Hogyan teremtsünk egyensúlyt a suli és a munka között?

Amikor diákmunka-vállalás mellett döntünk, akkor felmerülhet a kérdés, hogy csak szünetben vagy suli mellett is dolgozzunk-e? Vajon menni fog-e mind a kettő, párhuzamosan?

 

A válasz egyértelmű igen! Hogyan? Az alábbi cikkben mutatjuk!

Tervezzünk előre!A munkavállalásnál mindig érdemes megfontolni, hogy milyen hosszú távra tervezünk. Vannak olyan munkakörök, ahol rugalmas a munkaidő: ez akár hétvégi munkavégzést is jelenthet, így órák után és szabadnapokon is végezhető. Sajnos sok diákmunka nem ennyire rugalmas, inkább hétköznapokon van a több lehetőség, szabad műszak.

 

Azért, hogy az elvállalt minimum heti óraszámot teljesíteni tudjuk, érdemes már a szemeszter elején, a tantárgyfelvételkor készülni erre. Tömbösítsük az óráinkat és vegyük fel úgy a kurzusainkat, hogy heti 2-3 napunk a hétvégén kívül szabad maradjon.

 

Azt is vegyük figyelembe, hogy sok diáknak a péntek szabadnap, így heti egy nap ráéréssel kisebb az esélyünk a pozíció elnyerésére. Sőt az órák közötti 3-5 órás szünetek sem elegek egy munka elvégzésére, mert mire megérkezünk a helyszínre, fordulhatunk is vissza, hogy visszaérjünk az óráinkra. A legtöbb műszak legalább 7-8 órát ölel fel.Észben kell tartanunk, hogy a munkáltatók is szívesen dolgoznak már ismert munkatársakkal, így ha van olyan, aki a fentieket megfogadta és heti több napot tud dolgozni rendszeresen, akkor előnyt fog élvezni olyanokkal szemben, akik csak pénteken és hétvégén érnek rá. A cégek is jobban preferálják a már betanult embereket, mert velük egyszerűbb a munkavégzés és könnyebben fel tudják venni a fonalat, még ha pár napot nem is dolgoztak.

Hagyjunk időt a tanulásra!


Fontos, hogy az egyetem elvárásainak is megfeleljünk, így amikor a vizsgaidőszakra készülünk, érdemes előre átgondolni, hogy melyik tárgyra mennyi időt szánunk készülés tekintetében és azokat a napokat csak a tanulásra szánni. Legyen heti 1-2 délutánunk a készülésre, amikor amúgy is óráink vannak és nem tudunk dolgozni, így nem fogunk a félév végén kapkodni és nyugodtan tudunk tervezni.Sajnos, a nem koncentrált tanulás csúszáshoz vezethet, így ha mindent megteszünk annak érdekében, hogy hatékonyak legyünk, akkor a saját életünket könnyítjük meg.Írjuk össze, hogy milyen feladatokkal mikorra kell végeznünk, majd priorizáljuk őket. Ne ijedjünk meg, ha túl nagynak tűnik a feladat, bontsuk részekre és minden nap csak egy kicsit kell elvégeznünk, hogy a végén sikeresen vegyük a vizsga akadályait.Mozduljunk ki!

 

Ha a négy fal közötti tanulás már nem bizonyul hatékonynak, akkor számtalan tanulós helyet találunk. Menjünk el egy közeli könyvtárba, tanuljunk együtt a barátainkkal vagy akár cetlizzük tele a lakásunk vagy szobánk olyan pontjait, ahova gyakran nézünk és meg fognak ragadni a dolgok. Utóbbi tipp hasznos lehet akkor is, ha a műszakjainkat sem szeretnénk elfelejteni.


Legyünk megbízhatóak minden téren

 

Fontos tudnunk, hogyha elvállalunk egy munkát, akkor számítanak ránk. Egy iskolaszövetkezetben, amikor munkaerőt keresnek, akkor bizony építenek az adott szavunkra. Ha úgy érezzük, túl sok nekünk, mert vizsgára kell készülnünk és emiatt nem bírjuk elvállalni az adott munkalehetőséget, akkor kérjünk gondolkodási időt vagy kérjünk másik időpontot, amikor dolgozhatunk.

 

A témavezetőknek is egyszerűbb, mert így tudják, hogy programunk van, nem fognak feleslegesen keresni és nekünk is jobb, hogy egy köztes megoldást találunk.

Pihenni is kell…

 

Ne felejtsünk el pihenni, relaxálni sem, mert ez a kulcsa, hogy belül is egyensúlyban maradjunk.

 

Legyen szó aktív pihenésről, mint például egy finom étel elkészítése vagy passzív pihenésről, olvasásról vagy filmezésről, mindenképp fontos, hogy ezt az egyensúlyt meg tudjuk tartani és újult erővel tudjunk nekivágni a következő napnak. Jelöljünk ki magunknak a héten egy napot vagy 4-5 órát, amikor csak azt csináljuk, amihez épp kedvünk van. Keressünk olyan hobbit, ami igazán közel ál a szívünkhöz és erre ne féljünk költeni.

 

Azért is dolgozunk, hogy olyan dolgokat engedjünk meg magunkat, amik büszkévé tesznek minket, főleg, hogy mi kerestük meg az árát. Találjuk meg álmaink állását és garantáltan jól fogjuk magunkat érezni a munkahelyünkön is, így az egyensúly megteremtése is könnyebben megy majd!

Képforrás: pixabay.com, pexels.hu

További híreink
Furcsa, de jól fizető állások
szeptember 14.
6 perces olvasmány

Furcsa, de jól fizető állások
Filmértékelő oldalak harca
március 10.
4 perces olvasmány

Szerinted is időpocsékolás megnézni egy olyan filmet, ami nem ugorja meg azt a bizonyos lécet? Ha igen, tarts velünk, mert bemutatunk pár filmértékelő oldalt, amik segíthetnek a szűrésben.
NYÁRZÁRÓ PROGRAMOK BUDAPESTEN
augusztus 31.
1 perces olvasmány

Szeretnéd még kihasználni a nyár utolsó pillanatait? Megkezdődött a suli, de regisztrációs héten belefér még egy kis szórakozás? Összegyűjtöttünk pár kiváló nyárzáró rendezvényt Budapesten.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!