre, problémamegoldó készségre és irodai környezetben szerzett munkatapasztalatra.

Melyik fajta diákmunkát ajánlanád inkább?

Érdemes kipróbálni a fizikai és a szellemi munkát is diákként. Sok függ az aktuális élethelyzettől, szabad időtől is, de én például látom mások elismerését, amikor arról beszélek, milyen fizikai munkákat végeztem már. A szellemi munkavégzés inkább a szabályok pontos betartására tanított meg. A magabiztosságomhoz is sokat hozzáadott az, hogy a saját keresetemmel anyagilag kicsit függetlenedni tudok a szüleimtől.

Orsi következtetései a munkáltató szempontjából is helytállóak. Egy önéletrajzban komoly üzenete van a fizikai és a szellemi munkatapasztalatnak, mutatja, ki mennyire tud változni, alkalmazkodni, ki mennyire ambíciózus és kitartó. Ezek mind-mind olyan szempontok, amelyek létfontosságúak egy kiválasztásnál és amiért megéri minél színesebb munkatapasztalatokat gyűjteni.

 Bartus Regina- projektvezető


További híreink
Szívmelengető receptek a Meló-Depótól! :)
november 15.
3 perces olvasmány

recept,süti,Meló-Depó
Spórolási kisokos by Meló Depó
március 17.
6 perces olvasmány

Ez már legalább a harmadik megtakarítási tanácsokat osztogató cikk, ami szembejött veled? Ha a válaszod igen, akkor se lépj tovább
ADÓBEVALLÁS 2023 / PERSONAL INCOME TAX RETURN INFORMATION
január 30.
4 perces olvasmány

ADÓBEVALLÁS 2023 / PERSONAL INCOME TAX RETURN INFORMATION!
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!