OKJ: mi változik 2021-ben?

Az idei évben is népszerűek voltak az OKJ-s képzések. Kíváncsiak vagytok rá, hogy melyik volt a legnépszerűbb, na és miért? Mutatjuk is!A népszerűségi listát vezető tanfolyamok nem csak az általuk adott szakmai tudás, de a képzés időtartama alapján is rangsorolódtak. Ugyanis senkinek sem mindegy, hogy pár hónap vagy több év alatt sikerül valamit elsajátítania, így volt ez 2020-ban is.

2021-től azonban az OKJ rendszere átalakításra kerül, a változások várhatóan nehezebbé teszik majd a szakmatanulást, ennek okán idén minden eddiginél nagyobb volt az érdeklődés a tanfolyami formában elvégezhető szakképzések iránt.

 

A Centrum Oktatóközpont legfrissebb adatai szerint a legnépszerűbb képzések az alábbiak voltak.Pénzügyi képzés – pénzügy-számviteli ügyintéző

Nem csak azért áll a lista elején, mert gyorsan elsajátítható és elérhető képzés, hanem azért is, mert folyamatos a kereslet a jól képzett szakemberekre ezen a területen is. Akik ezt a pályát választják betekintést nyerhetnek egy cég pénzügyi életébe, mint például a számlák és utalások kezelése, a kint lévő tartozások vagy fizetendő tételek nyilvántartása, ügyintézése. Ajánljuk ezt inkább a reálos érdeklődésű diákoknak, akik szívesen végeznének irodai munkát és a precizitás is a védjegyük.Gépkezelő

Ezt követik a különböző gépkezelői szakmák, melyek sokkal gyakorlatiasabb tudást adnak. Itt széles a skála, hogy pontosan mire szeretnénk szakosodni.  Alapvetően a gépkezelői képzéssel olyan kisebb-nagyobb gyárakban lehet elhelyezkedni, ahol termékek- és alkatrészek gyártásával, összeszerelésével foglalkoznak.

 

A gépkezelő szakemberek az adott tervrajz alapján készítik el a milliméterre pontos alkatrészeket majd adják tömeggyártásba. Érdekességként jegyezzük meg, hogy a precizitás itt annyira fontos, hogy ha egy századmilliméterrel eltér az elkészített termék a tervrajzhoz képest, akkor az egész adag a kukában landol, legyen szó egy vagy többszáz darabról. Szóval ezt a képzést azoknak ajánljuk, akiket érdekel hogyan is lesz egy tervből kész termék, és elég precízek és türelmesek a szakmához.

Tb ügyintéző

Továbbá a felkapott szakmák közé tartozik még a társadalombiztosítási ügyintéző is. Ennek az az oka, hogy a képzés mindössze 3 hónap alatt elvégezhető, akár hétvégi időpontokban is, így akár munkához is igazítható. Az ebben a szakmában elhelyezkedők végzik a munkavállalókkal kapcsolatos bejelentéseket, a munkavállalók béreinek elszámolását, riportokat. Itt sem mellékes megjegyezni, hogy folyamatos a kereslet a friss szaktudással rendelkező szakemberek iránt.Gyorsan, szakmát!

A legkeresettebb képzések közé tartoznak még a nagyon rövid, 1-6 hónap alatt elvégezhető képzések, mint például az 1-2 hónap alatt megszerezhető targoncavezetői képzés és pénztárkezelői tanfolyam, de nagy a kereslet a valutapénztáros képzésekre is.

Változások és módosítások

Fent már írtuk, hogy 2021 januárjától változások várhatóak, ugyanis az OKJ rendszer átalakításra került. Az átszervezéssel kapcsolatos rendelet szerint a rövidebb és rugalmasabb tanfolyamokat kínáló felnőttképzők csak 2020. december 31-ig indíthatják a mostani feltételekkel a képzéseiket. Fontos azonban megjegyezni, hogy a jelenlegi OKJ képzési rendszerben szerzett szakmai végzettségek teljes értékű szakmai bizonyítványnak számítanak majd a szakképzés változásai után is, mint ezelőtt.Az új szakmajegyzék alapján az oktatás két szakaszra fog oszlani. Az első egy vagy két tanulmányi évben az ide jelentkezők az általános ágazati ismeretek elsajátításával fogják kezdeni a tanulást technikumban vagy szakképző iskolában. Ezután egy ágazati alapvizsga következik, majd egy a külső, gyakorlati helyeken folytatódik a képzésük szakképzési munkaszerződéssel.

 

A klasszikus mesterképzőkben a diákok az első évben szintén megismerkednek a szakma alapjaival, majd a szakma tanulása a következő kettő évben kerül a fókuszba. Ez sokkal megalapozottabbá teszi a tanulók későbbi szakmaválasztását, illetve lehetőséget ad a körültekintőbb döntésre és a motiváció fenntartására is.A változás keretében több, népszerű szakma teljesen kikerült a jegyzékből, több pedig csak iskolarendszerű képzésben, 2-5 év alatt lesz majd megszerezhető. Az érettségire épülő szakképzéseket mostantól csak iskolai rendszerben lehet majd tanulni.

Sajnos azonban a felnőttképzések nem lesznek ingyenesek és diákigazolvány sem jár a jelentkezőknek. De a szervező iskolák mindent megtesznek, hogy számos más előnyt nyújtsanak a rendszerben tanulóknak. Így az intézmények próbálnak majd alkalmazkodni a munkaerő-piaci kereslethez és sok esetben a munkaadó partnercégek együttműködésével segítenek a végzett tanulóknak a munkahely megtalálásában. Ezen felül többféle ütemezésben indulnak majd a tanfolyamok, hogy a munkához is jobban alkalmazkodjon az órarend. Illetve előnyként említhető még meg, hogy ezekben az iskolákban modernebb taneszközökön, jobb körülmények között sajátítható el a tudás.Az új rendeletek értelmében a felnőttképzésről szóló törvény szerinti engedéllyel rendelkező felnőttképzési intézmények 2021-től csak a részszakmákra- és szakképesítésre felkészítő szakmai képzést indíthatnak majd. Így mindösszesen 73 résszakképesítést lehet majd tanulni.

A vizsgarendszer is változni fog 2021-től. Ugyanis amíg 2020-ban az iskolák szervezhették meg a vizsgákat és a megszokott helyszínen letehető volt a vizsga, addig a jövőben már csak tanúsítványt állíthatnak ki a felnőttképző intézmények, viszont a szakképesítést igazoló bizonyítványhoz akkreditált vizsgaközpontban kell majd vizsgázniuk a diákoknak.

 

Az még nyitott kérdés még, hogy pontosan milyen képzések fognak és tudnak majd indulni rugalmasabb, tanfolyami rendszerben indulni 2021-ben.

Forrás: uzletem.hu; hellovidek.hu; tanfolyamokj.hu; Képforrás: Pixabay.com

További híreink
Mit jelent a self-made és kik azok?
április 05.
4 perces olvasmány

Érdekel a celebek, hírességek világa, érdekesnek találod a self-made embereket! Ez a cikk neked íródott!
Beharangozó: Szeged-Veszprém férfi kézilabda
március 13.
4 perces olvasmány

A mérkőzést az NB1-ben 03.17. vasárnap 13:45-től nézhetitek meg élőben az M4 sporton, vagy az újszegedi sportcsarnokban.
Hogy éld túl az allergiaszezont?
április 11.
3 perces olvasmány

Mikor már azt hittük, hogy túl vagyunk a téli takonykóron, akkor jöhet egy újabb szipogós-tüsszögős korszak: az allergiaszezon.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!