Másnap? Csakis másnak!

Amennyiben nem szeretnél már-már kínzó másnapossággal ébredni, érdemes az alábbi másnaposságot elűző módszereket szem előtt tartani, kiváltképpen most, a Szilveszterhez közeledve.

Kezdjük egy kis elmélettel! A másnaposság lényegében az alkoholos italok túlzott bevitele után fellépő fizikai és érzelmi állapot. Miután az alkohol bekerül a szervezetbe, addig kering benne, míg fel nem szívódik. Ez a folyamat akár 24 órát is igénybe vehet, amely során a test minden porcikáját átjár az alkoholos ital. A fogyasztást követően kezdődik meg a kijózanodás szakasza, amelyet a köznyelvben csak másnaposságként tartunk számon.

A másnaposság a szervezet vízhiányos állapotának a következménye, ugyanis az alkohol dehidratáltságot okoz, avagy kivonja a szervezetből a vizet. Ha az éjszakai buli alatt nem figyelünk arra, hogy 1-1 pohár alkohol között vizet, vagy némi gyümölcslevet juttassunk a szervezetünkbe, akkor nagyobb eséllyel számíthatunk kellemetlen másnapra.

A másnaposság erőssége több tényezőtől is függ. Nemtől, súlytól, testfelépítéstől és az életkortól is függ, hogy kinek milyen az alkoholhoz való hozzáállása, azaz, hogy ki mennyire van hozzászokva az italozáshoz. Az egyéni tűrőképesség és a vegetatív rendszerünk is meghatározza a másnaposság mértékét. Vannak, akiknek elég csupán egy pohár, míg vannak, akiknek egy egész üveg sem. 

Ami a legjelentősebb tényező: az elfogyasztott italok mennyisége és minősége! Minél tisztább alkoholt iszunk, annál nagyobb az esélye annak, hogy megússzuk a másnapot, míg az eltérő alkoholos italok keverése komoly fizikai és érzelmi tüneteket produkálhatnak másnap.

Na, de most érünk el a cikk lényegi részéhez, avagy mit tégy a gyakorlatban, ha el akarod kerülni a másnapot! Természetesen a legegyszerűbb módja, hogy nem iszunk, más esetben érdemes az alábbi tanácsokat megfogadni:

  • Alkoholos ital fogyasztása előtt érdemes enni! Célszerű minél zsírosabb és lassabban felszívódó ételeket juttatni a szervezetünkbe.
  • Semmiképpen sem hirtelen, ellenben fokozatosan igyunk! Mint, ahogyan a hirtelen bevitt ételmennyiség is gondot okozhat a szervezetben, éppúgy az ital is!
  • Érdemes nem keverni az alkoholokat! Célszerű egyszerre csak egy fajtát fogyasztani.
  • Az éjszaka folyamán a lehetőségeinkhez mérten együnk többször! Legyen valami, ami felszívja az alkoholt.
  • 1-1 pohár ital között törekedjünk arra, hogy vizet vagy gyümölcslevet fogyasszunk!

Amennyiben a fentebb felsorakoztatott tanácsok nem lettek volna elegendőek, és beütött az előző esti buli, akkor sincs minden veszve! Fogyassz sok folyadékot, így a szervezet képes visszanyerni a hidratáltságát! Jótékony hatással bírnak a savanyú ételek, ugyanis enyhíteni tudják a meggyötört gyomor kellemetlen tüneteit. Lehetőség szerint pihenj sokat, vegyél hideg fürdőt és igyál kávét!

Forrás: www.testiny.hu

Képforrás: www.pexels.com

Írta: Kis Zoltán 

 


További híreink
Tagságérvényesítés 2020/21 I. félév
október 05.
3 perces olvasmány

Azért, hogy a 2020/21-es tanévben/ I. félévben is dolgozhass Meló-Depós diákként, nagyon fontos, hogy ne felejtsd el érvényesíteni a tagságodat.
Turistaként Budapesten
március 14.
3 perces olvasmány

Ha látogatóba érkezel, akkor Közép-Európa egyik legszebb városának életébe csöppensz. Ha pedig itt élsz, akkor is érdemes néha megállni egy percre, és rácsodálkozni a városra.
KIN kupa 2019 - Mi ott leszünk!
május 13.
2 perces olvasmány

Olvasd el, hogy miért érdemes ellátogatnod!
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!