#szívószálmentes

Te is találkoztál augusztusban valamelyik közösségi oldalon ezzel a hashtaggel? Mi már igen!

Egy augusztusi napon elindultunk iszogatni a csajokkal, és Budapest egyik közkedvelt közösségi terére ültünk be. A hely a sok program ajánlat mellett így is hirdeti magát: „Munkahely is meg szórakozóhely is”- mi már csak a szórakozást választottuk a munka után. Itt találkoztunk először azzal a jelenséggel, hogy italainkhoz, koktéljainkhoz nem kapunk szívószálat. Értetlenkedtünk is egy sort, hogy így hogyan keverjük össze koktéljaink különböző rétegeit.

Utánanézve a dolgoknak teljesen jogosnak tartom a kampányt, hisz nem csak az a vendéglátóhely nem szolgált fel szívószálat augusztusban, ahol mi jártunk, hanem több étterem, szórakozóhely is beszüntette egy hónapra a használatát, sőt, sokaknál azóta sem található meg ez a kellék.De minek köszönhető ez a nagy ellenzés? Környezettudatosság szempontjából igen is hasznos lépés lenne a szívószálak teljes körű beszüntetése, hisz átlagos használati idejük 20 perc, míg lebomlási idejük 500 év. Újrahasznosítani sajnos sajátos alakjuk miatt nehezen lehet, a legtöbb hulladék feldolgozó telep nem is foglalkozik velük, egyből az égetőbe kerülnek, ha egyáltalán eljutnak a szemétlerakóig. Könnyű súlyuknak köszönhetően a szél hatására ugyanis elég sok darab végzi vizekben, folyókban, tengerekben. Itt a legtöbb esetben kárt okoznak az élővilágban, halak, teknősök pusztulnak el miattuk. Végső állomásuk pedig a nagy csendes-óceáni szemétsziget, mely több tíz millió négyzetkilométernyi szemét az óceánban.

Mennyi is az annyi?

Néhány számítást végezve kiszámolhatjuk, hogy Magyarországon hány méternyi szívószálat használunk el évente. Tudjuk, hogy 2016-ban nagyjából 52 000 vendéglátóhely volt az országban. Átlagosan havi 800, napi 27 darabbal számolva 499 200 000 szívószál használódik el évente országunkban. Ezzel 2,5-szer lehetne a Földet körbetekerni, mindezt hulladékból. Ez nem kis mennyiség és mindez csak azért, mert egy eredetileg luxusterméket napi szinten használ az emberiség.Persze én is szeretem a koktéljaimat elszürcsölni a szívószálammal, így eleinte nekem is rosszul esett hallani, hogy nem kapunk. Azonban jobban utána nézve kiderül, hogy a műanyag szívószálak helyettesítésére rengeteg alternatívánk van. Az interneten kutakodva több lehetőséget találunk, amelyek közül az egyiket a táskánkba dobva már meg is óvjuk a környezetet. Választhatsz papír, bambusz, búza, acél, üveg anyagból készülteket, érdemes egyet beszerezni és minden alkalommal azt elővenni.

Egy angol kifejezéssel zárva soraimat: straws do suck - mely annyit tesz: a szívószállal tényleg szívás.

Forrás: gasztrohos.blog.hu,
tisztajovo.hu
Képek forrása: google.com, m.blog.hu 


További híreink
Az előző év utolsó hónapjának dolgozója nem más, mint Hegedűs Barnabás!
január 29.
1 perces olvasmány

Az előző év utolsó hónapjának dolgozója nem más, mint Hegedűs Barnabás!
Önfejlesztés felsőfokon
március 04.
4 perces olvasmány

jöhet is a kérdés, hogy rendben, de hogyan is kezdjünk neki?
Fejlesztő webes játékok
április 14.
4 perces olvasmány

Hoztunk nektek olyan applikációkat, melyek segítenek kizökkenni, felfrissülni és még fejlesztenek is minket!
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!