A koffein a barátunk, de jóból is megárt a sok!

Sokak mindennapi rutinjának része a kávé vagy más koffeintartalmú ital. Mint a legtöbb élelmiszer esetében itt is igaz, hogy a mértékletes fogyasztás nem okoz problémákat és nem jár egészségügyi kockázattal. Akkor alakulhatnak ki kényelmetlen, esetenként káros tünetek, amikor az ajánlott mennyiséget rendszeresen túllépjük. Felnőttek számára az előirányzott napi koffein mennyiség 400 mg. Vannak természetesen az átlagostól eltérő helyzetek. Például terhesség vagy szoptatás esetén a javasolt mennyiség a normál eset fele, 200 milligramm vagy kevesebb. Fontos észben tartani azt is, hogy koffein nem csak a kávéban van. Megtalálható teákban, csokiban, és ezeknél potenciálisan sokkal nagyobb mértékben energiaitalokban is.Egy csésze (megközelítőleg 230 ml) kávéban átlagosan 80-100 milligramm koffein van. Ehhez képest ugyanennyi energiaitalban átlagosan 40-250 milligramm koffein lehet. Mivel ekkora a különbség az alsó és a felső érték között, kiemelkedően fontos ezeknél az italoknál elolvasni a tájékoztató címkét, hogy tisztában legyünk vele, az ajánlott mennyiség tizedét vagy több, mint felét visszük be éppen a szervezetünkbe. A zöld és fekete tea is tartalmaz a kávénál kisebb mennyiségben koffeint, így alvás előtt nem ajánlott ezeket sem fogyasztani. Fontos még megemlíteni, hogy a koffeinmentesként eladott termékek esetében előfordulhat, hogy valójában nem mentesek ettől, csak csökkentett mennyiségben tartalmazzák, ami egy újabb ok az összetevők figyelmes elolvasására. Míg felnőttek számára a lefeljebb 400 mg biztonságos mennyiség, gyerekek esetében nem ajánlott koffein fogyasztása, és a számukra meghatározott még biztonságosnak tekinthető mennyiség sokkal alacsonyabb, testsúly kilónként 2,5 mg.Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a tüneteket, amik túlzott koffeinfogyasztásra utalhatnak gyerekek vagy felnőttek esetében is. Amellett, hogy más okai is lehetnek ezeknek a tüneteknek, amennyiben ezeket érzékelnéd, tekintsd át a napi koffeinfogyasztásodat is, hátha ez okozza a kellemetlenségeket.A koffein a központi idegrendszerre gyakorol hatást, ezért túlzott fogyasztása vezethet az idegrendszer túlstimulálásához is. Ez megnyilvánulhat remegésként esetleg idegességként is. Ha valaki egyébként is szorong, annak kevesebb kávé is jelentősen megnövelheti a szorongás érzetét. Gyorsabban ver a szívünk koffein fogyasztásakor és ha egyszerre viszünk be sokat a szervezetünkbe a légzésünket is felgyorsíthatja, amik kifejezetten pánik jellegű tünetek. A különböző hormonokra is hatást gyakorol. Többek között adrenalin termeléséhez vezet, amitől a szervezet üss vagy fuss állapotba kerül. Ha túl hosszan tartjuk ebben az állapotban, azt is folyamatos stresszként élhetjük meg. Ezzel együtt a fáradtságot jelző hormont is blokkolja, így a szervezetünk nem érzékeli a fáradtságot. A stressz és szorongás érzetével együtt frusztrációhoz és könnyű irritáltsághoz is vezethet a túlzott koffeinfogyasztás. Ugyanazok a hormonok hatnak ezekre az érzésekre is.  
A fáradtsághormon blokkolása miatt a koffein nehezítheti az elalvást amennyiben az alváshoz túl közel vagy túl nagy mennyiségben fogyasztjuk, és nem tud időben kiürülni a szervezetből. Így nehezítheti azt is, hogy kellő mennyiségűt és minőségűt aludjunk éjszaka, ami aztán másnap csak tovább kialvatlansághoz és fáradtsághoz vezet. Befolyásolhatja az alvási rutinunkat is a koffeinfogyasztás, hiszen annak megfelelően tudunk aludni, hogy mikor múlik el a hatása. Amennyiben a szervezetünk nagyon hozzá van szokva, az is könnyen előfordulhat, hogy mikor elmúlik például a reggeli kávé hatása kora délutánra, sokkal fáradtabbnak érezzük magunkat.
Emésztési problémákhoz is vezethet a túlzott koffeinfogyasztás, mert kémiai reakciók során savak termelésére ösztönzi a bélrendszert. Alacsony mennyiségben ez nem jelent problémát, viszont, amikor túl sokat fogyasztunk, az nagyon megnöveli a keletkezett sav mennyiségét hasfájáshoz vezetve. Sokak számára pozitív hatása a koffeines italoknak, hogy segítik a bélmozgást az általuk termelt gyomorsavak. Biztonságos mennyiség mellett ez csak egy pozitív mellékhatás, túlzott fogyasztás esetén viszont hasmenéshez vezethet.

