#karanténtippek Babettől

Sokan már láthattatok a Depóvlog különbőző részeiben, vagy a Facebook oldalunk élőbejelentkezésein. Most egy kicsit másabb formában, de szeretném veletek megosztani, hogy nekem hogyan sikerült átalakítanom a napi rutinomat, hogy a legtöbbet hozhassam ki a jelenlegi helyzetből.


Ha szeretnél néhány tippet Te is, akkor olvass tovább!

Mindenkinek, ahogyan nekem is, kialakult egy mindennapi rutinom az évek során, egészen az óvodába járás kezdetétől. Felkeltem, megettem a reggelit és már vittek is szüleim, majd jöttek értem, ahogyan lejárt a ”munkaidő”. Ez egészen így volt mostanáig, azt leszámítva, hogy már egy jó ideje az ébresztőm kelt és magamtól kell eltalálnom valahogyan az iskoláig.

 

A koronavírus fenekestül felfordította az életünket, de hogyan rendezzük át? Hogyan alakítsuk ki a napi rutinunkat, hogyan ne bolonduljunk bele ebbe az egészbe? Sok ismerősömtől hallottam az utóbbi időben, hogy most kezdte el igazán értékelni, hogy milyen jó is az egyetemre járni, megosztani az élményeket személyesen, mennyivel könnyebb is a tanárra koncentrálni, ha nem az otthoni környezetben tölti a napjait, és ez ugyan ennyire igaz a munkahelyre is.

 

Én jelenleg abban a szituációban vagyok, hogy nem csak az órákon kell részt vennem, de szakdolgozatomat is írom, amellett, hogy dolgozom és próbálom nem az őrületbe kergetni a körülöttem lévőket, és nem utolsó sorban magamat. Íme, pár tanács tőlem, hogy könnyebb legyen mindez.

#1 Kezdd úgy a reggeled, ahogyan eddig is tetted.

 

Nagyon fontosnak, és szükségesnek tartom a reggeli rutin kialakítását, hiszen ez megalapozza az egész napot. Állítsunk be egy egységes időpontot, amikor felkelünk. Így, hogy már nem kell az utazási idővel számolni, ez lehet későbbi óra is, mint eddig.

 

Általánosságban, amikor felkelek, ugyanúgy lefőzöm a kávémat, megeszem a reggelimet, felöltözök, mintha csak munkába/egyetemre mennék.Azt tapasztaltam, hogy gördülékenyebben is mennek a felkelések, kiegyensúlyozottak a reggeleim, mert tudom, hogy nem kell a tömegközlekedési eszközökön végig vergődnöm az egész városon keresztül, ami egyébként nem tartozik a szívem csücskéhez.

#2 Öltözz fel!

 

Itt, most nem azt mondom, hogy kiestélyiben kell lenni egésznap, de segít a hétköznapi viselet abban, hogy meginduljon az élet. Már nem fog annyira az ágy sem csábítani minket, ha levesszük a pizsamát, nem csak a mackó nacit húzzuk fel helyette és úgy ”ülünk be” az órára, vagy a meetingre.

 

Számomra ez azért is fontos, mert hozzá tartozik a napi rutinomhoz a ruhaválasztás (általában erre megy el a legtöbb idő reggelente) így könnyebben kezdem a napot, nem beszélve arról, hogy teljesen máshogyan is érzem magam, ha minimálisan csinosabb vagyok napközben.

#3 Vedd elő a régi hobbikat, vagy kezdj újakat.

 

Így, hogy az utazási idő kilőve, és nagyrészt magunk osztjuk be a napunkat, nem mehetünk moziba, nem találkozhatunk a barátainkkal, marad egy kis plusz olyan dolgokra, melyeket már régen csináltunk, vagy ezer éve szerettük volna kipróbálni.

 

Én például most ültettem életemben először virágot. Eddig úgy éreztem, hogy biztosan csak megölném őket, mint ahogyan általában szoktam, de ezzel a szituációval még nagyobb igényem lett arra, hogy a környezetemet a legoptimálisabbá tegyem, hogy jobban érezzem magam otthon.Emellett elkezdtem egy zárt vlogot gyártani a barátaimnak, ahová minden nap feltöltök valamilyen tartalmat, hogy bearanyozzam a napjukat, hírt adjak magamról.  Persze, én is jól szórakozom egy-egy videó elkészítésével, megvágásával.

