Tavaszi kirándulás: látogass botanikus kerteket!

Ahogy meghalljuk azt a szót, hogy botakinus kert, rögtön beugrik a Füvészkert, ami pedig A Pál utcai fiúk regény gondolatát vonzza magával. Miért is szeretett Nemecsek a Füvészkertbe járni? Melyik magyarországi arborétumban található a legtöbb növényfaj? Hol találhatóak egyáltalán füvészkertek? Milyen érdekességekkel szolgálnak az egyes helyek?

 

Görgess lejjebb, ha bármelyik kérdésre érdekel a válasz vagy csak szereted a természetet, a növényeket!

 

ELTE FüvészkertA budapesti Füvészkert méltán a leghíresebb botanikus kert, hisz Magyarország első, 1771-ben, akkor még Nagyszombaton létrehozott kertje. Jelenlegi helyére, a VIII. kerületbe több költözés után, 1847-ben került.

 

Itt találhatóak az ország legöregebb fái, a több mint 150 éves páfrányfenyők. Méltán híres a Victoria-házról, amely hangulatának köszönhetően Nemecsek búvóhelye volt. Orchidea- és kaktuszgyűjteménye is említésre méltóan szép.


A tavaszi időszak legnagyobb eseménye április elején a Sakura ünnep, melyen a japán cseresznyefák virágzását csodálhatjátok.

 

Szegedi FüvészkertA szegedi füvészkert is kellemes, kikapcsolódásra alkalmas hely, számos különlegességet találhatunk benne. Az üvegházak rovarfogó növényei, a növényvilág élő kövületei mellett a legnagyobb nyári látványosság az indiai lótusz, melyet a róla elnevezett lótuszos tóban találunk.A növény 1932-ben lett idetelepítve, és azóta Közép-Európa legnagyobb szabadtéri lótuszállományává nőtt.

 

Nemzeti Vácrátóti Botanikus KertA vácrátóti botanikus kert növénygyűjteménye egyedülálló Európában. A területen található angolkertnek, vízimalomnak, sziklaalagútnak, műromnak köszönhetően a kert amellett, hogy természetvédelmi terület, műemléki védettséget is élvez. A különleges hangulatot nemcsak a tavak és növények teremtik meg, hanem az itt élő állatok is. A tágas tisztások széleit minden esetben különleges színű vagy formájú fák határolják.Ezek mellet számos arborétumot látogathattok az országban kirándulásaitok során. Nézzünk is meg néhányat közülük:


Érdemes megemlíteni Szarvasi Arborétumot, mely területén található a Mini Magyarország Makett park is.


A Badacsonyban, a Folly Arborétumban mediterrán növényekkel találkozhattok: különféle ciprusokkal és cédrusokkal, melyekből a világ összes alapfaja megtalálható itt.Európa egyik legszebb botanikus kertje a Jeli Varázskert Arborétum Hévíz mellett. A kert életében a leglátványosabb esemény a havasszépe virágzása, ami nemcsak látványra, de illatra is lenyűgöző.Hazánk legmagasabb fekvésű fás gyűjteményét a Zirci Arborétumban találjuk.Az Alcsúti Arborétum Magyarország legeredetibb angolparkja.A Tiszakürti Arborétum köré egy látogatóközpontot is felépítettek, így filmeket is nézhettek a kert történetéről. Emellett egy szoborparkot is rejt a terület.A Soproni Botanikus Kertben, az országban egyedülállóan belépőjegy nélkül tekinthetitek meg a folyamatos változásban lévő növényvilágot.Tudtátok? A füvészkert elnevezést csak a nyelvújítás óta használjuk és Molnár Ferenc regényével vált igazán elterjedté.


Ha a természetbe vágytok, akkor ne habozzatok, keressétek fel a hozzátok legközelebb eső botanikus kertet, és élvezzétek a növények társaságát, a meleget és a csendet!

 

Kellemes kikapcsolódást kívánunk hozzá!

Forrás, képek forrása: hazaielmenyek.hu/latnivalok/arboretumok-novenykertek

További híreink
Low budget karácsonyi ajándékok
december 22.
6 perces olvasmány

Utolsó pillanatos, kevés pénzből is kihozható karácsonyi ajándékok? Van pár tippünk!
„… Mit mondok majd először is Kedvest, szépet neki?”
május 02.
2 perces olvasmány

Anyák napja közeledtével nem is tudjuk, hogyan hálálhatnánk meg azt a végtelen mennyiségű szeretetet és gondoskodást. Összegyűjtöttünk néhány anyák napi programot május első vasárnapjához közeledve.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!