Felejthetetlen élményekkel vár a magyar vidék!

Különleges helyszínek és programok nemcsak a fővárosban vannak, hanem szerte az országban fellelhetők. Ha szeretnéd ezeket felfedezni, és egy ki ihletet meríteni ahhoz, hogy minél izgalmasabb kikapcsolódási formát találj, akkor olvass tovább!

Szépség a köbön

Hazánkban is szép számmal megtalálhatók olyan elképesztően gyönyörű helyek, melyekről első látásra el sem hinné az ember, hogy Magyarországon vannak. Az egyik ilyen lehengerlő látványt például az egerszalóki sódomb nyújtja, amit a föld mélyéből feltörő hévízforrás formált, éppen ezért mellette üzemel a község termálfürdője is, amiben érdemes megmártózni, ha már ott vagyunk. A sódomb valóban lenyűgöző képződmény, a világon csak két helyen található még ehhez hasonló, ezért semmiképpen ne hagyjuk ki a bakancslistánkról!

Egészen más módon gyönyörködteti a szemet a tihanyi levendulás, amiről szintén nehéz elhinni, hogy nem Franciaországban, hanem a Balaton mellett helyezkedik el, de bizony ezek a csodálatos virágok nálunk is jól érzik magukat. A lila, hullámzó virágtengerből meghatározott mennyiséget szüretelhetünk is, de akár vásárolhatunk a saját kertünkbe is palántát vagy egyéb levendulából készült termékeket. Ha pedig egy kis kóstolót is szeretnénk, akkor számos levendulával fűszerezett italt vagy ételt is kipróbálhatunk Tihanyban.

Kulturális ínyencségek

Ha már ínyencségekről volt szó, nem mindennapi kulturális programokkal kecsegtet minket a magyar vidék. Közülük is kiemelkedik a Sopron közelében található Fertőrákosi Barlangszínház, amit eredetileg az ottani kőfejtőből alakítottak ki. A nyári szezonban folyamatosan előadásokkal és koncertekkel várja a közönséget ez az igazán exkluzív helyszín, melynek rendkívül jó az akusztikája, így a hátsó sorokban ülők is mindent kiválóan hallhatnak.

Csakugyan rengeteg különleges kulturális programot nyújt a Művészetek Völgye, mely egy Balaton-felvidéken évente megrendezett nyári fesztivál. Itt nem kommersz pop slágerek, hanem a komolyzenétől kezdve, a népzenén át, az alterig minden megjelenhet a színpadon.  Ezentúl pedig különböző irodalmi, színházi és egyéb művészeti ágak is bemutatásra kerülnek, jeles alkotók lépnek fel egész héten a Művészetek Völgyében.

Kalandos töri

Te is untad a suliban a töri és föci órákat, és ki nem állhattad a kötelező múzeumi kirándulásokat az osztállyal? Hidd el, nem ez az egyetlen módja, hogy többet tudj meg a történelmünkről, élményszerűen is szerezhetsz tudást, ha ellátogatsz az alábbi helyekre.

Az Ópusztaszeren található nemzeti történeti emlékpark leginkább a honfoglalás tematikájára van kihegyezve, így ezzel kapcsolatos tárgyakat és szabadtéri kiállításokat nézhetünk meg. Továbbá elmulaszttathatatlan élmény a Feszty-körkép megtekintése, hiszen ez a monumentális panorámafestmény 120 méteres hosszával kápráztatóan illusztrálja a magyarok Kárpát-medencébe jövetelét. Az ország délkeleti részénél maradva Szarvasra is érdemes ellátogatnunk, ahol a híres arborétumon belül Magyarország kicsinyített mását is megcsodálhatjuk, híres épületeink és váraink mini makettjei között sétálgathatunk a kertben. 

Édes állatok

Egyre több hír kering mostanában arról, hogy vadon élő farkasok és medvék jönnek be hazánkba a határon túlról, de ennél jóval kevésbé félelmetes módon is találkozhatunk velük, ráadásul nem csak a hagyományos állatkertekben. A Veresegyházi Medveotthon ugyanis eltér a klasszikus állatkertektől, hatalmas kifutókat biztosít a befogadott ragadozóknak. Mindemellett egyedülálló élményt kínálva az odalátogatóknak a medvéket is megetethetjük zoocsemegével, a mézzel való kanalas etetés azonban már nem lehetséges.

Ugyancsak aranyos és mindig lelkesen kéregető állatokat etethetünk a nagykőrösi Safari Parkban is, itt azonban gyalogosan nem járhatjuk be a hatalmas területet, autóval vagy kisvasúttal mehetünk végig az állatok között. És csakugyan, mintha egy igazi szafarin lennénk, egyes állatok szabadon mászkálnak körülöttünk, míg a nagyobb és vadabb jószágok, mint az elefántok vagy a zsiráfok a karámon túlról hajolnak oda a jutifalatokért. De találkozhatunk oroszlánokkal is, amik közé egy ketreces autóval visznek be minket, valamint még cirkuszi bemutatókkal is várnak, ahol vadállatok nem, csakis háziasított egyedek, például lovak lépnek fel. 

Keleti áhítat

Végül néhány igazán különleges spirituális programlehetőséget is megemlítenék az eddigi kikapcsolódási formák mellett. Ugyanis amennyiben érdekelnek a keleti vallások és kultúrák, nem feltétlen kell egészen Ázsiáig menned, hazánkban is megtalálhatod ezen szakrális helyeket.

Például ott van rögtön a Somogyvámoson található Krisna-völgy, ahol megcsodálhatjuk az ember és természet közötti harmóniát, valamint az indiai életérzést is kicsit jobban megismerhetjük. Az ország másik felében, a Mátra közelében, Taron a Buddha-parkban is találkozhatunk a távolkeleti vallások filozófiájával. A parkban felépített templomot és békesztúpát egy tibeti láma szentelte fel. A távoli múltba visszatekintve, muzulmán emlékekre és építészetre is találhatunk példát, a pécsi dzsámit és minaretet egyszer muszáj látni!

Források: szeretlekmagyarorszag.hu, kuplio.hu

Képek forrása: freepik.com, unsplash.com


További híreink
Augusztus hónap dolgozója Szegeden: Molnár Katinka Klaudia
szeptember 12.
3 perces olvasmány

Megbízható, kitartó, ügyes, mindig lehet rá számítani, így jellemezték a munkatársai, főnökei.
Mire szolgál a depós kupakgyűjtés?
október 15.
4 perces olvasmány

Számodra csak egy apró, műanyag szemét, nekik új fejlesztőeszközök megvásárlásának lehetősége: ezért ne dobd ki a kupakokat!
Milyen munka illik hozzád?
október 28.
5 perces olvasmány

Megpróbálunk nektek egy kis segítséget nyújtani azért, hogy esetleg körvonalazódjon, hogy milyen az ideális munkahely számotokra.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!