Mi fán terem az önkénteskedés?

Az önkénteskedés számos kaput nyithat meg az ember előtt, ám az egyik legfontosabb, hogy életeket változtathatunk meg azzal, hogy segítünk. Ami számunkra kis dolognak tűnhet, az valakinek a világot jelentheti.

Nagy eséllyel már mindannyian sétáltunk el olyan embertársaink mellett, akik kénytelenek az utcán élni, de a jelenlegi gazdasági helyzet is sodorhat családokat komoly veszélybe. Biztosan hallottál olyanokról, akik valamilyen környezeti katasztrófa következtében kerültek nehéz helyzetbe, esetleg a háború elől menekülő családok is eszedbe juthatnak. Ha esetleg a környezetvédelem, az állatvédelem a te asztalod, akkor az önkéntes munka szintén potenciális lehetőség, hogy cselekedj! 

Az önkénteskedés a legjobb módja az emberek megismerésének.

Gondolj csak bele, az önkéntesség nem csupán azoknak óriási segítség, akikért teszel, hanem saját magadnak is hatalmas lehetőség! Olyan emberekkel találkozhatsz, akik hasonlóan gondolkodnak, mint Te, hasonló érdeklődési körrel rendelkeznek, és könnyedén barátságokat köthetsz, és egy nagyszerű közösség tagjává válhatsz!

Találd meg a számodra legmegfelelőbbet!

Az önkéntességben továbbá az a szép, hogy olyan területen tudsz tevékenykedni, amely tényleg érdekel, amelyre nem kötelezettségként, ellenben már-már szórakozásképpen, kikapcsolódásként tudsz tekinteni. Amennyiben nem tudod, hogy milyen lehetőségekben gondolkodj, elhoztunk néhány tippet Nektek!

Segíts a gyerekeknek! Az iskola utáni önkéntes foglalkozások, programok tökéletesek arra, hogy jobban megismerd a fiatalabb korosztályt és egyfajta tanácsadóként segíthess rajtuk. Tanítsd, korrepetáld őket, foglalkozz velük!

Önkénteskedj helyi ételosztóknál! Mindenképpen gondolni kell azokra is, akik az utcára kényszerülnek, állj be ételosztókhoz és segíts ott! Az ilyen jellegű szervezeteknél mindig jól jön néhány segítő kéz.

Segíts az egészségügyben! Kétségkívül, mindannyian ismerünk olyanokat, akik valamilyen betegséggel küzdenek, amennyiben célként tekintesz a beteg életének szebbé tételére, akkor ne habozz és keresd fel a Vöröskereszt valamely szervezetét és érdeklődj!

Önkéntes munka politikai kampányokban! Amennyiben érdekel a politika, az önkéntesség erre is lehetőséget nyújt: megismerheted hogyan működik egy politikai kampány lebonyolítása. Kampányolhatsz az általad szimpatikusnak tartott polgármesternek, körzeti jelöltnek, pártnak.

Segítsd a környezetednek! Abban az esetben, ha az emberekkel való foglalkozás nem a te tereped, ellenben a környezet szerelmese vagy, akkor keress fel környezetvédő szervezeteket, és segíts a környezet megtisztításában: legyen szó szemétszedésről, a vizek megtisztításáról vagy éppen egyéb irodai feladatokról! Garantáltan megtalálod a Neked való pozíciót.

Játssz, sétálj, foglalkozz menhelyi állatokkal! Számos menhely sorsa az önkéntesektől függ, hiszen sok esetben ők azok, akik etetik, itatják az állatokat, akik takarítják a kisállatok helyeit. Az ilyen jellegű szervezetekben mindig szükség van segítő kezekre, így, ha szíveden viseled a kisállatok sorsát, ne habozz! Jelentkezz és cselekedj!

Találd meg azt, ami leginkább passzol a napirendedbe!

