Social media vs real life

„Ne bámuld már annyit a képernyőt! Élj a való világban! Ne tölts fel magadról semmit! Vigyázz, az interneten sok a rossz ember!” - Zendülnek fel egy nagymama szavai… bár valójában ő már többet van jelen a Facebookon, mint az unokája, mégis óva int, hiszen úgy gondolja mivel ő már felnőtt, biztosan felelősen használja a közösségi portált. Valóban így van?

A probléma azzal kezdődik, hogy a médiatudatosság, mint olyan, nem került be elég korán az oktatási rendszerbe.

 

De ennek a jelentősége nem elhanyagolható, hiszen már a legkisebb, még írni, olvasni nem tudó gyermek kezében is okos telefon van, és ha mi nem tanítjuk meg neki, hogy milyen buktatói vannak ennek a rendszernek, és mikre kell figyelni, akkor a saját hibáin keresztül kell ezt megtapasztalnia. Ez bizony nem a legjobb út, hiszen tudjuk, hogy életeket tett már tönkre a felelőtlen médiahasználat, sőt, legrosszabb esetben életeket vett el.

Azok, akik létrehozták a közösségi oldalakat

nem is számítottak rá, hogy milyen negatív hatásai lesznek, mennyire manipulálhatók lesznek az emberek e platformok által, hogy mennyi önértékelési problémát okoznak ezzel.

 

A függőség kialakulása viszont már nem feltétlenül egy mellékhatás, hiszen az alkotóknak érdekükben áll, hogy minél többet használjunk egy adott felületet.

 

Így a mi felelősségünk, hogy hogyan használjuk a közösségi média platformokat, mit hiszünk el és mit nem, mit töltünk fel és mit nem, milyen oldalakat követünk és melyeket nem.Ha szeretnél bővebben tájékozódni arról, hogy miért is veszélyesek ezek az oldalak, akkor ajánljuk a Társadalmi dilemma című filmet! Mi megnéztük, nagyokat pislogtunk, és azóta megejtettünk néhány hasznos és felszabadító változtatást.


De most nézzük, hogy milyen lépéseket tehetsz, hogy felelősen használd a közösségi oldalakat:

 

Adatbiztonság

Mindig figyeljünk oda, hogy ne fogadjunk el akármit, ne kattintsunk kétes gombokra, mert ezekkel, apró mozdulatokkal is engedélyt adhatunk egy második személynek, hogy posztoljon a nevükben, visszaéljen az adatainkkal.

 

Mindig frissítsük a jelszavainkat, ne használjuk sok helyen ugyanazt, illetve hozzunk létre minél nehezebbeket. Tudjuk, hogy ez nem olyan egyszerű, hiszen ezt mind fejben tartani nem kis móka, de hosszútávon megéri ezzel bíbelődni, hiszen így nagyobb biztonságba tudhatjuk magunkat.Szelektálás a hírfolyamon

Sok zavaró tényező lehet a Facebookon, ami nem érdekel minket, és nem is értjük miért jelenik meg a hírfolyamunkon (esetleg bosszantó tartalom vagy nem kívánatos). Ezeket mind eltüntethetjük pár gombnyomásra, jobb fentre a három kis pontra kattintva.

 

Sőt, itt meg is tekinthetjük a hirdetések esetében, hogy miért látjuk azt.

Ne ossz meg mindent magadról!

Bár az egész social média ezt diktálja, ez a működésének az alapja, de nagyon fontos, hogy nem kell mindent megosztanunk magunkról. Nem fontos, hogy lássák a barátaink, hogy melyik percben éppen hol vagyunk, éppen mit csinálunk. Ilyenkor egy kicsit gondoljunk arra, hogy egy hacker vagy egy rosszakaró számára mennyi és mennyi adatot, információt adunk ki magunkról percek alatt.

 

Arra pláne figyeljünk, hogy ne kerüljenek ki rólunk provokatív tartalmak. Ez a jövőnket tekintve is nagyon lényeges, hiszen, akár a jövőbeli munkaadónk számára is elérhetőek ezek a felületek, így meg tudja ő is tekinteni, és ezáltal döntést is hozhat a felvételünk szempontjából.Ne higgy el mindent!

Az egyik legnagyobb veszély manapság a rengeteg fake news, azaz álhír, amit elhitetnek velünk a médiafelületeken a különböző tartalomgyártók.

 

Ezt úgy kerülhetjük el, ha egyrészt hallgatunk a józan eszünkre, és az iskolában tanultakra is alapozunk. Így elkerülhető, hogy biztosan állítsuk, hogy a Föld lapos. Azonban az egyik legmegfelelőbb módszer, hogy nem csak egy csatornából tájékozódunk, hanem igyekszünk minél több forrásból beengedni az információkat és azokat reálisan vizsgálva feldolgozni. Legyünk kritikusak a tartalmakkal szemben!Amennyiben zaklatnak téged az interneten, te is a cyberbullying áldozata vagy! Ne félj róla beszélni, hiszen #nemvagyegyedül. Amennyiben segítségre van szükséged: www.kek-vonal.hu weboldalon megtalálod azt!

 

Mielőtt megnyomod a like-ot/megosztást, képet töltesz fel vagy ismeretlenekkel beszélsz: állj meg csak egy másodpercre, és gondold át, milyen hatással lehet ez rád és másokra!

Forrás: www.mediatudor.hu, nmhh.hu unicef.hu, Képek: canva.com

További híreink
Studystream.live- tanulás online, közösen, ismeretlenekkel
október 11.
4 perces olvasmány

Nem szeretsz egyedül tanulni? A studystream kell Neked! Hogy nem ismered? Akkor katt a cikkre és mehet az olvasás!
Szeptember hónap dolgozója Budapesten: Sánta Adrienn
november 05.
1 perces olvasmány

A szeptember hónap dolgozója Budapesten Sánta Adrienn lett, aki már lassan 2 éve dolgozik a Pepco munkatársaként az egyetem mellett.
Elő a bringákkal!
április 30.
3 perces olvasmány

Megérkezett hozzánk is a csodaszép, napsütéses időszak, így ideje felkelteni a bringáinkat téli álmukból és nekivágni a nagyvilágnak: munkába, suliba vagy csak úgy túrázni.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!