Divat, fotók és egy legendás királynő - 5 szegedi tárlat, amit érdemes megnézni

Több, Pestről érkezett tárlat Szegeden is megtekinthetővé vált, de új kiállítások is érkeztek a városban. A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk pár érdekesnek ígérkező tárlatot, ami jó program lehet a hideg őszi napokra.Sisi – Királyné feketén-fehéren

A „magyarok királynéja”, azaz Sisi életéről nyílt kiállítás a Móra Ferenc Múzeumban. A tárlat célja bemutatni Erzsébet királyné mindennapjait, életének fontos szereplőit és eseményeit, illetve a halála körülményeit. A kiállításon az a ruhaderék is látható, amelyben 1898-ban merénylet áldozata lett. A királynét egy élesre hegyezett reszelővel szívtájékon szúrták, de a sérülést nem vették észre azonnal, mivel a királyné a szoros fűzője miatt nem érezte azt. Kezdetben azt hitték, hogy a támadó csak Sisi óráját akarta ellopni és Erzsébet királyné csak később, egy hajó fedélzetén lett rosszul. Bár orvosi kezelés alá került, de életét már nem tudták megmenteni. A feljegyzések szerint életének utolsó mondata magyarul hangzott el: „Mi történt velem?”

A kiállítás 2021. december 31-ig látogatható.

Horizont

A kortárs hazai képzőművészet reprezentációja a Horizont tárlat, ahol a fiatal, középkorú és idősebb képzőművészek alkotásai is láthatóak. Ezzel a szegedi kiállítás szinte a magyar képzőművészet ünnepének is tekinthető a MAOE (Magyar Művészek Országos Egyesülete) szervezésében.

A mintegy 600 alkotó művében különböző művészeti ágak és stílusok keverednek egymással, a tárlat 2021. november 14-ig látogatható a REÖK-palotában.

Bagossy Levente – Színház Térhódítás

A Jászai Mari- és Hevesi Sándor-díjas díszlettervező több, mint ötven színházi produkcióhoz tervezett díszletet harmincéves pályafutása alatt. A kiállításon ezek közül majdnem húsz, válogatott makettet tekinthetnek meg a látogatók a REÖK-palotában.

A makettek és a kellékek révén az érdeklődők elrepülhetnek a Vígszínház, a Thália Színház de akár a Pécsi Nemzeti Színház falai közé, illetve két, szegedi előadás díszlete is látható a tárlaton. A kiállítás apropója a Szegedi Nemzeti Színház „Nagyon, nagyon, nagyon sötét dolog” című produkciója, amihez szintén Bagossy Levente tervezte a hátteret. A makettek rendkívül részletgazdagok, amivel gyakorlatilag képzőművészeti alkotásokká válnak. Látható többek között a Carmen, a Don Giovanni és a Függöny fel produkciók kicsinyített mása is. A kiállítás 2021. november 14-ig várja a látogatókat.

Rotschild Klára – Divatkirálynő a vasfüggöny mögött

A legendás divattervező életéről és munkásságáról a Fekete házban készült tárlat. Rotschild Klára ruhakölteményei mellett egy arany karkötőt is megtekinthetnek a látogatók, melyet a tervező állítása szerint Faruk egyiptomi királytól kapott ajándékba. A tárgyak mellett pályafutásával és mindennapjaival is meg lehet ismerkedni.

Magyarországon sok évtizeden át Rotschild Klára jelentette a divatot, szalonjába a legmagasabb rangú állami vezetők és politikusok feleségei jártak. Ő álmodta meg többek között Horthy Miklós feleségének menyasszonyi ruháját, de az egyiptomi király, vagy a perzsa sah is a vásárlói között volt. A ’divatkirálynő’ néven is emlegetett Klára a vasfüggöny mögött is folytatta munkásságát, az állami Különlegességi Női Ruhaszalon művészeti vezetőjeként. Ekkoriban Kádár János felesége is hordott tőle ruhákat – ezek közül is kiállítottak egy kosztümöt a Fekete ház emeletén. Összesen 21 ruhadarab látható, az archív divatbemutató részletek és visszaemlékező interjúk mellett.  

A látogatók 2021. december 31-ig láthatják a kiállítást.

A bomlás virágai – fejezetek a Hórusz Archívumból

Kardos Sándor operatőr fotográfiai gyűjteményéből szintén a Fekete házban nyílt kiállítás. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr privát fotógyűjteményből rendezett tárlaton 50 kép látható. Az 5. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál életműdíjasa amatőr fényképgyűjtőként kezdte, a kollekció viszont az évek alatt milliós nagyságú lett.

„Az amatőrök kezén milliószámra készülnek fotográfiák, remekmű születhet anélkül is, hogy ezt akár a fotós, akár a képen szereplő ember észrevenné. A kiválasztás szempontjából pedig közömbös, hogy a mögöttes tartalom felismerése az exponálás előtt vagy után, esetleg évtizedekkel később jött létre.” – mondta az operatőr.

A tárlaton látható fotók egyik leggyakoribb alkotóeleme a hiba, akár egy tévedés akár rongálódás miatt. De olyan képek is vannak, ahol az alkotók utólag cenzúráztak, például kivágtak, letakartak vagy átsatíroztak egy régi szerelmest.

Az érdeklődők 2021. december 31-ig nézhetik meg a képeket.

Források: moramuzeum.hu, szinhaz.online.hu, szegeder.hu; Képek forrása: Canva.com


További híreink
Webshopok- miről ismerszik meg az átverés?
február 21.
4 perces olvasmány

Egyre több hazánkban is a webshop, de miről ismerheted meg azokat, ahol eredeti terméket kapsz nehéz munkával megkeresett pénzedért?
Győzni jöttem, de jó lesz a kettes is!
február 19.
6 perces olvasmány

Azonban biztosan mindenkinek van egy-egy emlékezetes vizsgája az elmúlt időszakból, ami többször is visszatér (rém)álmaiban, és a fejéhez kap, amikor eszébe jut.
Legszebb őszi kirándulóhelyek Magyarországon
október 02.
3 perces olvasmány

Rengeteg olyan hely van Magyarországon, ahol még biztosan nem jártunk, azonban érdemes lenne!
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!