Abban az esetben, ha már egyértelműen tudod, hogy melyik az a terület, amely érdekel és amelyben szívesen végeznél önkéntes munkát, eljött annak az ideje, hogy eldöntsd, hogy mennyi időt tudsz rászánni! Vannak olyan szervezetek, amelyek fix időrenddel dolgoznak, de amennyiben ez nem fér bele a mindennapjaidba, ne csüggedj! Számtalan szervezet tud akár egy napos munkát is adni, amelyet aztán könnyedebben tudsz beilleszteni a napi rutinodba! Amennyiben sokkal több időd van – akár a nyári szünet adta szabadidődben – akkor akár heteket, de akár hónapokat is eltölthetsz önkéntes munkával. Ezeket nevezzük önkéntes szolgálatoknak, amelyek alternatív programot kínálnak akár az egész nyárra!

Terjeszd ki a látóköröd, fejlődj és tanulj!

Az önkéntesség nagyszerű lehetőséget kínál arra, hogy tudásanyagot szerezz az életről! Megtanulhatod, hogy milyen a hatékony csapatmunka, hogyan érdemes elérni a célkitűzéseket! Az egyik legjobb mód arra, hogy megtudd, hogy miben vagy a legjobb, komoly önismeretre tehetsz szert! Az önkéntes munka esetleg abban is segítségedre lehet, hogy a későbbiekben el tudd dönteni, hogy milyen irányba szeretnél továbbtanulni, majd dolgozni.

Példamutatás

Ha önkéntes munkát végzel, az számtalan előnnyel járhat! Az egyetemen plusz pontként tarthatják számon, továbbá az egyes állások esetén is pozitív képet mutat rólad. Csináld szívvel, lélekkel, hiszen ezáltal olyan képet festhetsz magadról, mint egy olyasvalaki, aki megbízható, felelősségteljes és aki képes kötelezettséget vállalni. Azt fogja rólad sugallani, hogy hajlandó vagy tenni egy bizonyos cél érdekében, például azért (is), hogy a világ jobb legyen! Az erőfeszítésed mindenképpen értékelni fogják!

Hol jelentkezhetsz?

Szerencsére rengeteg választási lehetőség közül válogathatsz! Keress az interneten, kutass a közösségi felületeken! Hívj fel különböző szervezeteket és érdeklődj! Amennyiben felhívsz egy szervezetet, akkor nagy eséllyel egy önkéntes koordinátorral kell beszélgess. Hogy ne érjenek váratlan meglepetések, érdemes magadban megválaszolni a következő kérdések valamennyiét.

  • Miért éppen arra a szervezetre esett a választásod?
  • Mit tudsz a szervezetről?
  • Mennyi időt tudsz önkéntes munkára szánni?
  • Milyen területek érdekelnek?
  • Van valami különleges képesítésed, képességed?
  • Hogyan tudsz eljutni a szervezet központjához?

Megeshet, hogy behívnak egy interjúra, de ne félj! Lényegében csak arról van szó, hogy szeretnének személyesen is megismerni. De érdemes lehet Neked is néhány fontos kérdéssel előállni!

  • Mit várnak el tőled, amennyiben önkéntesnek állsz?
  • Szükséges bárminemű tréning vagy tanfolyam elvégzése?
  • Hány másik emberrel kell együtt dolgozz?
  • Heti vagy havi szinten mennyi ledolgozott órát várnak el?
  • Hidd el, az önkéntesség Neked is számtalan pozitívummal jár! Élvezd azt, hogy cselekedhetsz, hogy segíthetsz! 

 

Forrás: https://www.kamaszpanasz.hu/hirek/lelek/3718/onkentes-munka

Képforrás: www.unsplash.com; www.pexels.com

 

 


További híreink
Ments ételt!
október 25.
4 perces olvasmány

A környezettudatos, vagy úgynevezett „zöld” életmódnak rengetek különböző eleme van, sokra ezek közül talán nem is gondolnánk.
A legérdekesebb munkahelyek: TOP lista a Depótól
október 07.
4 perces olvasmány

Vajon milyen lehetőségeket tartogat számunkra a piac?
A piramisok csúcsán, innen és túl – Mi az az MLM?
július 09.
5 perces olvasmány

„Van egy remek üzleti lehetőségem a számodra..."
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!