5+1 társas, ami fejleszti a kreativitást!


Szerinted sem a Ki nevet a végén? vagy a Gazdálkodj okosan a legizgalmasabb társasjáték? Valami olyannal szeretnél játszani, ami azért ettől egy fokkal nagyobb kreativitást igényel, de az Activity-t már unod? Ha az előző kérdésekre igen a válasz, akkor jó helyen jársz, mert hoztunk neked néhány igazán különleges társasjátékot.

Dixit

A Dixit magyar kiadású dobozán az áll, hogy a „határtalan képzelet játéka”, és valóban, ebben a játékban csak a képzelet szabhat határt a kreativitásnak. A játékosok 6-6 olyan kártyalapot kapnak a kezükbe, melyeken elvont vagy többértelmű, varázslatosan szép illusztrációk szerepelnek. Ezekből az éppen aktuális mesélő kiválaszt egyet, és akár néhány szóval, akár egy teljes történettel, leírja az ábrát. Majd a többi játékos is kiválasztja a saját paklijából azt a kártyát, mely legjobban illeszkedik a leíráshoz, a kiválasztott lapokat pedig összekeverik, és ezután következhet a szavazás: vajon melyik volt a mesélő kártyája?

Story Cubes – Sztorikockák

A Sztorikockák, mint ahogy a neve is sugallja, egy nem akármilyen társas. Igazán különleges dobókockákkal játszhatunk, melyeken különböző ábrák szerepelnek, és ezek segítségével kell, hogy történetet alkossunk. A dobó egyedül is kitalálhatja a sztorit, de akár közösen is létrehozhatják a játékosok, kockáról kockára haladva. Az alapkészleten túl, többféle, tematikus készlet és kiegészítő kocka van a piacon, csak győzzünk belőlük válogatni.

Nyilván

Egy igazán csavaros csapatjáték a Nyilván, hiszen pontosan az a célja, hogy a játékosok ne gondoljanak ugyanarra a dologra. Itt is képek állnak a középpontban, szó szerint is: az asztal közepén is a résztvevők számánál eggyel több illusztrált kártyalap szerepel, a játékosok előtt pedig fejenként kettő. A középen és a játékosok előtt heverő lapok között kell asszociációkat képezni, lehetőleg úgy, hogy a többi játékos ne ugyanazzal a lappal állítsa fel a saját párhuzamát. Mások fejével gondolkozni elsőre nyilván nem egyszerű, de hamar bele lehet jönni!

Imagine

Ez a játék Activity-t csak nyomokban tartalmaz, ha valamire, akkor már jóval inkább a Pictionary-re hasonlít, de miről is van szó pontosan? Feladványokat kell ábrákon keresztül bemutatni, csakhogy az Imagine paklija olyan lapokat tartalmaz, melyben átlátszó plasztik lapok vannak illusztrálva. Tehát rajzolni nem kell, csak nagyon jól párosítani, hogy megfelelően körülírjuk a többieknek a megfejtést. Bárhogyan helyezhetjük az ábrákat, és bármennyit felhasználhatunk az áttetsző lapokból, a cél, hogy jól szórakozzunk, és közben kitaláljuk a megoldást.

Concept

Az előzőhöz hasonlóan a Concept is egy Activity-re hajazó társas, ahol szintén ábrák segítségével kell leírnunk a kapott feladványt. Csakhogy ebben az esetben a játéktáblán található, több, mint száz illusztrációval dolgozhatunk, vagyis bőven van miből válogatnunk. A sok kis kép közül kiválasztjuk a szavunkhoz legjobban illeszkedőket, majd egy bábut rakva melléjük írjuk le a többi játékosnak a feladványunkat. Az Imegine-hez viszonyítva némileg korlátozottabbak a lehetőségeink, hiszen a képek nem mozgathatók, de a bábuk lerakásának sorrendje is jó útmutatóként szolgálhat.

+1 Blokus

Végül, de nem utolsó sorban következzen a Blokus. Itt az elvont gondolatok és feladványok világától a térlátás és a stratégia gondolkodás felé sodródunk el. A Blokusban ugyanis az a cél, hogy a kialakított táblára minél több színes elemünket pakoljuk fel, és  ezáltal minél nagyobb területét foglaljunk el rajta. Viszont van benne egy kis csavar is, hiszen nem tetriszszerűen helyezhetjük egymás mellé a kirakósunk darabjait, azoknak csak a sarkaik érhetnek össze. Elsőre igen nehéznek tűnik ez a kihívás, de idővel nagyban fejleszti a vizuális képességeinket és a stratégiai gondolkodásunkat.

Források: gemklub.hu, creativeenso.com

Képek forrása: freepik.com, unsplash.com


További híreink
Húsvét a koronavírus idején. Hogyan?
április 09.
3 perces olvasmány

Mi lesz így a locsolkodással, családi ebédekkel, rokonlátogatással?
Ajándékcsomagolás egyszerűen
december 17.
2 perces olvasmány

Ahogy közeledik a karácsony, úgy lesznek egyre keresettebbek a különböző ajándékcsomagolási ötletek.
Túraetikett, avagy hogyan vedd be bátran a túraösvényt!
november 02.
5 perces olvasmány

Tudtad, hogy a túrázásnak is van etikettje? Mutatjuk, hogy mit és hogyan illik tenned!
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!