Zavar az erőben, az önéletrajz körül

Már többször írtunk arról, hogy mik a jó CV kritériumai, sőt a lehetséges hibákra is felhívtuk már a figyelmet. Eljött az ideje most annak, hogy konkrét, megtörtént eseteken keresztül mutassuk meg, hogy milyen típusú bakizókkal találkoztunk már pályafutásunk során.

A figyelmetlen

 

Többször kaptunk már önéletrajz helyett valami egészen más fájlt: egyszer például egy receptgyűjtemény érkezett, máskor meg számvitel feladatok. Az is gyakori, hogy mellékelten nem kapunk semmit, s aztán hiába írunk az illetőnek, soha többé nem válaszol. Talán azóta is az önéletrajzát keresi?

Az önéletrajzíró - szó szerint véve, tollal


Tulajdonképpen félrevezető maga a kifejezés, hogy önéletrajzírás, hiszen általában gépelni szoktuk. Már aki… Kaptunk már CV-t vonalas füzetbe kézzel írva, lefotózva, igényesebbektől szkennelve. Elolvastuk, már amelyiket sikerült, de számítógépismereteket igénylő munkához jobb a gépelt verzió. Persze, ha valakinek erre nem adódik lehetőség, akkor kézzel is meg lehet szerkeszteni a dolgot, de érdemesebb egy szépíró ismerőssel.A nemm hejeseniró

 

Nem is akarjuk megszámolni, hányszor láttunk olyat, hogy elgépelés volt a névben. A másik, hogy az iskolák megnevezését sem tudta helyesen leírni több jelentkező, pedig a Google segít, ne féljünk használni! Most szólunk, hogy a Szegedi Tudomány Egyetemet nem így írják, nem is Tudományi Egyetemnek, sőt a Közép Iskolát sem külön.

Érdemes felcsapni a bizonyítványt, és egy helyesírási szótárt is.

A jó benyomást kelteni akaró

 

Ha már valaki fotót tesz az önéletrajzába, akkor azt gondolnánk, hogy olyat választ, amivel vonzóvá tudja tenni magát a HR-es szemében. Naiv gondolat… Előfordult már egy ajtóban álló sötét alak, kiskedvenccel fotózkodó, rumlis háttér előtt szelfiző, strandolós nyári, kabátos-sapkás téli, ijesztően bemutató, vicsorgó, rémisztően vigyorgó, kéjesen mosolygó, maffiózóra hajazó, fejjel lefelé fordított, barátokat képről levágó, stb. Széles a tárház, mindegyik nyerő volt a maga módján, már, ami azt a pillanatot illeti, amit emlékezetessé tettek a pályázók a fényképeikkel.

A rejtélyes

 

Értjük mi, hogy védeni kell a személyiségi jogokat és az adatokat, de mit kezdjünk valakivel, aki nem ad meg valódi, működő elérhetőséget„Ez a szám nincs hozzárendelve egyetlen előfizetőhöz sem.” A kedvenc mondat, melyet a telefoncsörgés helyett meghallhat egy HR-es.

 

Be kell valljuk, nem fogadtunk fel magánnyomozót, hogy megtaláljuk.

A szűkszavú

 

Van, aki spórol a karakterekkel, s az elérhetőségen túl a munkatapasztalatokat elintézi annyival, hogy beír egy-két munkakört, de hogy azokat hol és mikor töltötte be, az titok marad. És sok minden más is.




A bőbeszédű

 

Az előbbi ellentéteként pedig van, aki az óvodától kezdve mindent leír, nehogy megsértődjön valaki, mert kihagyta. A leghosszabb, egy 6 oldalas CV volt, amit olvastunk, bár itt nem voltak irreleváns infók, csak minden bőven ki volt fejtve benne. Túlságosan bőven.

Az önkritikamentes

 

Ha például nem tud valaki egy épkézláb mondatot összerakni, akkor nem hisszük el neki, hogy tényleg jól kommunikál. A precizitást és a jó helyesírást is sokan említik olyanok, akiknek a CV-je tele van hibákkal. Ide tartoznak azok is, akik láthatóan gyenge számítógépes kompetenciákkal magas színvonalú adminisztrációs munkákra jelentkeznek.

 

Ha grafikus szeretnél lenni, akkor sokat dob a latba, ha photoshopban szerkeszted meg a CV-t és látszik is rajta, hogy foglalkoztál vele. Az adminisztrációs munkák esetében az *eglélpet zsavak* nem jelentenek jó pontot, de ugyanilyen hátrány lehet az is, ha valaki több éve meg sem szólalt egy nyelven, amit viszont magabiztosan feltüntet az életrajzban.A túltoló

 

Ez a kategória mindenki, aki, ha füvet nyírt nyáron, azt is úgy tudja előadni, mintha tapasztalt cégvezető lenne, de amúgy is szuperképességei vannak, csak kell a pénz, hogy ne kelljen bűnöznie ilyen kompetenciákkal. Nem akar egyből vezetői pozíciót sok pénzért, kevés munkával, de amúgy de.


Reméljük, feldobtuk a napotokat ezzel a néhány példával. Sok sikert kívánunk az önéletrajzotok összeállításához!

Gyűjtsetek tapasztalatot, hogy tartalmasan tudjátok megtölteni az önéletrajzotokat! Nézzetek szét munkáink között! 


Képek forrása: www.pixabay.com


További híreink
Mire jó a gap year?
szeptember 26.
5 perces olvasmány

A gap year az Egyesült Államokból terjedt el, de napjainkban már Európában is egyre nagyon ismertségre tesz számot az ötlet a fiatalok körében. Lássuk, hogy mi is ez pontosan!
Mit NE írjatok bele az önéletrajzotokba?
május 03.
2 perces olvasmány

Mit NE írjatok bele az önéletrajzotokba? Cikkünkből minden kiderül!
Szakmák, amiket már csak hírből ismerhetünk
október 08.
4 perces olvasmány

A technikai fejlődés miatt folyamatosan új szakmák teremtődnek, emellett viszont rengeteg régi állás merül feledésbe.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!