7 tipp a tökéletes Google keresés érdekében

A „Guglizz rá!” manapság már szinte alapvető válasszá vált bármilyen esetleges kérdésünket illetően. Legyen szó munkáról, tanulásról vagy egyszerű, mindennapi problémákról, számíthatunk rá, hogy „a Google a barátunk”, ezért bármivel is forduljunk felé, segíteni fog. Noha az alapvető, viszonylag egyszerű dolgokban nem szokott túlságosan mellé fogni, bonyolultabb témákkal jobb, ha nem őt keressük. Pont úgy, mint ahogy Jutka barátnőnk remek recepteket ajánl a netről, orvosi diagnózisért már ne őt és a Googlet keressük. Ezen kívül sokszor merül fel az a probléma, hogy amikor beírunk valamit a keresőbe, nem azt kapjuk, amit szeretnénk, vagy amire valóban szükségünk lenne. Ebben a cikkben olyan trükköket fogunk bemutatni, amelyek jelentős segítséget nyújthatnak a lényegretörő, gyors és egyszerű keresgéléshez!

1.    Pontos keresés idézőjelekkel

Ha valamilyen konkrét dologra szeretnénk rákeresni, érdemes azt idézőjelbe raknunk. Ha például beírjuk a keresőbe, hogy: japán sajttorta recept, a Google alapvetően minden egyes szót külön-külön is értelmez és ennek megfelelően dobja fel a keresési eredményeket. Azonban, ha „japán sajttorta recept”-re keresünk rá, az idézőjel miatt már csak azokat az oldalakat adja ki nekünk, ahol ez a három szó együttesen szerepel, ebben a sorrendben.

2.    Filterezés kötőjelekkel

Előfordul, hogy bizonyos eredményekre nem vagyunk kíváncsiak. Például egyes szavak több jelentéssel is bírhatnak, ha minket pedig csak az egyik érdekel, az megnehezítheti, és jóval időigényesebbé teheti a dolgunkat, mint annak lennie kellene. De az is lehet, hogy egyes oldalakról nem szeretnénk keresési eredményeket kapni, a kötőjelek használatával ezeket a nem kívánt tartalmakat is kiszűrhetjük. Amikor képeket keresünk a Pinterestes posztok szinte elkerülhetetlenné válnak, ez egy idő után bosszantó lehet, ilyenkor érdemes így keresnünk: virágcsokor-Pinterest. 

3.    Kettőspont az egy weboldalon belüli keresésért

Ha egy webhelyen belül szeretnénk eredményt kapni, azt kettőspont használatával jelölhetjük. Például, ha valamilyen cikket keresünk, de csak egy hírportál írásai érdekelnek minket azt így írjuk be: Palvin Barbi:nlc

4.    Csillag, ha nem vagy benne biztos, mit is szeretnél

Nem mindig tudjuk, hogy mit is keresünk pontosan. Címek, idézetek, vagy dalszövegek esetén gyakran megesik, hogy bizonyos részletekre emlékszük csak, ilyenkor kérjük a csillagok segítségét. Természetesen nem ezoterikus úton. Ha például beírjuk, hogy: Cause somewhere *out there* there's you, a Google tudni fogja, hogy a csillagok közötti rész helyettesíthető, ezért ennyiből is, probléma nélkül megtalálja nekünk az ABBA- Super Trouper című slágerét.

5.    Egyszerre többet

Ha egyszerre több kifejezésre szeretnénk keresési eredményeket kapni, használhatjuk az „OR” kötőszót. Ha így keresünk: „kamilla gyógyhatásai” OR „kamilla felhasználása” mindkét lehetőségre kapunk keresési találatokat.

6.    Fájltípus megjelölése

Egy rendkívül hasznos lehetőség a fájltípus alapú keresés. Amennyiben például csak pdf fájlokat szeretnénk látni, így keressünk: Eztkeresem filetype:pdf


7.    Csak szimplán

Hajlamosak vagyunk teljes mondatokban és akár E/1-es számban megfogalmazott kérdéseket intézni a Google felé. Azonban, ha célszerűen szeretnénk keresni, érdemesebb egyszerűbben fogalmaznunk. Például a „miért fáj a fejem” helyett próbáljuk meg így: „fejfájás okai” vagy a „hogyan cseréljek ki egy villanykörtét” helyett legyen „villanykörte kicserélése”.


Noha az általános megállapodás szerint a technika azért van, hogy megkönnyítse az életünket, ha nem használjuk tudatosan, ennek éppen az ellenkezője válhat igazzá. Érdemes időt szakítanunk megismerni azokat az eszközöket, amiket a mindennapjainkban használunk, még akkor is, ha természetesnek gondoljuk a kezelésüket, hiszen könnyen lehet, hogy jóval több lehetőséget kínálnak számunkra, mint azt elsőre gondoltuk.


Források: lifehack.org, Képek: Unsplash.com


További híreink
Különbségek a munkavállalók és a munkáltatók között?
július 09.
4 perces olvasmány

Olvassátok el cikkünket, és gondolkodjunk együtt arról, hogy miként hangolhatóak össze a cégek elvárásai a jelöltekével!
Csobbanjatok!
július 23.
6 perces olvasmány

Végre a jó idő is visszatért hozzánk! Ebben a kánikulában nincs is jobb kikapcsolódás, mint egy szabadstrandon vagy egy fürdőben élvezni a napsugarakat a családunkkal vagy a barátainkkal.
Meddig érvényes a 2019/2020 I. féléves matrica?
június 19.
1 perces olvasmány

Továbbra is tudtok diákként velünk dolgozni!
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!