Nyelvtanulás felnőtt fejjel

Egy idegen nyelv elsajátítása még az iskolában sem egyszerű, pláne felnőtt fejjel munka mellett. Mivel mindenki különböző, így a nyelvi érzékenységünk sem egyforma: néhányunk füle hamar rááll egy másik nyelv dallamára, mások vért izzadnak, mire megértik a nyelvtant.Szerencsére manapság rengeteg lehetőségünk van megkönnyíteni a helyzetünket. Már nem feltétlen kell tanárhoz járni, hogy fejlesszük a tanulási módszertanunkat, elég lehet neten böngészni és kísérletezni, hogy számunkra milyen technika válik be. Felnőttként általában nincs senki, aki „elrugdosson” minket tanulni, ezért fontos, hogy magunk figyeljük a fejlődésünket és korrigáljuk a hibáinkat.

 

Mivel legtöbbünk munka mellett tanulna, ezért az időmenedzsment is fontos része egy új nyelv elsajátításának. Ilyenkor már nincs lehetőségünk a szokványos „leülök az asztalhoz és tanulok” módszerre, improvizálni kell. Jó kezdés egy felnőtt-órarend elkészítése, amiben benne van a munka és otthoni elfoglaltságok menete. Jó támpont lehet, ha időt keresünk tanulásra, így kevésbé lazsáljuk el a tennivalót, ha tudjuk, mennyi időnk van rá.Érdemes körbenézni egy nyelvcsoport után. Ez természetesen pénzbe fog kerülni, azonban nagy segítséget adhat az otthoni tanuláshoz és abban is, hogy mi legyen a következő lépcsőfok a fejlődésben. De ne felejtsük el, hogy emellett még sok otthoni gyakorlásra lesz szükség!Érdemes otthon, házimunka közben is valamilyen formában ismerkedni a nyelvvel. Például főzés közben hallgassunk dalokat, podcastot vagy menjen a háttérben egy film. Esetleg a receptet fordítsuk le magunknak. Ragaszuk tele a lakást a tárgyak lefordított neveivel. Miközben tevékenykedünk, a szemünkkel mindig látni fogjuk a megnevezéseket, így elég hamar ránkragadnak a tárgynevek.Ha már film…az egyik legjobb módja a nyelvtanulásnak a filmnézés. Le kell szögezni magunkban, hogy csak feliratos filmet nézünk. Az elején lehet magyar felirattal, de ahogy haladunk a nyelvvel a feliratnak is változnia kell. Célszerű a YouTubeon csatornákat nézni az adott nyelven. Ez azért jó, mert nagy valószínűséggel találunk az érdeklődési körünknek megfelelő tartalmat.Ingázás közben is érdemes a nyelvet tanulgatni. Nyelvoktató felvételeket bárhol lehet hallgatni (autóban, buszon, metrón). Ha nem vezetünk, akkor kis füzetből érdemes ilyenkor a szavakat tanulni, ismételni.

 

És nem mellesleg játszva tanul az ember, igaz? Legyen az társas- vagy videójáték, ha idegen nyelven játszunk vele, rögtön rá vagyunk kényszerítve, hogy megértsük a szabályokat. Az ember természetében benne van, hogy nyerni akar ilyen helyzetekben, ezért mindent megtesz, hogy az esélyeit növelje, például lefordítja magának a szavakat, hogy tudja mit is kell csinálni. Ha a játék maga tartalmas és elmerülünk benne, akkor hihetetlen tudásra tehetünk szert úgy, hogy szinte észre se vesszük.Használjuk az internetet! Manapság rengeteg oldal specializálódik a nyelvtanulás köré. Oktatóanyagok tömkelege vár minket strukturáltan felépítve: tudunk választani kezdő és haladó nehézségek között, de ha csak fel akarjuk eleveníteni a régen tanultakat, arra is találunk feladatokat.

 

Általában kapunk az oldal mellé egy applikációt is, amin nyomonkövethetjük fejlődésünket és segíthetjük a tanulásunkat. Mivel mindig a kezünk ügyében van, így a telefon az egyik legjobb eszköz a tanuláshoz. Ilyen felület a Duolingo vagy a Xeropan is, ahol folyton értesítést kapunk a napi haladásról, ezzel ösztönözve minket, hogy szánjuk rá az általunk megadott időt nap mint nap.Akárhogy is állunk hozzá, a többnyelvűség egyre elterjedtebb és ez az elvárásokban is megfigyelhető. Felnőtt fejjel nekiállni egy idegen nyelvnek nagy kihívást jelent, de ahogy a mondás tartja, holtáig tanul az ember.

Képek forrása: naptarkiraly.hu; passionpassport.com; fluentin3months.com; boardgamegeek.com; thenextweb.com; Forrás: karrierkod.hu; noklapja.nlcafe.hu; 

További híreink
THE EMPLOYEE OF THE MONTH - Ibrahim Alaa Eldin
március 11.
1 perces olvasmány

The employee of the month in February is Ibrahim Alaa Eldin. He is doing his job very well and our project managers can always count on his cooperation and work.
Karácsonyi társasjátékok az egész családnak
december 19.
3 perces olvasmány

Most olyan játékokat fogunk felsorakoztatni, melyek akár ajándéknak is jók.
Május hónap Depósa nem más, mint Fekete Edina!
június 21.
3 perces olvasmány

Május hónap Depósa nem más, mint Fekete Edina!
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!