 

Természetesen nem csak a barátaim, hanem a ti napjaitokat is szeretnénk/szeretném szebbé tenni: csekkoljátok a Depóvlogot, ahol sok hasznos tanácsunk van például a munkakeresés kapcsán. Készüljetek fel a vírus utáni időszakra is!

#4 Legyen mindennek meg a helye.

 

A home office első szabálya, hogy ne az ágyból dolgozz. Tudom, hogy ezt nem egyszerű betartani, és az órát is sokkal, de sokkal könnyebb még a takaró alól hallgatni, viszont nem túl hatékony.

 

Különítsük el a dolgokat, amennyire csak tudjuk. Legyen meg a helye a munkának/iskolának és az alvásnak is. Így elkerüljük azt is, hogy az óra után még visszaaludjunk egy kicsit, szélsőségesebb esetben akár már az órán elaludjunk.#5 Jegyzetelj!

 

Én egyébként is nagy jegyzetelő vagyok, de most ez még fontosabb, hiszen az online órákon több esély van rá, hogy elterelődjön valami mással a figyelmem. Természetesen nekem is van olyan, hogy óra közben megfőzöm az ebédet, de akkor is lejegyzetelem a fontos dolgokat, még ha addig le is kell tennem az éppen pucolandó krumplit a kezemből.#6 Sportolj otthon!

 

Azt vettem észre, hogy a mozgás most felértékelődött mindenki életében. Hiszen több energia marad az emberekben az állandó otthonülés mellett, az örök bezártságban, ezt pedig jól esik valahogyan levezetni.

 

Most számos online lehetőség van a mozgásra, például a mi depós, csoportos edzőnk is megtartja az óráinkat, attól eltekintve, hogy most nem egy légtérben vagyunk, hanem mindenki a saját kis otthonában, és az instrukciók a laptopom hangszóróján érkeznek.

 

Ezek a lehetőségek különösen azoknak lehetnek lényegesek, akiknek kell egy plusz motiválás, amit az edzők maximálisan biztosítani tudnak. És milyen jó is az, amikor a saját zuhanyzódban fürödhetsz le rögtön az edzés után.

 

Ne legyen kifogás, hogy nincsenek meg a megfelelő eszközök, hiszen tudunk vizespalackból súlyzót csinálni, sőt egy szék is megfelelő edzőtárs lehet.

 

Legyünk kreatívak!

#7 Süss, főzz!

 

Tökéletes alkalom ez, hogy elsajátítsunk új recepteket, vagy egyáltalán a sütés/főzés tudományát. Én imádok a konyhában forgolódni, valamit alkotni, mennyei illatokkal tölteni meg a lakást. És most végre erre tényleg marad időm, energiám.

 

Nem este, munka után kell megcsinálnom, hanem feltehetem két meeting/óra között sülni/főni az ételt. Arról nem is beszélve, hogy rengeteget spórolok azzal, hogy magam csinálom meg az ebédet.#8 Játssz online a barátaiddal!

 

Nekem a legnehezebb a karanténban töltött napokban, hogy nem lehetek a barátaimmal annyit, mint ahogyan eddig. Nem ülhetünk össze munka után egy kávéra, hogy személyesen elmeséljük egymásnak a napok történéseit, vagy hogy boldogítsuk egymást egy társasjáték estén a kedvenc borunk mellett.

 

Ez így sem lehetetlen, csak a személyes kontakt esett ki a történetből egy időre. Szerencsére vannak erre megfelelő platformok, vannak nagyon jó online felületek, ahol lehet társasozni miközben videokonferencián vagyunk a barátinkkal.

 

Nem egyszerű ezt az időszakot megélni, de maradjunk erősek és próbáljuk meg a legtöbbet kihozni ebből a szituációból!

 

Remélem hasznosak voltak a tanácsaim Nektek is, és tudjátok: kitartást és #mossatokkezet!

Babett 


További híreink
7 pontban: hogyan készülj fel az újraindulásra?
június 22.
3 perces olvasmány

Összeállítottunk 7 pontot, amiben leírjuk, hogy mivel tudjátok jobbá tenni a nyaratokat.
Best of Mr Bean
április 22.
3 perces olvasmány

Emlékeztek gyerekkorotokból a mindig vicces, de folyton szerencsétlenül járó Mr. Beanre, aki kedves kis bugyutaságával belopta magát a szívünkbe?
A filmtörténelem legnagyobb bukásai
július 07.
9 perces olvasmány

Mint minden más, úgy a hollywoodi filmipar sem tévedhetetlen: neki is megvannak a maga magasságai és mélységei. Bizony, vannak olyan filmek, amelyek nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!