Minden, amit tudni érdemes a diákhitelről!

Mi is az a diákhitel? Segítség a diákok számára, vagy mumus az egyetemi évek alatt? 

 

Már ha meghalljuk azt a szót, hogy hitel, egy negatív érzés kerekedik felül rajtunk. A diákhitel viszont egy egyedi konstrukció, mégis sokan nem értik, hogyan működik. Lássuk, hogy is van ez?

 

A diákhitel nem egy elutasítandó dolog, érdemes élni a lehetőséggel, amennyiben anyagi nehézségek miatt nem tudnánk a felsőoktatási tanulmányainkat végezni. Rengeteg diák veszi igénybe ezt a segítséget és szerzik meg ennek köszönhetően diplomájukat.


Szükségem van-e rá?

 

Ennek a kérdésnek a felvetése és megválaszolása a legelső és legfontosabb dolog! Először gondoljuk át, hogy mire kell költenünk a tanulmányaink alatt és ezek nagyjából mekkora költségeket takarnak.

 

Természetesen ezeket nehéz kiszámítani, de a diákhitel weboldala ebben is segítséget nyújt nekünk, itt ugyanis találunk egy Pénzügyi Tájoló-t, ami egy felsőoktatási költségtervező. Ha néhány alapadatot felviszünk egy egyszerű számítással gyors képet kapunk a kiadásokról, bevételekről.

 

Érdemes viszont a pontosabb kép érdekében a részletes számítást választani. Itt minden bevételünket, kiadásunkat magunk adhatunk meg, illetve az iskola pénzügyi támogatásait is felajánlja a rendszer és a kollégiumi kiadásainkat is számszerűsíti. Legyünk őszinték és írjunk be minden lehetséges bevételt, kiadást!A Diákhitel1 és a Diákhitel2 között lényeges különbségek vannak.

 

Lássuk őket:

Ki veheti fel…

…a Diákhitel1-et?

A felsőoktatásban tanulók döntő többsége jogosult a Diákhitel1-re.

 

…a Diákhitel2-t?

Csak önköltséges képzésen tanuló hallgatók vehteik igénybe.

 

Mire költhetem…

…a Diákhitel1-et?

Bármire, nincs szükség az összeg elköltésének igazolására.

 

…a Diákhitel2-t?

Csak a képzési költséget lehet belőle finanszírozni.

 

Mennyit vehetek fel…

…a Diákhitel1-el?

Szabadon választható, hogy havi szinten mennyi összeg legyen az adott segítség, de maximum 70000.- forint igényelhető.

 

…a Diákhitel2-el?

Amennyi az adott félév képzési költsége.

 

Mikor kapom meg a pénzt…

        …a Diákhitel1-nél?

        Havonta, vagy félévente átutalással érkezik a megadott bankszámlára.

 

        …a Diákhitel2-nél?

        Az összeget egyből az iskolának utalják, így semmi teendő nincs a tandíj befizetésével.

 

Mennyi a kamat…

        …a Diákhitel1 esetén?

        A Diákhitel kamata változó. Az jelenleg érvényes kamatláb: 1,99%.

 

        …a Diákhitel2 esetén?

        0%, vagyis csak a felvett összeget kel visszafizetni.

 

Meddig lehet igényelni…

        …a Diákhitel1-et?

        Ha már az első utaláskor szeretnénk pénzt kapni, akkor őszi félév esetén szeptember 15-ig, tavaszi félév esetén február 15-ig.

 

        …a Diákhitel2-t?

        A beiratkozással egyidejűleg.

 

Abban az esetben, ha önköltséges képzésben tanulunk, a Diákhitel1-et és a Diákhitel2 is felvehetjük ugyanarra a képzésre.

 

Hogyan tudom igényelni?

 

Nagyon egyszerűen, néhány kattintással igényelhető, a weboldalon keresztül, ahol a „Hiteligénylés” gomb átirányít a https://www.diakhiteldirekt.hu/ oldalra, ahol ugyancsak a „Hiteligénylés” menüpont alatt személyes adatainkkal ki kell töltenünk egy elektronikus űrlapot, majd ezt kinyomtatni és eljuttatni valamelyik diákhitel központba.

Abban az esetben, ha rendelkezünk ügyfélkapuval, a papírmentességet is elérhetjük, hisz e-aláírással is igényelhetjük a folyósítást.


Neptunon keresztül is elindítható a folyamat, onnan minden adatot átemelnek a képzésről, így semmilyen igazolást nem kell mellé csatolnunk. Ezután hátradőlhetünk, mert az egyetemi éveink alatt a féléves megújításon kívül semmilyen teendőnk nem lesz.
Lássuk, mit kell tudni a hitel visszafizetéséről:

 

A törlesztést csak a hallgatói jogviszony megszűnését követő negyedik hónap első napján kell elkezdeni.

 

Mennyit kell törleszteni?

 

Az első két évben az előző év minimálbérének összegéből számolják, idén ez 7200.- forintot jelent. A harmadik évtől kezdődően pedig az első két évnek a jövedelmi adataiból állapítják meg. A törlesztő részlet összege minden évben módosul, ezért decemberben érdemes figyelni a központi üzeneteket.

 

Az összegnek minden hónap 12. napjáig kell megérkezni. A fizetést megtehetjük utalás formájában, vagy bankkártyával is. Lehetőségünk van előtörlesztésre, előteljesítésre, végtörlesztésre is.

A törlesztéshez is találunk nagyszerű kalkulátorokat a diákhitel honlapján, érdemes ezt is előre átböngészni, hogy tisztába legyünk vele, hogy mennyit is kell majd fizetnünk az egyetem elvégzése után.

 

Illetve az alábbi táblázatok is sokat segíthetnek a kalkulálásokban:Természetesen mindemelett ha időtök engedi, érdemes diákmunkát is vállalni, ezzel csökkentve a hitel összegét. A hitel törlesztését már a tanulmányi évek alatt is megkezdhetitek, hiszen a munkavállalásból is tudtok spórolni egy kis pénzt.

 

Ehhez nagy segítséget tudunk nyújtani számotokra, csak böngésszétek át munkáinkat és jelentkezzetek, ha bármelyik tetszene! 

 

Források: diakhitel.hu; diakhiteldirekt.hu;Képek forrása: arhiv.minap.hu 

További híreink
Passzív státusszal diákmunkát? Igen!
szeptember 25.
1 perces olvasmány

Gyakran elvárás a frissen végzett diákoktól a többéves munkatapasztalat már pályakezdőként is. Neked miért éri meg dolgozni?
Június hónap dolgozója Szegeden: Mészáros Péter
július 17.
3 perces olvasmány

Június hónapban Mészáros Péter kapta meg a hónap dolgozója címet, aki munkájával már 2 éve erősíti a Meló-Depó Iskolaszövetkezetet csapatát. Olvasd el, milyennek tapasztalta meg a diákmunkát!
Kikapcsolódás Szegeden: game and workout!
október 21.
5 perces olvasmány

Ha szeretnénk, hogy buzogjon bennünk az életerő és jó formában is maradjunk, az alábbi ajánló fog nekünk egy kis útmutatást adni.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!