A kávéfogyasztás nem kifejezetten vezet függőséghez. Túlzott koffeinfogyasztás viszont kialakíthat hosszú idő alatt ehhez hasonló reakciót. Jelentősen befolyásolja az egyén szokásait, és hiányérzetet, vágyakozást kelt a hiánya. Ezen túl viszont nincsenek más függőségekhez hasonló negatív hatásai. A koffeinről való leszokás, esetleg a napi bevitel gyors csökkentése előidézhet fejfáját. Ezzel párhuzamosan a koffein fogyasztása is előidézhet fejfájást, így gyakori fejfájás esetén érdemes ennek elhagyásával, vagy legalább a bevitt mennyiség csökkentésével kísérletezni. 
Túl sok koffein magas vérnyomáshoz és gyors szívveréshez is vezethet. A vérnyomás megemelése átmeneti tünet, addig tart, amíg a koffein hat a szervezetre. Amikor hatása megszűnik, a vérnyomás is visszaáll normálisra, így a legtöbb emberre nem jelent veszélyt. Szívbetegek, magas vérnyomással diagnosztizáltak, illetve stroke-ot elszenvedett személyek esetében nagyobb veszélyt jelent, így fontos mérsékelniük a koffein fogyasztást, illetve kezelőorvosukkal konzultálni a számukra biztonságos mennyiségről. A koffein fogyasztáshoz is hozzászokik a szervezet, így az azt rendszeresen fogyasztók vérnyomását kevéssé emeli meg. Nagyobb hatást gyakorol azokra, akik nem fogyasztják rendszeresen, vagy hirtelen nagy mennyiségben juttatják be a szervezetükbe. A szív ritmusára és szívverés sebességére vonatkozó kutatások nem nyújtanak egyértelmű eredményt arra vonatkozóan, hogy ez megváltozik-e a koffeinfogyasztáskor. Amennyiben mégis ennek a megváltozását éreznéd, fordulj szakemberhez, hiszen a biztonság a legfontosabb!
A mérsékelt koffeinfogyasztásnak hangulatjavító, emésztést segítő hatása is van amellett, hogy pozitívan hat a fizikai és mentális teljesítményre. Akkor okoz inkább kellemetlen mellékhatásokat, amikor túl nagy mennyiségben visszük be a szervezetünkbe. Mentális és fizikai egészségünk érdekében tehát érdemes mértéktartónak lenni ezen a területen is, de egyáltalán nem szükséges a koffeintartalmú italokat teljes mértékben száműzni az étrendünkből, életünkből. Amennyiben a felsorolt mellékhatások valamelyikét vagy együttesét tapasztalod, gondold át a napi fogyasztásodat a koffeinre fókuszálva és szükség esetén csökkentsd a bevitt mennyiséget, kétség esetén pedig fordulj orvosodhoz!

írta: Csóka Anna

források: verywellhealth.com, healthline.com

képek forrása: unsplash.com

 


További híreink
Ismeritek a pesti kertmozikat?
augusztus 28.
3 perces olvasmány

Mindannyian sok filmben láthattuk már, ahogyan az emberek üldögélnek egy pléden, visznek magukkal különböző finomságokat és filmet néznek a csillagok alatt.
Miért vált a fiatal generáció ennyit munkahelyet?
október 10.
5 perces olvasmány

Valószínűleg Neked is van már több ismerősöd, aki a sokdaik munkahelyet fogyasztja, de miért lehet ez így? Mutatjuk!
NYÁRZÁRÓ PROGRAMOK BUDAPESTEN
augusztus 31.
1 perces olvasmány

Szeretnéd még kihasználni a nyár utolsó pillanatait? Megkezdődött a suli, de regisztrációs héten belefér még egy kis szórakozás? Összegyűjtöttünk pár kiváló nyárzáró rendezvényt Budapesten.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!