Követésre érdemes YouTube-csatornák, amikből még tanulni is lehet

A YouTube általában a szórakozással, kikapcsolódással, unaloműzéssel kapcsolódik össze a fejünkben, de lehet tanulásra, információ gyűjtésre is használni. A legjobb pedig, amikor ez a két funkció összekapcsolódik, és szórakozva tanulhatunk. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány csatornát, akiket érdemes lehet követni, ha különböző témákban bővítenéd a tudásodat. A csatornák közül több angol nyelven van, de ez ne tántorítson el, ha nem is érzed teljesen magabiztosnak magad a nyelvben, ez jó gyakorlási és fejlődési lehetőséget kínál. Magyar nyelvű csatornák is felkerültek a listára, de itt is igaz, hogy angolul sokkal több tartalom és csatorna elérhető, mint csak magyarul.

Az első ajánlásunk a Kurzgesagt-csatorna. Itt tíz perc körüli animált videókat találhatsz változatos témákban. A leírásuk szerint a céljuk, hogy érhetően bemutassák a minket körülvevő világot. Elsősorban természettudományhoz kapcsolódó kérdéseket dolgoznak fel és magyaráznak el. Vannak mások mellett orvosi témákkal, biológiával és a világűrrel foglalkozó videók, és egész lejátszási listáik. De beszélnek az emberi lát különböző jelenségeiről is, mint a magány, védőoltások, öregedés, öntudat vagy műanyagszennyezés. Egy komplett lista pedig a jövőről, és ennek lehetséges elemeiről szól. Beszélnek a gépesítésről, megfigyelő rendszerekről, de a civilizáció végének sokat emlegetett problémáját is terítékre vették már. A színes, izgalmas animációk pedig még izgalmasabbá teszik a témákat. Számos más nyelv mellett a videókhoz magyar felirat is elérhető, így bárki számára érhető.A következő csatorna a Chubbyemu, amely orvosi eseteket dolgoz fel. A videókon keresztül a néző jobban megismerheti az emberi szervezet működését. A videók készítője magyarázatot is fűz az olyan kifejezésekhez, kémia vagy orvosi szakkifejezésekhez, ami a szakterületen kívüliek számára ismeretlen lehet. Bár ez egy nagyon specifikus témát helyez a fókuszba, érdekes lehet olyanoknak is belekóstolni, akiknek nem az egészségügy a fő érdeklődési köre.

A magyar YouTube világából is érdemes ismeretterjesztő tartalomgyártókat kiemelni. Ezek közül talán a legismertebb a Tanulom Magam. Ez a csatorna elsősorban az emberi testi és lelki, társadalmi működéseit veszi górcső alá. Vannak itt tabu döntögető tartalmak a szexről, videók a mentális betegségekről és étkezési zavarokról, illetve különböző mentális folyamatokat is igyekszik közérthetően megmagyarázni. Valóban sokat tanulhatunk itt magunkról, de egymásról, és a környezetükről is. Ezek a videók hosszabbak, 20-30 perc körül mozognak, ami lehetőséget ad arra, hogy jobban felszínre kerüljenek és érthetővé váljanak a kisebb részletek is egy-egy témán belül. 
Az Ideológiák Tárháza szintén egy magyar csatorna, amely a különböző politikai ideológiákat mutatja be. A fő téma mellett feldolgoz történelmi eseményeket, jelentős személyeket, vallásokat, és egyéb társadalmi témákat is. A csatorna nem csak magákat az általános politikai ideológiákat taglalja, de készített videókat a különböző Magyarországon működő pártok ideológiájáról is. Ezek a tartalmak kifejezetten hasznosak, hogy az egyes kifejezéseken és a hozzájuk rendelt konnotációkon túl jobban megértsük és átlássuk, hogy valójában mit is ígérnek az egyes pártok, ezáltal pedig jobban átlássuk a magyar politikai színteret. A videók általában 15-30 perc körül mozognak, viszont vannak hosszabb tartalmak is; jellemzően az egyik vagy másik ideológiát követő személlyel készített interjúk.

A harmadik magyar csatorna pedig a Hogyan működik? Röviden-Tömören. Ahogy az a csatorna leírásában is olvasható, a tartalmuk esszenciája a „tudományos ismeretterjesztés animációs formában”. Változatos témákat dolgoznak fel az időutazástól, a természeti folyamatokon és a világűrön át egészen az atomokig. A csatornán található videók jellemzően 10 perc alattiak, így lehetőséget adnak egy téma legfontosabb elemeinek megértésére anélkül, hogy túlságosan nagy mélységekbe merülnének.

Sok témában vannak specifikus csatornák a YouTube-on mind magyar, mind angolul, amelyek a téma iránt érdeklődőknek nyújtanak részletesebb ismereteket. A magyar csatornák közül ilyen például Mogyorósi Csaba, aki napi vlogokon keresztül mutatja be a világ közeli és távoli pontjait. Egészen sok kisebb és nagyobb követő számmal rendelkező csatorna van, akik bűnesetekről készítenek videókat, például Szabó Beatrix vagy Random magyarul.

Számos témában és stílusban bővíthetjük a tudásunkat a YouTube segítségével, és unaloműzés ellen sok szertettel ajánljuk. A videós formátum talán segíti is a megértést, vagy a tudás megmaradását azáltal, hogy nem csak olvassuk, hanem halljuk és látjuk is az információkat.

Képek forrása: unsplash.com

 


További híreink
Filmértékelő oldalak harca
március 10.
4 perces olvasmány

Szerinted is időpocsékolás megnézni egy olyan filmet, ami nem ugorja meg azt a bizonyos lécet? Ha igen, tarts velünk, mert bemutatunk pár filmértékelő oldalt, amik segíthetnek a szűrésben.
Last minute tojásfestési tippek és kreatív ötletek
április 21.
2 perces olvasmány

Húsvét vasárnap van, és rájöttél, hogy elfeledkeztél a tojásfestésről? Nincs otthon festék? Gond egy szál se! Íme pár tipp, amivel a konyhában fellelhető dolgokkal is színezheted a tojásokat.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!