Gyógyteákkal a világ ellen

Az őszi időszakban mindenki egy kicsit többet van az otthon melegében egy pohár forró italt kortyolgatva. De tudod, hogy mit is iszol? Mit is jelenthet az, hogy fermentált tea? Na és azt, hogy hány fokos vízzel érdemes nyakon önteni egy zöld teát? Mit kell innod akkor, ha a torkod fáj vagy a hasad rendetlenkedik? Az alábbi cikkben ezekről mind olvashatsz.

A teázás tudománya

A teákat napjainkban nem csak gyógyhatásuk, hanem élvezeti értékeik miatt is fogyaszthatjuk. Azonban az egész az ősi Kínából ered, amikor még gyógyító erejük miatt itták ezeket az italokat. Ekkor még csak a szárított cserje rügyeit, leveleit és virágait tartalmazta a főzet. Napjainkban már szárított- és aszalt gyümölcsöket és különféle fűszereket (szegfűszeg, fahéj) is megtalálhatunk egyes keverékekben.

Fontos tudni, hogy minden tea elkészítési módja más. Ezekre a csomagoláson feltüntetett javaslatokra érdemes figyelni, mert így fejtik ki igazán gyógyító erejüket és így lesz részünk legjobb ízélményben.

A teák fajtái

A fonnyasztott, vagyis szárított teákat, mint például a zöld teákat, érdemes 80 körüli vízzel nyakon önteni, majd néhány percig ázni hagyni, amíg még áttetsző, világos zöldes színe van. Ha túl sokáig hagyjuk ázni, akkor a csersavak elszaporodása miatt az erre érzékenyeknek gyomorbántalmakat okozhat.

A fermentált, vagyis erjesztett teák, mint például a fekete tea gyakorlatilag egy olyan „rothasztási” folyamat, ahol baktériumos érlelés nem történik (nem úgy, mint például a boroknál).  Fontos tudni, hogy a zöld és fekete teák erős élénkítő hatással bírnak. Ellenben a kávéval nem azonnali felfrissülést hoznak, hanem fokozatosan fejtik ki hatásukat. A zöld tea kevésbé élénkít, míg a fekete tea koffein tartalma igen jelentős. A legtöbb gyümölcstea alapja is zöld vagy fekete tea, így érdemes ezzel számolnunk, ha este kortyolgatnánk, mert nem biztos, hogy jót tudunk majd aludni.

A gyógyteák alapvetően szárított növényi részekből (rügyek, levelek, virágok) készülnek. Fogyasztásuk hosszabb távon ajánlott, mint a hagyományos gyógyszereké, mert több időbe telik, amíg kifejtik hatásukat. Viszont sokkal tartósabb eredménnyel gyógyítanak és kevesebb mellékhatás várható fogyasztásukkor. A fehér, zöld és fekete teák is olyan összetevőket tartalmaznak, amik segíti az immunrendszer erősítését, így érdemes sokat fogyasztanunk az őszi idő beköszöntével.

Általános gyulladáscsökkentő tea - A kamilla

A mindenki által gyerekkorból jól ismert kamilla virágzat az, ami a leghatásosabb ilyenkor.  A légúti panaszoktól kezdve egészen a szemen lévő árpa kezeléséig gyakorlatilag mindenre használható ez a csoda gyógynövény. Forrázatát akkor érdemes felhasználni, amikor a szalmasárga színt eléri, ekkor szűrés után fogyasztható.  Sebgyógyításra, külső felhasználásra csak langyos állapotban javallott, borogatásként vagy fürdővízbe öntve is kiváló lehet.

Torokfájásra, felső légúti megbetegedésekre

A hársfa, kakukkfű, kamilla keveréke nem csak gyulladáscsökkentő de kifejezetten torokbántalmakra való teák. Ezeket is megvásárolhatjuk a gyógyszertárakban vagy drogériákban. Említésre méltó még a csipkebogyó, amely nagyon magas C-Vitamin tartalommal bír. Ezt érdemes szálas teaként megvenni, a szárított terméseket kicsit összetörögetni, hideg vízben egy éjszakáig áztatni, majd úgy elfogyasztani mézzel. Immunrendszerünk hálás lesz érte!

Gyomorbántalmakra, emésztési panaszokra

Mivel igen széles körűek lehetnek a tünetek, így több teát is ajánlunk. Refluxszal küzdőknek a fehér akácvirág fogyasztása ajánlott. Teltségérzet csökkentésére javasolt a mezei katáng és az aranyvessző teák vagy ezek keveréke. Hasmenésre az erdei málnalevél és erdei szederlevél javallott.

Több teakeveréket is találunk már az üzletek polcain, amik enyhülést hozhatnak a betegség idejére. A legjobb, ha szálas teákat választunk, ugyanis jobb minőségűek, és sokkal kevesebb is elég belőlük ahhoz, hogy ugyanazt az ízt vagy hatást érjük el, mint filteres társaikkal. Természetesen mindenkinek másképp működik a szervezete, így érdemes ennek figyelembevételével dönteni bármi mellett is, ugyanakkor mind tudjuk, hogy gyermekként is nagyi gyógyteája mulasztotta el leghamarabb a torokfájásunkat.

Források:
gyogynoveny-volgy.com; gyorgytea.hu
Képek forrása: pixabay.com


További híreink
DIY karácsonyi dekoráció - természetes anyagokból
december 16.
3 perces olvasmány

Olyan karácsonyi dekorációötleteket gyűjtöttünk össze nektek, melyeket természetes alapanyagokból tudtok elkészíteni, sőt!
Különbségek a munkavállalók és a munkáltatók között?
július 09.
4 perces olvasmány

Olvassátok el cikkünket, és gondolkodjunk együtt arról, hogy miként hangolhatóak össze a cégek elvárásai a jelöltekével!
2018 legjobb filmjei
január 18.
3 perces olvasmány

Íme az 5 legjobb, 2018-ban megjelent film szerintünk:
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!