Mennyi flow-t rejt a munkád?

A flow fogalmát Csíkszentmihályi Mihály alkotta meg, amikor a teljesítmény, motiváció és elégedettség közti összefüggéseket kutatta. A flow a teljes elmerülés, feloldódás élményét jelenti, amikor minden könnyedén megy, összhangban vagyunk és élvezzük, amit csinálunk.

 

Ez egy produktív állapot, amikor belemerülünk a tevékenységbe és a célunk másodlagossá válik, csak mi számítunk. A mai világban rendkívül fontos a flow élmény a munkánk során, hiszen ettől leszünk motiváltabbak, jobban élvezzük a munkánkat. A flow állapotban a legjobb formánkat hozzuk.

 

Bizonyos külső és belső feltételek megteremtésével képesek vagyunk megteremteni a lehetőséget magunknak, hogy flow élményünk legyen, elmerülhessünk a munkában és örömet leljünk benne.

Néhány pontban összeszedtük, hogyan valósíthatjátok meg a flow élményt a munkátok során.

Készüljetek fel a napra agyban is!

 

Gondoljátok végig a napotokat, mit fogtok csinálni, milyen feladatok várnak rátok. Ha leírjátok, listát vezettek róla, akkor még produktívabbak lehettek. Fontos, hogy priorizáljatok, valamint a nehezebb feladatokat a nap elejére időzítsétek, amikor még kevésbé vagytok fáradtak.

Zavartalanság

 

Kapcsoljátok ki a telefonotokat, ne nézegessétek a social media felületeket óránként, mélyüljetek el a munkában.Egyszerre csak egy dologgal foglalkozzatok!

 

Akkor tudtok igazán elmerülni egy feladatban, tevékenységben, ha csak arra koncentráltok. Ha el szeretnétek érni a flow állapotot, akkor ne foglalkozzatok egyszerre több mindennel. Fontos, hogy tartsatok szüneteket, ne terheljétek és hajtások túl magatokat.

Ne akarjatok maximálisan tökéletes munkát!

 

Fontos, hogy reális elvárásokat állítsatok magatokkal szemben, mert ha mindenben a hibát kerestek és tökéletes munkát szeretnétek, akkor sosem lesztek elégedettek. Legjobb tudásotok szerint próbáljátok elvégezni a rátok bízott feladatot. Ha hibáztok, akkor vegyétek észre benne a tanulási lehetőséget, vonjátok le a tanulságot, mert akkor következő alkalommal jobban fog sikerülni.

Strukturáljátok a napot!

 

Nem csak a nap eleji rutin bevezetése fontos, valamint a szünetek, hanem az is, hogy zárjátok le a napot. Gondoljátok át nap végén, hogy miket csináltatok aznap, milyen sikereket értetek el, mire vagytok büszkék, elégedettek. Ha minden munkanapot tudatosan lezártok, könnyebben el tudjátok határolni a munkát a magánélettel, így összhangot teremtve az életetekben.Pozitív, nyitott, vidám hozzáállás

 

A munkátok során nem csak az a fontos, hogy ti jól érezzétek magatokat a munkahelyen, hanem hogy a kollégáitok is jó hangulatban töltsék a munkaidejüket. Ezen tudtok segíteni, ha vidámak és mosolygósak vagytok, nyitottan és figyelemmel fordultok a másik felé. A megfelelő munkahelyi légkör alapvető feltétele a flow megteremtésének, a produktív és gondtalan munkavégzésnek.

 

A flow élmény átélése a munkahelyen tudatosságot kíván meg a dolgozóktól, de nem lehetetlen küldetés. Elemzéssel és egy kis odafigyeléssel mindenki megteremtheti magának, beépítheti a mindennapi munkába és átélheti az alkotás örömét, a hatékony munkavégzést.

 

Forrás: Markus Horning (2017): Flow. Kossuth Kiadó, Budapest, Képek forrása: freepik.com

További híreink
A legjobb házi jégkrémek
július 28.
4 perces olvasmány

Hoztunk Nektek olyat top recepteket, melyeket könnyen meg tudtok otthon valósítani.
A buli utáni reggel…avagy a legjobb gyógymódok másnaposságra
február 11.
4 perces olvasmány

Végre valahára sikeresen lezárult a vizsgaidőszak, elkezdődött az új félév... te ünnepeltél?
Mire szolgál a depós kupakgyűjtés?
október 15.
4 perces olvasmány

Számodra csak egy apró, műanyag szemét, nekik új fejlesztőeszközök megvásárlásának lehetősége: ezért ne dobd ki a kupakokat!
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!