Spoilermentes filmajánló: Az - Második fejezet

A 2017-ben bemutatott Az című film hatalmas sikereket ért el, így nem csoda, hogy sokan izgatottan várták a folytatást. Az Az – Második fejezet szeptember 5-én került a mozikba és mi sem hagyhattuk ki.

 

Hogy milyen volt a film? Az SZTE egyik #sztekomm-os hallgatója volt a segítségünkre, aki megosztotta velünk a véleményét egy interjú keretei közt.Szia, köszönöm, hogy eljöttél!

 

Szia, én köszönöm, hogy itt lehetek.

Olvastad a könyvet?

 

Nem, sajnos nem olvastam el, de már egy jó ideje tervezem.

 

Mit gondolsz a film történetéről?

 

Azt gondolom, hogy a történet borzalmasan izgalmas, elvégre Stephen Kingről van szó. Véleményem szerint a film számos pontján, nem csak a második részben, hanem az elősben is érezni lehetett, hogy egy adaptációról van szó. Ez olyan módon nyilvánult meg, hogy rengeteg mellékszálat vittek be a filmbe, amik azért nem működtek, mert sajnos egy kettő órás filmbe nem lehet belesűríteni mindent úgy, hogy megkapják azt a hangsúlyt és részletességet, melyek felkeltik a néző érdeklődését az egyes szálak iránt.

 

Az első rész után azt éreztem, hogy kell egy folytatás, hogy pontot tegyen a rendező néhány történetmorzsára, melyek nem úgy lettek megvalósítva, mint ahogyan azt elvártam. Ezután a film után is azt éreztem, hogy a történet nem ad ki egy kerek egészet. A legnehezebb feladat ilyenkor eldönteni, hogy mik azok, amiket beletegyünk a filmbe, és miket hagyjunk el. Ebből a szempontból úgy gondolom, hogy a film hagy némi kivetnivalót maga után.

 

Úgy érzed megfelelő folytatása volt az előző résznek?

 

A második rész ugyanazt a színvonalat hozta, mint az első – az most, hogy ez pozitívum vagy negatívum az már egyénfüggő. A történet, mint ahogyan azt említettem, tele van befoltozásra váró lyukakkal, és ahhoz, hogy ezeket kiderítsük a regényhez kell segítségül fordulnunk. Az Az – Második fejezet ebből a szempontból méltó folytatásnak mondható, bár úgy gondolom a nézők többsége annak örült volna, ha Andrés Muschietti tanul az első film hiányosságaiból.

 

Mit tudsz nekünk mondani a film technikai sajátosságairól? (kameramozgás stb.)

 

Mivel egy nagyköltségvetésű filmről van szó, így a filmes eszközök tökéletesen működtek, minden a lehető legnagyobb hozzáértéssel volt megszerkesztve. Sajátos formanyelvi elemekről nem igazán lehet beszélni, elvégre egy tömegfilmről van szó, így a legfontosabb a filmkészítők számára, hogy a nézők beleéljék magukat a filmbe, és ez a lehető legkevesebb kizökkenéssel menjen végbe. Természetesen a CGI gyönyörű volt és kifogásolhatatlan, ami egy ilyen filmnél már elvárásnak mondható. Összességében a film képi világa nem okozott csalódást.  

Szerinted ijesztő volt a film?

 

Személy szerint, én nem éreztem a filmet ijesztőnek, ami érthető, mert Pennywise a szereplők félelmeit jeleníti meg, melyek nem feltétlenül esnek egybe az én félelmeimmel. Ugyanez volt a probléma az első filmben is, hiszen a kisgyerekek rémálmait láttuk megelevenedni a vásznon, és a legtöbb olyan volt, melyekből mi már kinőttünk.

 

Nem univerzális félelmeket hozott a film – a bohócon kívül – és ezekkel vagy tudunk azonosulni, vagy nem. Az sem segített a helyzeten, hogy Pennywise gyakran olyan mozgáskultúrával rendelkezett, amit nem lehetett nem kinevetni. Ami megmenthette volna a filmet attól, hogy humorossá váljon, az a jobb atmoszféra-keltés. Sokszor csak a „jumpscare” hozta rám a frászt, és ez nem egy jó jel egy horrorfilmnél.

 

Kinek ajánlanád?

 

Olyan embereknek ajánlanám a filmet, akik olvasták a könyvet, hiszen nekik feltételezhetően könnyebb lesz megérteni az elvarratlan szálakat, mivel már ismerik a történet egészét, illetve az olyan nézőknek, akik egy könnyed horrorisztikus élményre várnak, és szeretnének éjszaka akadályok nélkül álomba merülni.

 

Reméljük, hogy sikerült felkeltenünk az érdeklődéseteket a film iránt. Jó szórakozást kívánunk!


Képek forrása: imdb.com

További híreink
Csokigyűjtés a Bohócdokiknak!
november 19.
3 perces olvasmány

A Bohócdokik együttműködésre hívnak mindenkit, hogy idén még több gyermek részesülhessen támogatásban.
Mit jelent a self-made és kik azok?
április 05.
4 perces olvasmány

Érdekel a celebek, hírességek világa, érdekesnek találod a self-made embereket! Ez a cikk neked íródott!
Október hónap Depósa Takács Réka!
november 28.
3 perces olvasmány

Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!