Időspórolási technikák a gyakorlatban

Mindannyiunknak van legalább egy olyan ismerőse, akinél úgy tűnik, mintha egy napja legalább 48 órából állna. Sokszor felmerülhet bennünk a kérdés, hogy hogyan lehet ideje mindenre?

 

Ebben a cikkben néhány gyakorlati praktikát mutatunk arra vonatkozóan, hogy hogyan végezzünk mindennel tanulás és munka mellett, illetve arról is szó lesz, hogy miért fontos, hogy a felszabadítsunk időt magunkra.Mérlegeljünk és szelektáljunk

 

Amikor eszünkbe jut, hogy mennyi mindent kellene elvégeznünk, akkor sokszor már abban is elfáradunk, hogy egy listát írjunk a feladatainkról. Érdemes összeírni minden olyan dolgot, amit szeretnénk megvalósítani és az Eisenhower mátrix alapján kategorizálni.

 

Az alábbi 4 fő kategóriát érdemes kialakítanunk:A Fontos és sürgős részbe tartozik minden, aminek neki kell állnunk lehetőleg minél hamarabb. Itt gondolhatunk a közeli határidős beadandókra vagy közelgő vizsgára, illetve ide kell sorolnunk azokat a dolgokat, amik esetleg más feladatok elvégzését gátolják.

 

A sürgős de nem fontos kategóriába tartozik mindaz, amit át tudunk adni valakinek, vagyis delegálhatunk. Ezeknél is fontos fejben tartani, hogy szűk a határidő, de nem muszáj nekünk elvégezni, hanem kérhetünk segítséget.

 

A nem sürgős de fontos kategóriákba sorolhatunk olyan dolgokat, melyek még viszonylag messzi határidősök, de ha elfelejtjük, akkor sokat bukhatunk rajta. Ilyen például egy nyelvvizsga jelentkezési határidő, egy záróvizsga leadási határidő. Ezeknél érdemes előre lebontani kis feladatokra a folyamatot, és minden nap rászánni egy-két órát.

 

A nem sürgős és nem is fontos feladatok azok, amiket egy egyszerű mozdulattal húzzunk is ki a listáról.Multitasking előtt gondolkodjunk!


Ez a szó sokszor megrettenthet minket, mert sok, elvégzetlen feladat lehet a gyümölcse, ha nem jól csoportosítunk. De ne essünk kétségbe, ha a legjobb időkihasználás alatt proaktívak vagyunk és nem zavarodottan rohanunk egyik feladattól a másikig.

 

Gondoljuk át, hogy milyen olyan teendőink vannak, melyek általánosságban várakozással telnek és emiatt megy el vele az időnk. Csoportosítsuk úgy, hogy amíg várakozunk, mégis ki tudjuk használni az időt.

 

Vegyük például, hogy vendégek jönnek hozzánk, fel kellene takarítani, sütni is kellene valamit vagy legalább leszaladni a boltba egy kis rágcsáért és magunkat is rendbe szeretnénk tenni. Nézzük úgy a feladataink listáját, hogy ami akadályozni szokott, például a vizes padló a felmosás után, tegyük két olyan teendő közé, amikor mégsem okoz gondot.

Például porszívózzunk majd mossunk fel és amíg szárad a padló, addig menjünk el a boltba.Csak 15 perc minden nap

 

Már számtalan vizsgálat kimutatta, hogy rendezett környezetben sokkal jobban megy a munka és a tanulás is. Ahogy Marla Cilley is elmondja könyvében, napi 15 percnyi idő bőven elég ahhoz, hogy rendet teremtsünk magunk körül és egy online órán sem okoz gondot a háttérben álló fregoli.

 

Kezdjük a napunkat egy alapos szellőztetéssel és közben állítsunk időzítőt 15 percre. Meglepődve tapasztalhatjuk, hogy mennyi minden belefér ebbe a negyed órába. Ha van egy-két olyan gócpont, ahol csak gyűlnek a ruhakupacok és a pakolnivalók, akkor minden pontra egy külön alkalommal térjünk vissza, mert így nem rémít vissza minket, hogy mindennel egyszerre  kell végeznünk. A jól végzett gócpont felszámolás után pedig ne felejtsük el megjutalmazni magunkat valamivel.Listával vásárlás

 

Nem túl pénztárca-és időbarát, ha a boltba elgondolás nélkül megyünk be csak nézelődni. Persze, néha jól esik, de ezt az időt akár magunkra is fordíthatnánk. Alapvetően egy nagybevásárlást 15-20 perc alatt is el tudunk intézni, ha csak a boltban töltött időt nézzük. Első lépésként írjunk egy listát, hogy mire van szükségünk és próbáljuk az egy kategóriába tartozókat egymás alá írni (pl.: tejtermékek, húsok, zöldségek és gyümölcsök, pékáruk,stb.), így nem kell oda-vissza a boltban járkálnunk.


Ezután amikor elindulunk, kapcsoljunk stoppert és fussunk versenyt magunkkal vagy egy barátunkkal. Legyen tétje is a versenynek, tehát aki hamarabb végez, az nyer valamit. Így rászoktatjuk magunkat arra, hogy ne időzzünk sehol feleslegesen.Mi is az az énidő?


Tulajdonképpen mindenkinek más. Lehet ez sport, olvasás, kreatív tevékenység. Igazából bármi, ami alatt tudunk befelé figyelni és lazítani. Fontos, hogy kiderítsük, mi lazít el igazán minket és tudjuk, hogy ez igenis jár nekünk. Az, ha napi fél órát szánunk arra, ami számunkra kikapcsoló, proaktív, élvezetes; a hangulatunkon és a hozzáállásunkon is rengeteget változtat.Ezért javasoluk mindenkinek napi fél-1 óra olyan énidőt, amit akármivel is töltünk. Nem kell előre meghatároznunk, hogy mi legyen az, de legyen időnk lazítani, hogy boldogan tudjunk visszatérni a hétköznapokba. Ne sajnáljuk ezt magunktól. Hiszen a munka és a sok tanulás után sokkal minőségibb időt tudunk a szeretteinkkel tölteni, ha önmagunkkal is rendben vagyunk.


Forrás:norberthires.com; Marla Cilley :Káoszstop; Képforrás: norberthires.com; pixabay.com

További híreink
November hónap dolgozója Szegeden: Hajdú Fédra
december 10.
3 perces olvasmány

Kedves Fédra, nagyon szépen köszönjük az eddigi munkád és reméljük még jó sokáig a csapatunk tagja leszel! Gratulálunk a hónap dolgozója címhez!
DIY: Hogyan készíts őszi dekorációt
november 13.
3 perces olvasmány

Szerintem nincs olyan ember, aki ne szeretné az őszt, ha másért nem is, de a színei miatt.
A siker kulcsa sokszor az időbeosztás
január 25.
5 perces olvasmány

Mi a közös a Pomodoro szóban, a youtuberekben és egy naplóban? Mindegyik segíthet tudatosan gazdálkodni az idővel, hogy ne álljon az egész élet halogatások sorozatából!
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!